• BIST 10041.54
  • Altın 3160.771
  • Dolar 35.6461
  • Euro 37.2439
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

ARILAR CAN ÇEKİŞİYOR YAŞAMLARI İÇİN ACİLEN ŞEKER…! YAŞAMLARI İÇİN ACİLEN ŞEKER…!

ARILAR CAN ÇEKİŞİYOR   YAŞAMLARI İÇİN ACİLEN ŞEKER…!                                                                                            YAŞAMLARI İÇİN ACİLEN ŞEKER…!
CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ SUAT ÖZCAN

CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ SUAT ÖZCAN MUĞLA’LI ARICILARIN SORUNLARI İLE ŞEKER TEMİNİNİNDE YAŞANAN SIKINTILARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI   

Arıcılık, bacasız bir sanayi olup, tüm Dünyada, en verimli ve doğaya zarar vermeyen tarım sektörlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Arılar; doğada bulunan bitkisel kaynakları kullanarak, doğanın dengesini sağlamanın yanında, bu kaynaklardan almış oldukları ürünleri işleyerek, biz insanlar için şifa kaynağı olan mucizevi besinler üreten muhteşem canlılardır. Arılar, canlılar alemi üzerinde tartışılmaz bir öneme sahiptir. 

Arıcılık sürdürülebilir kırsal kalkınmanın çok önemli bir lokomotifi durumundadır. Kaynak tüketimine neden olmayan bir üretim faaliyeti olması, günümüzde arıcılığın önemini daha da artırmaktadır. Bununla birlikte arıcılık, doğa ve çevreye zarar vermeden yapılabilen ender tarımsal üretim kolu olması sebebiyle, geleceğin en önemli sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerinden biridir.

MUĞLA ARICILIĞININ MEVCUT DURUMU 

CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan; Seçim bölgesi Muğla’da Arıcılar Birliği üyelerinin kristal şeker teminde sorun yaşadıklarını öğrenir öğrenmez bu konu ile yakından ilgilenmeye başladığını söyledi. ilk etapta Muğla Arı Yetiştiricileri Birliğine ziyaret ettiğini burada Başkan Veli TÜRK’ten Muğla arıcılığı ve sorunları ile ilgili çok detaylı bilgi aldıktan sonra Başkan ile birlikte Marmaris Turunç mahallesindeki arıcılara konuk olduğunu, durumun çok vahim olduğunu gözlerimizle gördük..

Muğla ili Arı yetiştiricileri Birliğinin 4.466 üyesi bulunmaktadır. Bu üyelerine ait yaklaşık 900.000 aktif koloni vardır.2021 yılı güz aylarından ibaren Türk şekerden 8.580 çuval şeker temin edilerek arıcılara talep doğrultusunda dağıtım yapılmıştır. Dağıtılan şeker üye başına 2 çuval bile değildir. Kış ve bahar döneminde koloni başına 3 kg besleme şekeri ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde 54.000 çuval yani 100 tır şeker ihtiyacı bulunmaktadır.

Bugün itibariyle gelinen noktada yaz aylarında yaşanan yangın afeti nedeniyle Muğla ilinin afet bölgesi ve çam balı üretilememesi, ayrıca da kış aylarının çok çetin geçtiği ve arıların yaşayabilmesi için şeker temin edilmesi gerekmektedir. Yüzlerce arıcı şeker alabilmek için Muğla Arı Yetiştiricileri Biriliğine müracaat edip isimlerini not ettirmişlerdir. Özel Şeker fabrikalarının şeker fiyatları çok pahalı olduğundan arıcılar alamamaktadır. Özellikle bu dönemde arıları yaşatabilmek için kristal toz şeker temin edilmez ise arılar kitlesel olarak yani toplu olarak ölecek ve onca yapılan masraf ve emek heba olacaktır.

Muğlalı arıcılarımızın çok ivedilikle Türk Şeker Genel Müdürlüğünden çok acele kristal şeker temin edilmesi konusunda talepleri vardır. Bu karşılanmadığı takdirde toplu arı ölümleri olacak ve doğal balı maalesef bulamayacağız.

Milletvekili Özcan; Muğla’da yoğun arıcılık faaliyeti sebebi ile; arıcılar, petek üretenler, kovan üretenler, bal toplayanlar, ambalaj malzemesi üretenler, bal pazarlayanlar ve nakliyecilerden oluşan bir  arıcılık sektörü oluşmuş ve 35-40 bin kişiye istihdam sağlamakta olduğunu şayet  

Şeker bulunmaz ise arılar ölecek ve bu kadar kişi işsiz kalacaktır dedi. 

Sorularımız:

  1. Bakanlık olarak kış aylarında beslenmeye bağlı arı ölümlerinin önüne geçmek için  Arıcılara şeker  temin etmede kolaylık sağlamayı düşünüyor musunuz?

  2. Arıcılar kovanlarını mevsim ve doğa şartlarına uygun olarak başka bölgeye taşımaları gerekir. Bunun için akaryakıt desteği vermeyi düşünüyor musunuz? 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141