Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer Başkanlığında, yeni keşfedilen buluntular ve anıtlar sayesinde Amos Antik Kenti’nin bilinmeyen kısımları da ortaya çıkarılacak.
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Ticaret Odası Başkanı S. Mutlu Ayhan’ın da yer aldığı Amos Antik Kenti Yüzey Araştırma Çalışması hakkında basın açıklaması yapıldı.
Marmaris’in Turunç Mahallesi Kumlubük mevkiindeki 4 bin yıllık Amos Antik Kenti’nin, elde edilen bulgular ışığında, çok daha geniş alana yayıldığı ve geçmişte bölgenin ‘Başkent’i olduğunun tahmin edildiği belirtildi. Kent’te son bir yıldır yürütülen yüzey çalışmalarında tahrip edildiği belirlenen bir nekropol yani mezarlıkta önümüzdeki günlerde kurtarma kazısı çalışması başlatılacağı da kaydedildi.
Helenistik dönemden kalma Amos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, 2019’un Ekim ayından bu yana Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin (MSKÜ) akademisyenleri tarafından yürütülen yüzey çalışmaları hakkında basın mensupları yerinde bilgilendirildi.
Kurtarma Kazısı Bu Ay Başlayacak
Tahrip edilen yerlerin arasında Kentin ziyaretçilerin girdiği bölümünün yakınında bulunan nekroplolün (antik mezar) de bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Gürbüzer, “2018’de gerçekleştiğini tahmin ettiğimiz nekropolde kurtarma kazısı başlatmak için Bakanlığa başvurduk. İzin aşaması tamamlanmak üzere. Büyük bir aksilik olmazsa, bu ayın sonlarına doğru kazıya başlayacağız” dedi. Gürbüzer, kurtarma kazısının yanı sıra önceden 5 yıl olarak belirlenen yüzeysel çalışmalarını da sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
Amos Başkentmiş!
Gürbüzer, basın mensuplarının bir sorusu üzerine, Amos’un elde edilen bulgular ışığında, çok daha geniş alana yayıldığı ve geçmişte bölgenin ‘Başkent’i olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
İngiliz filolog George Bean’in 1948’de Amos’ta 1953’te ise İçmeler’de, (M.Ö.) 2. Yüzyıla ait yazıtlar bulduğunu ve bunların kira sözleşmesi içerdiğini kaydeden Mehmet Gürbüzer, şunları söyledi: “George Bean’in 2 bin 200 yıl öncesine ait bulguları, Amos’un sınırlarının bilinenden çok daha geniş olduğunu işaret ediyor. İki ayrı bölgede rastlanan kira sözleşmeleri ise burada birden fazla yerleşim alanının ama bir merkezin bulunduğunu gösteriyor. Barındırdığı, tiyatrosu, mezarlığı ve tapınağından anlaşılıyor ki bu merkez Amos. Yani Amos, belki de bir federasyonun siyasi, kültürel ve ekonomik merkezi bir nevi Başkenti konumundaymış.. Yüzey araştırmalarımız sırasında kentin daha büyük olduğunu sandığımız sınırlarını da keşfetmek için de uğraş vereceğiz.”
Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer, medya temsilcilerini bilgilendirirken Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan da Amos’a gelerek, akademisyenlerden bilgi aldı, basın mensuplarıyla görüşlerini paylaştı.
Ayhan: İşbirliği İçindeyiz
Mutlu Ayhan, MSKÜ ve Marmaris Müze Müdürlüğü işbirliğiyle 2019 Ekim’inde bu yana yürütülen çalışmalar bu yıl Marmaris Belediyesi’nin de destek sağlamaya başladığını kaydetti. Gürbüzer gibi önümüzdeki dönemde yüzey araştırmalarının devam ettirmenin yanısıra yakın zamanda nekropolde kurtarma kazısına başlanacağını ifade eden Ayhan, Belediyenin de Amos’un çevre düzenlemesini gerçekleştireceğini dile getirdi.
Oktay: Elimizden Gelenin Fazlasını Yapacağız
Tüm kurumlarla işbirliği içinde hizmet vermeyi amaçladıklarına dikkat çeken Belediye Başkanı Oktay, Marmaris’in deniz, kum ve güneş dışında da büyük bir turistik potansiyele sahip olduğunu belirtip, şöyle konuştu: “Tarihi ve kültürel değerlerimize önem veriyoruz, vereceğiz. Bunların gün yüzüne çıkması, turizme kazandırılması amacıyla elimizden geleni hatta fazlasını yapmaya çalışacağız”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.