Gazetemizin köşe yazarlarından Zeki Sarıhan’ın 36. Kitabı geçen hafta yayımlandı. Sarıhan bu kitabında o günlerde tuttuğu “Hatıra Defterleri”ne dayanarak 1958-1964 yılları arasındaki Lâdik Akpınar İlköğretmen Okulundaki öğrencilik yıllarını anlatıyor. Akpınar, 1940'ta ilk kurulan Köy Enstitülerindendi ve 1954'te ilköğretmen okuluna çevrilmişti.
Kitabın önsözünde belirtildiğine göre, yazarın öğretmenlik yılları gibi öğrencilik yılları da fırtınalı geçmiştir. Ayağında kara lastikle ve dindar bir köylü çocuğu olarak 14 yaşında bu okula başlayan Sarıhan, bölümlere başlık olarak da koyduğu gibi birinci sınıfını “Memleket hasreti içinde” geçirmiştir. İkinci sınıfla ilgili “Mazlumların Tanrısı”nda dindarlığının kaynaklarını ve anlamını anlatıyor. Üçüncü sınıfta (1960-1961) “değişim” başlamıştır. Bu değişim, dördüncü sınıfta okulda ve köydeki değerlerle “çatışma”ya dönüşmüştür. Hele beşinci sınıf öğrenciliği tam bir “fırtına” dır. Nihayet 1963-1964’teki son sınıfta “idealist öğretmen adayı"dır. Sarıhan atanacağı köyü nasıl şenlendireceği ile ilgili hayaller kurarken bunları kendi köyünde uygulamaya koymaya da başlar. Arkadaşlarıyla birlikte Beyceli Kalkınma Derneği’ni kurarlar, köyde bir okuma odası açarlar.
Yazı hayatına okul duvar gazetesinde ve bülteninde manzumeler ve Kültür Edebiyat Kolu başkanlığı sırasında duvar gazetesinde günlük yazılar yazarak başlayan Sarıhan, durmadan da okumaktadır. Bitirme sınavlarında sıkı bir çalışmayla sınıfının ikincisi olarak okulu bitirir. Anılarını Eylül 1964’te Konya Karapınar Akçayazı köyü öğretmenliğine başladığı güne kadar, köyündeki çalışmaları anlatarak bitirir. Merhaba Asker, Benim Hapishanelerim, Öğretmeni(im) Sizi Çok Seviyor(uz) Sarıhan’ın öteki otobiyografik çalışmalarındandır. Öğretmenlikte ilk yılını anlatan “Akçayazı Köyü Öğretmeni” de yayıma hazırdır.
Akpınar’da Okurken kitabı, gençlik psikolojisi konusunda canlı bir tanık olduğu kadar, Köy Enstitüsü sonrasında ilköğretmen okullarındaki öğretimi, 27 Mayıs sonrası siyasal ve kültürel ortamı, genç bir aydının geleneksel toplumla çatışması ve onu dönüştürmek için arayışlarına da örneklik ediyor.
Yazarın Akpınar’daki öğretmenlerinden İbrahim Belek, kız kardeşi Fatma, aynı okuldan üç yıl sonra mezun olan Ayhan Sarıhan ve sınıf arkadaşı Muzaffer Şenyurt da birer yazı ile kitaba katkıda bulunmuşlar. Kitapta 54 fotoğraf ve dizin yer alıyor. Kitabın Akpınar mezunlarının derneği olan Lader tarafından bastırıldığı ve satış gelirlerinin bu derneğe ait olduğu belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.