Kuzey’in Çocukları
Yazı Dizisi
Hazırlayan: Oya Dirikcan
Yaşamının büyük bölümünü otelciliğe ve turizme adamış Asım Geniş’le, İçmeler’deki oteli Blue Rainbow’da söyleştik. Marmaris’te turizm denince akla gelen ilk isimlerden olan Asım Geniş’le, mavinin yeşille özdeşleştiği pırıl pırıl bir öğle saatinde, otelin leziz yemeklerini tadarak yaptığımız sohbete tabii ki söyleyecekleri sığmayacaktı. Bölgenin ve Marmaris’in sorunlarıyla ve sorunların çözümleriyle ilgili paylaşacak o kadar çok sözü vardı ki. Bir Kuzey Çocuğu olarak, bu yazı dizimizde olmazsa olmaz bir isimdi Asım Geniş ve de dizimize ayrılan sayfa belli, satırlar sınırlıydı. Şimdi gelin “İnsan doyduğu yere emek vermeli” diyen ve kendisine bulunduğu her konumda görev veren Marmaris’e teşekkür eden Geniş’in Siyasal Bilim’lerde okurken nasıl otelci olduğunu, doyduğu yere verdiği emekleri, gelecekle ilgili umutlarını siz de paylaşın…
OKULA TEK KİŞİ BAŞLADI, MEZUN OLDUĞUNDA ÜÇ KİŞİLERDİ
-Kuzeyden güneye uzanan yolculuğunuzun ilk durağı neresi oldu?
-İlkokula Rize’de başladım. Yolculuğun ilk durağı, henüz ilkokula devam ettiğim yıllarda İzmir oldu. Sonra Ankara ve İstanbul. Üniversiteyi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Yüksek Okulu’nda okudum. Eşim Selma Hanımla da okul yıllarında tanıştık ve evlendik.
Okula başladığımda tek kişiydim, mezun olduğumda üç kişiydik.
-Okul yıllarında evlendiniz…
-Eşimle 1. sınıfta tanıştık, 2. sınıfta nişanlandık, 3. sınıfta (1976) evlendik, 4. sınıfta ise çocuğumuz oldu. Bu nedenle okula başladığımda tek kişiydim, mezun olduğumda üç kişiydik dedim. Biri kız(Evrim), biri erkek(Tayfun) iki evladımız var. İkisi de orta ve liseyi Boğaziçi Koleji’nde okudu ve hayatlarına İstanbul’da devam etmek istediler. Tayfun, Koç Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler okudu ve aynı okulda mastırını yaptı. Evrim de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Şu anda özel bir bankanın İstanbul’daki genel müdürlüğünde çalışıyorlar.
- Başarılarının devamını diliyorum. Siyasal Bilimlerde okudunuz. Fakat uzun yıllarını turizme adamış, bu sektörde önemli çalışmalar yapmış bir kişisiniz. Otelcilik nasıl girdi hayatınıza?
-İstanbul’da üniversiteye devam edebilmek için çalışmam, iş bulmam gerekiyordu. Bunun için gazete ilanlarını takip ederken, bir otelin resepsiyon memuru aradığını gördüm ve gidip görüştüm. Böylece otelde çalışmaya başladım. Hem çalışıyor, hem de okula devam ediyordum. Üç yıl içinde aynı otelde müdürlük görevi yapmaya başladım. İşimi çok seviyordum ve artık o tarihten başlayarak mesleğim otelcilik olmuştu.
GAZETEDEKİ İŞ İLANI HAYATININ DÖNÜM NOKTASI OLDU
- Gazetedeki o ilanı görmenize ve otelde çalışmaya başlamanıza “Hayatınızın dönüm noktası oldu” diyebilir miyiz?
- Evet, otelde çalışmaya başlamak gerçekten hayatımın dönüm noktası oldu. Otelcilik aklımın ucundan bile geçmezken, işimi çok sevdim ve bu yolda çok yol kat ettim. Siyasal Bilimlerden mezun oldum ama, diplomamla ilgili bir şey yapmayı hiç düşünemedim. Ve o günden bu yana 40 yıl boyunca turizm sektörünün otelcilik dalında hizmet veriyorum.
- Bir kuzey çocuğu olarak Marmaris’e yolunuz ne zaman düştü?
-Marmaris'e 1982 yılında bir şirketin ortağı olarak ve yine otelci olarak geldim. O yıllarda burada turizm yeni gelişiyordu ve henüz beş altı tane otel vardı. Geri kalan konaklama yerleri pansiyondu. Marmaris küçük, şirin bir kasabaydı ve Sini Otel’in oraya kadardı. Ben de üniversiteden mezun olmuş pırıl pırıl bir gençtim. Marmaris’le beraber büyüdük.
