• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 11 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

Antik kentte leopar figürü bulundu

Antik kentte leopar figürü bulundu
Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda duvara resmedilmiş leopar betimlemesi ortaya çıktı- Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Duman: "Bulduğumuz bu leoparın özelliğini tespit etmek için üniversitenin biyolo

SAMET KIYAK - Denizli'nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, duvara resmedilmiş leopar figürü bulundu.

Yenicekent beldesi sınırları içerisinde yer alan antik kentteki arkeolojik kazılar, Pamukkale Üniversitesi tarafından sürdürülüyor. Kazılarla, Helenistik dönemde Frigya, Karya ve Lidya üçgeninin kesişim noktasında bulunan ve Bergama Krallığından sonra Roma İmparatorluğuna bağlanan antik kentin gün yüzüne çıkarılmasına çalışılıyor.

Erken Roma döneminde surlarla çevrilen ve erozyon sonucu toprak altında kalmasıyla kalıntıların çoğunun bozulmadan günümüze kadar sağlam şekilde ulaştığı antik kentte, toprak altında kalan kemerli pazar yeri açığa çıkar.

Antik kentte bu yıl yapılan kazılarda pazar yerinin yanında içleri fresklerle bezenmiş dükkanlardaki panolar içerisinde figürlerin arasında leopar betimlemesi bulundu.

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütunlu cadde ile kemerli yapı arasına Roma döneminde inşa edilen dükkanlardan ikisinin kazılarak açığa çıkarıldığını söyledi.

M.S. 3. yüzyılın ortalarında kullanılan dükkanların, kentin ana caddesi olan Sütunlu Caddeye ve Kemerli Yapı'ya açıldığına işaret eden Duman, şöyle konuştu:

"Roma döneminde önemli yapıların, binaların, dükkanların duvarlarının fresklerle kaplandığını biliyoruz. Tripolis'te de bunun örneğini bulduk. Dükkanların beden duvarları üzerinde panolara ayrılarak yapılmış renkli freskler üzerinde çeşitli hayvan ve bitki motifleri yer almakta. Çerçevelerin içerisinde farklı meyve ve sebze figürlerinin yanında hayvan betimlemeleri de var. Etrafı çeşitli bitkisel motiflerle bezenmiş panolar içerisinde nar, kabak gibi ürünlerle birlikte sülün, güvercin, serçe gibi hayvanlar duvarlara resmedilmiş. Bu freskler içerisinde bir de leopar betimlemesi bulduk. Bulduğumuz bu leoparın özelliğini tespit etmek için üniversitenin biyoloji bölümünden zoologlar inceleme yapacaklar."

Duman, antik kentin tanıtımı ve koruması için Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) "Turizm Altyapısı Mali Destek Programı" kapsamında finansal destek almaya hak kazandıklarını, gelecek yıl daha çok ziyaretçi ağırlamak üzere çalışma yapılacağını kaydetti.

- "Buldan'ın sembolü olsun"

PAÜ Buldan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ercan Haytoğlu da Tripolis'te bulunan leoparın önemli olduğunu belirterek, bulunan Anadolu parsını ilçenin simgesi haline getirmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Haytoğlu, "Buldan'ın bir sembolü, simgesi yok. Kazılarda Anadolu parsı, sülün, keklik çıkmış. Türkiye'de nasıl Anadolu kaplanları varsa Buldan'ın da insanları Anadolu parsı olduğunu ispat etmiştir. Bir ilçenin tırnaklarıyla kendini ispatlamaya çalışması zaten onun atikliğini, çevikliğini, yükselme azmini göstermektedir. Böyle bir özellikten dolayı da Anadolu parsını sembol olarak seçersek uygun olur kanaatindeyim. Seramik laboratuvarımızı kurarsak Buldan'ın yalnız tekstil ürünleriyle değil aynı zamanda sembollerle öne çıkmasına da katkı sağlayacağız" dedi.

Muhabir: Samet KIYAK
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141