Son dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden (AB) en önemli beklentileri arasında yer alan, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasıyla ilgili sürecin başlamasına yönelik müzakerelerde sona yaklaşılırken AB, Ankara’dan davet bekliyor.
Brüksel’de dün AB Bakanlığı Müsteşarı Haluk Ilıcak, Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel ve AB Komisyonu’nun İçişleri Dairesi Genel Müdürü Stefano Manservisi arasında yapılan konuyla ilgili toplantının olumlu geçtiği öğrenildi.
AB’nin geçen yılın sonunda sunduğu 79 maddelik yol haritasıyla ilgili Türkiye’nin bazı çekinceleri vardı. O zamandan bu yana taraflar arasındaki müzakereler çeşitli seviyelerde sürdürüldü. Gelinen aşamada ise Türkiye’nin hassasiyetlerini de göz önünde bulunduran bir orta yol formülü üzerinde anlaşılmasına oldukça yaklaşıldığı belirtiliyor.
Giderek yakınlaşan Türkiye ve AB’nin pozisyonlarının birbiriyle uyumlu hale gelmesi halinde sürecin çok kısa sürede başlayabileceği bildiriliyor.
Eş zamanlı adım atılacak
Son teknik detayların da olumlu şekilde halledilmesi durumunda, AB ülkelerine yasa dışı yollarla giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesini öngören geri kabul anlaşmasının (GKA) Türkiye tarafından imzalanması ve AB’nin vize muafiyetiyle sonuçlanması hedeflenen vize liberalizasyonu sürecini başlatması eş zamanlı şekilde gerçekleşecek.
Bazı teknik unsurlar ve AB’nin bu konudaki “siyasi iradesiyle” ilgili bazı çekinceleri bulunan Türkiye, bu çekincelerinin somut güvencelerle giderilmesinin yollarını arıyordu. Müzakerelerde olumlu bir aşamaya gelinmesi Brüksel’deki “vize daveti” beklentisini de artırmış durumda.
AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, “davet gelir gelmez imza töreni için derhal Ankara’ya gitmeye hazır olduklarını” defalarca vurguladılar. Füle, dün Brüksel’de açılan müzakere faslıyla ilgili basın toplantısında da bu vurguyu tekrarladı.
Sıkı bir denetim mekanizmasına bağlı olan “yol haritası” gereği Türkiye belgelerin güvenliği, göç ve sınır kontrolü, kamu düzeni ve güvenliği ile temel haklar konusunda çok sayıda teknik adım atacak. AB de müzakere sürecinde yer alan bir ülke olmasına rağmen vatandaşları için vize uygulanan Türkiye’ye yönelik vize politikasını kademeli olarak değiştirecek.
Gerek AB yetkilileri gerek Türk yetkililer henüz sürecin başında olunduğunun, vize muafiyetinin ise tarafların şartları yerine getirme hızına bağlı olarak gelecek yıllarda gerçekleşmesi öngörülen bir hedef olduğunun altını çiziyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.