Aydın İl Sağlık Müdürü Kasım Çetin, "karbonmonoksit zehirlenmeleri" konusunda vatandaşları uyardı.
Çetin, yaptığı açıklamada, kış aylarında karbonmonoksit gazından zehirlenmelerle sıkça karşılaşıldığını, buna karşı tedbirlerin alınması gerektiğini bildirdi.
Karbonmonoksitin renksiz ve kokusuz bir gaz olduğunu ve solunduğunda ölümcül sonuçlar ortaya koyduğunu hatırlatan Çetin, "Bu tür olaylarda ölümlerin, doğalgaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, propan gazı gibi yakıtların tam yanmaması, soba, şofben ve diğer araç gereçlerin hatalı kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanır" dedi.
Kaliteli yakacak kullanılması, yatmadan sobaya yakıt konulmaması, bacaların bakımının yaptırılması ve havalandırmanın önemine dikkati çeken Çetin, şunları kaydetti:
"Zehirlenme durumunda, uyanık bir kişide baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, nefes darlığı, çarpıntı, kas krampları, şuur bozuklukları görülür. Uyuyan kişi ise bunların hiçbirinin farkına varamaz ve ölüme kadar ilerleyen derin bir komaya girer. Karbonmonoksit zehirlenmesinin tipik bulgusu, dudakların kiraz kırmızısı bir renk almasıdır. Karbonmonoksit kaçağından şüphelenildiğinde ilk olarak bulunulan ortamın terkedilmesi gerekir"
Muhabir: Suat Deniz
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.