Türk savaş sanatı sayokanın Türkiye temsilciliğinin düzenlediği 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları'na Nazilli evsahipliği yaptı.
Nazilli Rıdvan Dilmen Spor Tesisleri'ndeki oyunlara 16 Türk devleti bayrağı altında 10-35 yaş arası 80 Alp katıldı.
Sayokan Türkiye Temsilcisi Tanyu Hüseyin Yabir, Türk kültürünü tanıtma ve yaşatma adına Türklerin tek savaş sanatı olan sayokanı çeşitli organizasyon ve etkinliklerle anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Yabir, "Türk Savaş Sanatı sayokan, kökleri Orta Asya'ya dayanan, yaklaşık 16 bin yıllık Türk tarihinde bulunan bilgiler derlenerek stratejileri oluşturulmuş bir Türk savaş sanatıdır. Nihat Yiğit tarafından gündeme getirilmiş ve dünyada kabul edilerek resmi bir branş olarak dünyaya tanıtılmaya başlanmıştır. Türkiye genelinde 40'a yakın il, 16 üniversitede grup ve kulüpleri olan Sayokan Türkiye Temsilciliğimizin merkezi Nazilli'dir. Nazilli'de 300'e yakın sporcu sayokan eğitimi alırken, Türkiye genelinde ise 16 bin sporcu Türk savaş sanatı ile uğraşmaktadır" diye konuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün silahlı operasyonel birimlerine 2009 yılından bu yana, son 3 yıldır da Türk Polis Teşkilatı, Polis Akademisi ve bazı Polis Meslek Yüksek Okulları'nda sayokan eğitimi verildiğini anlatan Yabir, Nazilli'de gerçekleştirilen 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları'na 7 ilden 80 Alpin katıldığını kaydetti.
Müsabakalar sonunda sayokanın kurucusu Yabgu Nihat Yiğit ve Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, sporculara belge ve ödüllerini verdi.
Sayokan Dünya Federasyonu'nun, savaş sanatları uzmanı Yabgu Nihat Yiğit tarafından 18 Mart 1999 yılında Nazilli'de kurularak faaliyete başlayan Türkiye temsilciliğine bağlı 40 ilde Alplik okulları bulunuyor, 16 bin sporcu ise sayokan eğitimi alıyor.
Oyunların ikincisi nisan ayında Ankara'da, üçüncüsü ise mayıs ayında Sivas'ta yapılacak.
Dünya Sayokan Federasyonu tarafından merhum Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey için düzenlenecek Uluslararası İstemi Kağan Bagatur oyunlarının da Nazilli veya Ankara'da yapılacağı belirtildi.
Muhabir: Bahattin ALBAYRAK
Yayınlayan: Ülkü P. Karakuş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.