İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Antalya'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri bulunmadığını, söz konusu sarsıntının Marmara'da beklenen depremi de etkilemeyeceğini belirtti.
Ercan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinin dün 19.31'de Antalya Körfezi'nde kaydettiği 5 şiddetindeki depremle ilgili, ismini taşıyan internet sitesinde değerlendirmelerde bulundu.
Depremin odak derinliğinin 88 kilometre olduğunu ifade eden Ercan, 22 Aralık 2009'da bu depremin dış odağına yakın 5,4 büyüklüğünde bir depremin 39-52 kilometre derinlikte oluştuğunu hatırlattı.
Olasılıkla bu depremin artçılarının 7 ile 10 gün, 4'e varan büyüklüklerde görüleceği öngörüsünde bulunan Ercan, şunları kaydetti:
"Bu depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri yok. Deprem, Marmara'da beklenen depremi etkilemez. Son 3 ay içinde güney-batı Türkiye'de tıpkı 2009'da olduğu gibi bir deprem kaynaşması görülmektedir. Bu kaynaşma, bölgenin Yunanistan'dan Anadolu'ya, oradan İran'a gerilmekte olduğunun bir belirtisidir. Bölgenin daha büyük bir depreme gebe olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle öncelikli çekinceli iller Muğla, Aydın, Denizli, Burdur, Isparta, Antalya, Adana, Hatay olarak sayılabilir."
Son depremin Doğu Akdeniz'de Florens yükselimi Fethiye-Kıbrıs dalma batma kuşağı kuzeyinde yer aldığına işaret eden Ercan, Girit - Rodos - Fethiye - Kıbrıs yayı boyunca Afrika kıtasının yaklaşık 10 milyon yıldır, Ege - Anadolu anakarası altına, yılda 3 santimetre tezlikle daldığına değindi.
Dalan Afrika yer kabuğundaki kopmaların bu tür derin dalma batma kuşağı depremlerini oluşturduğunu, Türkiye'nin 100 kilometreye varan derin depremlerinin bölgede olduğunu vurgulayan Ercan, yörede en büyük 7 dolayında bir deprem beklendiğini kaydetti.
Muhabir: Levent Kişi
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.