• BIST 9677.73
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 4 °C

5 ARALIK 1934 TARİHİ NEDİR? NEYİ HATIRLATIR?

5 ARALIK 1934 TARİHİ NEDİR? NEYİ HATIRLATIR?
CHP Marmaris İlçe Başkanı Fatma Gebeş yaptığı yazılı basın açıklamasında; "1935’te TBMM’de ki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 4,5 idi.

CHP Marmaris İlçe Başkanı Fatma Gebeş yaptığı yazılı basın açıklamasında; "1935’te TBMM’de ki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 4,5 idi. Bugün parlamentoda 78 kadın var. Kadınların ilk kez genel seçimlere katıldığı zaman 399 vekilden 17’si kadındı. Bugün 600 vekilin 78’i kadın".

Çimen: "Her 5 Aralık tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ü her zamankinden daha çok anar ve teşekkürlerimi sunarım. Çünkü mecliste çıkan büyük tartışmaların ardından 1934’te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını da o vermişti.

Türk kadınını tam ve eşit yurttaş yapma çabalarının son taçlandırmasıydı. Bugün iyi kötü siyasi yaşamda var olabilen kadınlar Ata’larına herkesten daha fazla şey borçlu. 1930’da belediye seçimlerinde,1934’te de milletvekili seçimlerinde, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının önemini ise o yıllarda Avrupa, Amerika ve Asya’daki birçok ülkede, kadınların bu haklara sahip olmadıklarını öğrendiğim zaman, çok daha iyi anlayabilmiş ve Atatürk’e karşı bilincimden ve yüreğimden damıtılmış binlerce teşekkür duygusuyla dolmuştum.

1923 yılında Nezihe Muhiddin’le başlayan hatta parti çalışmalarına kadar oluşturulabilen kadın hareketi kadınların siyasi hakları olmadığı gerekçesiyle sona ermişti. Türk kadını Batı ülkesinden çok önce elde ettiği haklara rağmen siyasal yaşamda yeterince etkin konuma gelememiştir. Kadınlar aleyhine oluşan siyasal temsil eşitsizliğini gidermek için olumlu ayrımcılık anlamına gelen cinsiyet kotasının uygulanması gerekmektedir. Kadının siyasette ne kadar temsil edildiğine ilişkin Sosyal Demokrasi Derneği için Erol Tuncer’in yaptığı “Siyasette Kadın” araştırmasından bazı sonuçlar vereceğim.

- 1935’te TBMM’de ki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 4,5 idi. Bugün parlamentoda 78 kadın var. Kadınların ilk kez genel seçimlere katıldığı zaman 399 vekilden 17’si kadındı. Bugün 600 vekilin 78’i kadın.

- Kadın parlamenter oranı açısından Türkiye ortalaması ilk kez bu dönemde %17 ye çıkarak 78 kadın milletvekiline çıkmayı başarabilmiştir. Türkiye’deki kadın parlamenter oranı dünya ortalamasının çok altında iken bugün biraz daha yaklaşabilmiştir.

- Avrupa Birliği’ne üye ya da aday ülkeler arasında parlamentolardaki kadın üye oranının düşük olduğu ülkelerden biri Türkiye.

Kadınların temsili açısından batı ülkelerinden geri olan Türkiye’nin ne yazık ki Müslüman ve Türk Cumhuriyetlerinden de geride olduğu bir gerçek.

Şimdi yıllardır hiç değilse kota uygulansın da kadınlar siyasette var olabilsinler derken neyi kastettiğimiz anlaşılmıştır umarım.

Pek çok alanda başarılı olan kadınlar siyasette var olamıyorlarsa bunun nedeni partilerin işleyişlerinden ve seçilecek yerlerde kadınları bulundurmayışlarında aranmalıdır. CHP uyguladığı cinsiyet kotası ile kadınların genelde ve yerelde temsillerinde önemli bir görev üstlenmiştir. Kadınlar vitrin süsü değildir. Donanımlı kadınların politikalara en az erkekler kadar yön verebileceği unutulmamalıdır. Türk Kadınına çağdaşlarından önce seçme ve seçilme hakkını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz şükran ve minnetlerimizi sunarız" dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141