MARMARİS BİLİNÇSİZ GELİŞMENİN BEDELİNİ ÖDÜYOR
- O yıllardaki Marmaris hakkında neler söylemek istersiniz?
- Eski Marmaris tabii ki çok farklı ve güzeldi. Fakat 50 pansiyonla, 100 pansiyonla turizm sektörü içinde yer alması ve yaşaması zordu. Her şeyin bir bedelinin olduğu gibi, gelişmenin de bedeli vardır. Daha fazla turist için, daha fazla yatak, daha fazla bina gerekliydi.
O da yapıldı. Bu gelişme içindeki sorun, artan yatak ihtiyacını barındıracak binaların fazlalaşması değil. Bence asıl sorun kalitesiz turizm tesislerinin, imara aykırı binaların yapılması ve hatta belli bir imar planının olmaması. İşte Marmaris bu çarpık yapılaşmayla gelişme kaydetmeye başladı. Problemin özü bu. Bu probleme erken çözüm bulunamadı ve problemler bir zincirin halkaları gibi birbirine eklendi. Belli yılarda arzın, talebin üzerine çıkmasıyla, ekonomi kuralı gereği fiyatlar düştü. Fiyatların düşmesi sonucu kalitesiz olarak tanımlanan, dar bütçeli turistler bölgemize daha çok gelmeye başladı. Bu da gelişmeyi kötü yönde etkiledi.
“TURİZM TOP YEKUN SEFERBERLİK İSTER”
- Peki yaşamının büyük bölümünü turizme adamış biri olarak bu gelinen nokta ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
- Ekonomide arz talep birbirini dengeliyor ve ticaret yapan insanların birçoğu deneme, yanılma yöntemi ile doğruyu buluyorlar. Son yıllarda bölgemizde birçok otel ve turizme hizmet veren tesisler kendilerini yenileme yoluna gitti. Kenarda köşede kalanlar da bu yenilemeye ayak uyduracaklardır. Her yeni yapılan tesis de, günümüz şartlarına gerçek anlamda uymuştur. Akdeniz çanağındaki en güzel tesislerden birçoğu bölgemizde ve ülkemizdedir.
İyi mal, her zaman iyi alıcı bulacaktır. Tabii ki turizm top yekun bir seferberlik ister. Kamu görevlileri, yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri ve işletmeciler bir bütünlük içinde çalışmalıdır. Başarı ancak böyle sağlanabilir.
- Bu konuda umudunuz var mı?
- İleriye dönük umutlarım kırılmakta. Çünkü Marmaris’te çeşitli görevlerde bulunan birçok kişi arasında son yıllarda, bir kutuplaşmanın başlamış olduğunu görüyorum. Bu kutuplaşma hem bölgeye, hem bölgede yaşayan insanlara, hem de ülkeye zarar verir inancındayım. Herkesin bir an önce aklını başına toplayıp birlik ve beraberlik içinde, bölgemiz için neler yapılabileceğinin çalışmasını yapması gerekmektedir. Böylece doğal yapısıyla bir cennet olan bölgemiz, turizmde de çok ileri noktalara gelecektir.
TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ TÜM KURULUŞLARDA GÖREV ALDI
- Marmaris’te turizm sektöründe, otelcilikte hizmet veren önemli kurumlarda bizzat çalışıp, görev üstlendiniz. Marmaris turizmine çok emeğiniz var.
- İnsan doyduğu yere emek vermelidir bence. Marmaris’te otelcilik dalında turizme hizmet ederken, mesleğimle ilgili olarak bölgedeki ve ülke genelindeki tüm kurumlarda görev aldım. Türkiye Otelciler Birliği’nin kuruluşunda yoğun çalışmalarım oldu. Birliğin kuruluşunda imzası olan on bir kişiden biri de benim.
Bölge turizminin ve otelciliğinin içinde yoğruldum. Yalnızca kendi otelimde yapacağım çalışmaların Marmaris’e ve bölgeye yetmeyeceğinin bilincindeydim. Genele yayılan olumlu çalışmalar yapılması gerekiyordu. GETOB bu konuda yoğunlaşan bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğunda, bir yıl Yönetim Kurulu Üyeliği, dokuz yıl da başkanlığını yaptım. Bu görevim süresince bölgenin ve ülkenin turizm sektöründeki sorunlarını anlatmak üzere dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Bakanları ile hatırlayamayacağım sayıda görüşmeler yaptım. Bölge turizminin tanıtılması için yoğun çalışmalar içinde bulundum, 20-25 kez yurtdışındaki turizm fuarlarına gittim.
