Altınordu A.Ş. Başkanı Seyit Mehmet Özkan, "Yerli üretimin olmadığı, kalitenin yabancı futbolcuya bağlı olduğu bir sistem eninde sonunda çökmeye mahkumdur" dedi.
İlk olarak Bucaspor'da kurduğu altyapı sistemiyle Salih Uçan, Hasan Kabze ve Mehmet Batdal gibi isimleri Türk futboluna kazandıran, şimdi de Bucaspor'daki sistemi Altınordu'ya uygulayan Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futbolun yetiştiricilik kulvarında dolu dolu geçen 7 yılda, 35 yıla bedel bilgi biriktirdiğini söyledi.
Özkan, gerçekleri acı çekerek öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Yetiştiricilik ile yarışmacılık birbirinden çok farklı kulvarlar. Yaşadıklarımızı ve biriktirdiklerimizi paylaşmayı bir vatandaşlık görevi olarak görüyorum. Hiddink ve Mancini gibi yüzde 100 profesyonel yabancı teknik direktörlerden 'üretime' yönelik bir şey beklememek gerekiyor. Bize bizden fayda var. Fatih Terim, batının Alman modelini uygulayıp, doğunun insanından en yüksek performansı alabilecek tek hocadır. Türk futbolu ancak günlük telaşlardan sıyrılıp, öz kaynağına gerçekten eğilirse üretken hale dönüşür."
Türkiye'nin FIFA sıralamasında 43'üncü, Süper Lig'in Avrupa'da 10'uncu olduğunu hatırlatan Özkan, "Yerli üretimin olmadığı, kalitenin yabancı futbolcuya bağlı olduğu bir sistem eninde sonunda çökmeye mahkumdur" dedi.
Özkan, TFF'nin akademi patentli oyuncuların Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig'de forma giymesini sağlayacak yasal prosedürleri bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Spor Toto Süper Lig'de ilk 11'lerde forma giyen futbolcuların çoğunluğu, yabancı ve gurbetçi. Bizim çocuklar eksik tamamlayıcı veya zorunlu dolgu malzemesi. Yarışmacı lig sadece Süper Lig'dir. PTT 1. Lig dahil diğer ligler yetiştirici kriterler ile düzenlenmelidir. Örneğin PTT 1.Lig'de 3 yabancıya izin veriyorsan, 3 akademi patentli oyuncunun görev alması sağlanmalı" diye konuştu.
Süper Lig kulüplerinin bütçeleri 30 milyon lira civarında olduğunu kaydeden Özkan, bunun yüzde 10'unun akademi bütçesine kullanma zorunluluğu ve denetimi getirilmesi halinde yöneticilerin de altyapılarla ilgileneceğini savundu.
Özkan, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve ekibinin bu süreçte çok önemli işler yapacağına inandığını belirterek, bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de okul sürelerinin çok uzun olduğunu, futbolcuların direkt spor liselerine alınabileceğini kaydeden Özkan, okul takımlarında eğitim odaklı akademi lisanslı futbolcuların oynamaması gerektiğini söyledi. Özkan, TFF tarafından Süper Lig'de en az 2 milyon lira, 1. Lig'de 1,5 milyon lira altyapı bütçesinin garanti edilmesi gerektiğini belirterek, önerilerini şöyle sıraladı:
"Kulüp altyapı yönetimlerini özerk olması sağlanmalı. Her kulüp, 2 doğal, 1 suni çim sahaya ve tam gün çalışan teknik kadroya sahip olmalı. Beslenme, dil eğitimi, performans geliştirme, 1 öğün yemek ve servis kulüp tarafından karşılanmalı. Akademi liglerinde 62 kulüp var. Her yaş grubunda üst düzey kaliteye ulaşabilmek için elit takımlar 2 yaş grubundan oluşturulmalı. Futbola başlama yaşında Avrupa'nın 4 yıl gerisindeyiz. TFF, bu yaşı 7-8'e indirip, 10, 11, 12 ve 13 yaş gruplarında 6-8 aylık ciddi bölgesel ligler kurmalı."
Futbol akademide eğitim alan sporcuların en fazla 4 yıl 2. Lig'de oynaması gerektiğini savunan Özkan, 3. Lig'e yüzde 50 akademi kontenjanı konulabileceğini söyledi. Özkan, akademiden yetişip forma giymeye başlayan futbolcu için liglere göre dakika başına kulüp primi verilebileceğini söyledi.
Özkan, PTT 1. Lig'de takımların yabancı oyuncu sayılarına göre akademi patentli futbolcu oynatması gerektiğini, Spor Toto 2. Lig'de de akademi kökenli oyuncu oynatan kulüplere maç başına prim verilebileceğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Ali Korkmaz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.