• BIST 10112.76
  • Altın 3161.47
  • Dolar 35.6668
  • Euro 37.1849
  • Muğla 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

‘’40 milyon kişi şeker hastası olacak.’’

‘’40 milyon kişi şeker hastası olacak.’’
Marmaris Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda diyabet(şeker) hastalığı konuşuldu.

Toplantıda diyabet(şeker) hastalığının oluşum sebeplerini ve önlenmesi için yapılması gerekenleri, Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı’nda görev yapan Doç Dr. Gülhan Akbaba anlattı.

Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Şahin yapılan toplantıyla ilgili : ‘’Biz bu toplantılara geçen Ağustos ayında Muğla Tabip Odası olarak katıldık. Ekimden Mayıs ayına kadar Muğla merkezde farklı konularda halkı eğitmek amacıyla 8 toplantı planladık. İlçelerde de olmak üzere toplam 20 toplantı yapmayı düşündük. Ancak bu işin altından kalkmamız çok zor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Tabip Odası ve Muğla Üniversitesi’nin de bu organizasyonlar içerisinde olması gerektiğini düşündük. Bu üçgende içerisinde toplantılar yapmayı planladık ve uyguladık. Bildiğiniz üzere Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız bir doktor, Tıp Fakültesi Dekanımız da doktor. Biz doktorlar olarak bu konuda anlaştık. Bugüne kadar yaptığımız toplantılar 19 u buldu. Şuan ki toplantımızla birlikte 20.sini gerçekleştiriyoruz. Bugünkü konumuz Diyabet(Şeker) hastalığı ve diyabet hastalarının beslenmesi üzerine gerçekleştireceğiz.’’ dedi.

 

Hayrettin Şahin, Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Doç Dr. Gülhan Akbaba’yı sunumunu yapması için kürsüye davet etti. Gülhan Akbaba Diyabet(Şeker) hastalığının insanda oluşmasında genetik yatkınlığın olmasının yanı sıra düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam ve fast food türü beslenmenin de etki ettiğini dile getirdi. Akbaba Diyabet hastalığıyla ilgili :‘’ Sizlere bahsetmek istediğim asıl mesele Uluslar arası Diyabet Federasyonu belli aralıklarla dünyadaki diyabet sıklığını ortaya koymak adına atlaslar yayımlıyor. Bahsettiğimiz hastalığın tahmin ettiğimizden daha sık olduğu ve çok sayıda insanı etkilediğini gözler önüne serdi. Uluslar arası diyabet Federasyonu 2015’te son atlasını yayımladı. Bu atlasta görüldü ki tüm dünyada 415 Milyon Diyabet hastası var. Bundan daha çarpıcı olan bu rakamın 2040 yılında 42 milyona ulaşması tahmin ediliyor. Artık şeker hastalığı için bulaşıcı hastalık gibi alarmlar veriliyor. 11 yetişkinden bir tanesi tip 2 diyabet hastası. Yalnız 2 diyabetli yetişkinden bir tanesi diyabet hastası olduğunun farkında değil. Ülkemizdeki duruma bakılacak olursak 1997 yılında diyabet sıklığı yüzde 7’ydi ancak 12 yıl sonra yapılan çalışmalarda 2010 yılında bu oran yüzde 13,7 ‘ye ulaştığı görüldü.’’

Dr. Gülhan Akbaba şeker hastalığının artmasının nedenleri arasında yanlış beslendiğimizin, aktiviteden yoksun yaşanması, hareketsiz yaşam stilinin benimsenmesi olduğu dile getirdi. Eskiden erişkin diyabeti olarak bilinen tip 2 diyabeti, artık 13-14 yaşındaki çocuklarda da görülüyor. Bunun sebebinin obezite olduğunu dile getiren Akbaba, çocukların sokakta oynamalarına, hareketsiz kalmamalarına ve fast food kategorisine giren yiyeceklerden uzak tutulmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Diyabet çeşitli hastalıklara sebebiyet verip organlara hasar verip iş gücü kayıplarına da yol açıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141