Daha sonra Otelciler Birliği’ndeki bazı arkadaşlarımızla birlikte ciddi bir çalışma yaparak Ticaret Odasını Marmaris’e taşıdık. Bilindiği üzere Marmarisliler en ufak bir belge için o yıllarda Muğla’ya gitmek zorunda kalıyordu. Marmaris Ticaret Odası’nda dört yıl Meclis Üyeliği, altı yıl Meclis Başkanlığı yaptım. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye genelinde kurulan 66 birlikten biri olan MARTAB’ta Turizm Sektör Temsilcisi olarak üçüncü kez encümen üyeliğine seçildim.
Bu arada MARTAB, GETOB, TÜRSAB, Esnaf Odası, Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası ve Şoförler Odası’nı bir araya getirerek bir koordinasyon kurulu kurduk. Kuruldaki arkadaşlarımın teveccühü sonucu Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’na getirildim.
“HER BULUNDUĞUM KONUMDA BANA GÖREV VEREN MARMARİS’E TEŞEKKÜR EDİYORUM
- Marmaris’te yaşayan Karadenizliler Derneği hakkında neler söyleyip, Karadenizliler’e nasıl seslenmek istersiniz?
- Bölgesel derneklerde, şehirsel bölünmeye karşıyım. Eğer Karadenizliler Derneği ise, benim inancım odur ki, herkes tek bir dernek çatısı altında olmalıdır. Bölgesel dernekler bulundukları bölgeye uyum sağlamalı ve faydalı olmalıdır. O yörelerin kültürleri de, bölgemizin kültür zenginliği olmalıdır.
Burada Marmaris’i, Karadeniz’de Karadeniz’i yaşamak gerekli.
Ben buranın insanıyım, kendimi hiçbir zaman yabancı olarak görmedim. Marmaris’e teşekkür ediyorum. Her bulunduğum konumda bana görev verdiler. Herkesin ekmek parasını kazandığı yere sahip çıkması gerektiğine inanıyorum.
ASIM GENİŞ KİMDİR?
18 Aralık 1952 tarihinde Rize’nin Pazar İlçesinde doğdu. Rize’de başladığı ilkokulu İzmir’de bitirdi. Ortaokul öğrenimini İzmir Şehit Fethi Bey Ortaokulu’nda, Liseyi Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Yüksek Okulu İşletme bölümünden mezun oldu. Üniversitede okurken bir otelde iş bulup çalışmaya başlaması hayatının dönüm noktası oldu. O tarihten başlayarak turizm ve otelcilik mesleği olacak, kuzeyin çalışkan çocuğu, güneyin cennet köşelerinden biri olan Marmaris’te turizm sektöründe otelcilik adına başarılı çalışmalara imza atacaktı. Kısa dönem askerliğini Erzincan’da yaptıktan sonra, 1982 yılında bir şirketin ortağı olarak güneşle barışık bu şirin kasabaya yerleşen Asım Geniş bölge otelciliğine yön verecek başarılı çalışmalar yaptı. Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB)’ta bir yılı Yönetim Kurulu Üyeliği olmak üzere dokuz yıl başkanlık yaptı. Türkiye Otelciler Birliği'nin kuruluşunda faal görev aldı ve Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Marmaris Ticaret Odası'nda dört yıl Meclis Üyeliği, altı yıl Meclis Başkanlığı yaptı. Bölgemizde yer alan birçok sivil toplum örgütünde üyelik, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık görevlerini üstlendi. İçmeler Belediyesi’nde üç dönem olmak üzere on beş yıl Belediye Meclis Üyeliğinde bulundu. Halen, Marmaris ve Çevresi Turizm Alanı Hizmet Alt Yapı Birliği (MARTAB)’ta Turizm Sektör Temsilcisi olarak Encümen Üyesi. Bölgede turizm dalında hizmet veren önemli birlik ve odaların katılımıyla kurulan Koordinasyon Kurulunun Başkanı.1989 yılında turizme hizmet vermeye başlayan İçmeler'deki Oteli, Blue Rainbow'da turizm hizmeti vermeye devam ediyor. 1976 yılında Selma Geniş’le evlenen Asım Geniş, Evrim adında bir kız ve Tayfun adında bir erkek çocuk sahibi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.