Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'da inşa edilen, 53 milyon 780 bin liralık yatırım bedeline sahip tesislerin 11 Aralık'ta hizmete alınacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Ankara'dan toplu olarak açılışı gerçekleştirilecek 113 dev eser arasında yer alan tesislerin, yılda toplam 9 milyon 323 bin ile 10 milyon 890 bin gelir artışı göstereceği belirtildi.
Afyonkarahisar'da açılacak 8 barajın toplam 22 bin 633 dekar tarım arazisini suyla buluşturacağı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Hizmete açılacak tesisler arasında yer alan Sandıklı Dutağacı Barajı ve Sulama tesisi dekar başına bin 595 lira olmak üzere yıllık 5 milyon 176 bin lira zirai gelir artışı sağlayacak. Toplam 5 bin 470 dekar tarım arazisini sulayan Nuh Taşoluk Ortak Barajı ise, 2 milyon 170 bin metreküp depolama hacmine sahip. Yıllık 4 milyon 62 bin lira gelir artışı gösterecek olan bu barajın maliyeti 9 milyon 160 bin lira"
Afyonkarahisar'a yapılacak olan baraj sulamaları ise şöye:
"Nuh Taşoluk Ortak Barajı ve Sulaması, Sandıklı Dutağacı Barajı ve Sulaması, Dinar Haydarlı Şehit Yavuz Öztürk Barajı ve Sulaması, Bayat Derbent Barajı ve Sulaması, İscehisar Karaağaç Barajı ve Sulaması, Sinanpaşa Gezler Barajı ve Sulaması, Sandıklı Kargın Barajı ve Sulaması, Hocalar Çepni Barajı ve Sulaması"
- Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi, kendi alanında Türkiye'de ilk olacak
Afyonkarahisar'da, 45 bin metrekare alanda kurulan ve 5 milyon 300 bin liraya mal olan Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi'nin de açılışının da gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, bütün enerjisini kendi kendine üretebilecek Afyonkarahisar Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin bu alanda Türkiye'de açılan ilk uygulama olacağı kaydedildi.
Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi'nde hem aromatik bitkiler yetiştirileceği hem de vatandaşlara bu bitkilerin nasıl yetiştirildiği hakkında teknik bilgiler verileceği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Ormanlarda üretilen tıbbi ve ıtri bitkilerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı hammadde olarak ihraç edilmektedir. Bu ürünlerin en büyük problemi olan ihraç etme durumunu çözmek için daha fazla istihdam ve daha fazla ülkemize katma değer oluşturmak gayesi ile Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinde ilk çalışmalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'da yürütülecek. İki aşama içerisinde gerçekleşen bu çalışmanın ilk aşaması; 'kendi ürününü kendin üret' şeklinde olacak. Kurulacak olan küçük tesislerde, kişi tıbbi ve ıtri bitkisini kendisi üreterek, distilasyonunu yapacak. Böylece parfüm, kolonya, krem ve kozmetik ürünlerini elde etmiş olacak. Bu ürünlerin seri üretim alanı olan ikinci aşamada ise, odun dışı orman ürünlerinin, mamül ürünlerine dönüştürülmesi için tesis aşaması yer alacaktır."
Muhabir: Ali Kemal Akan
Yayınlayan: Deniz Açık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.