EFSUN YILMAZ - Kas hastalığı nedeniyle hareket yeteneğini kaybeden 8. sınıf öğrencisi Hasan Irmak, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı ve derslerindeki üstün performansı sayesinde karnesiyle beraber takdir ve başarı belgesi almaya da hak kazandı.
Aynı anda hem evde eğitim ve hem de evde sağlık hizmetinden yararlanan İzmir'deki tek öğrenci 14 yaşındaki Hasan, karnesini de her gün evine gelen öğretmenleri ile okul yönetiminden aldı.
Karşıyaka'daki Cemil Akyüz Ortaokulu Müdürü Hüseyin Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasan'ın 2 yıldır sağlık sorunları nedeniyle okula gelemediğini, evde eğitim aldığını, başarısının da henüz okula yürüyerek gidebildiği ilkokul yıllarından başladığını dile getirdi.
- Başarısı akıl gücünden...
Eğitim hayatından kopmaması için Hasan'ın evini haftada 6 öğretmenin ziyaret ettiğini anlatan Aytekin, her hafta 13 saat eğitim alan Hasan'ın çok başarılı ve örnek bir öğrenci olduğunu, 3 yıl üst üste aldığı takdir belgeleriyle de sonunda başarı belgesi almaya hak kazandığını kaydetti.
Öğretmenlerin de çok memnun olduğu öğrencinin başarısını akıl gücüyle elde ettiğini söyleyen Hüseyin Aytekin, "Hasan ile gurur duyuyoruz" dedi.
Türkçe öğretmeni Meral Şen de Hasan'ın tüm derslerinin çok iyi olduğunu, özellikle fen bilimlerine duyduğu ilgiyi de tüm öğretmenlerin takdir ettiğini dile getirdi.
- Annesi Hasan'a özgürlük istiyor
Hasan'ın annesi Ayşe Irmak da eşinin vefatının ardından üniversiteye giden kızı ve oğlu ile yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.
Irmak, oğluna daha iki yaşındayken Muscular Distrofi adıyla ilerleyici bir kas hastalığı tanısı konduğunu, ilkokul yıllarında okula yürüyerek gidebildiğini belirtti.
Hasan'ın 6. sınıfa başladığında artık yürüyemez hale geldiğini anlatan Irmak, şöyle konuştu:
"Hasan'ı diğer çocuklardan farklı görmüyorum, biz onu engelli olarak görmüyoruz. Biz mutluyuz, her şeyimiz Hasan üzerine kuruldu. Onun en büyük hedefi de genlerle ilgilenmek, galiba hastalığı nedeniyle. Diğer çocukların da bu imkanları kullanmaları gerekiyor. Ancak Hasan için özgürlük gerekiyor. Babadan kalma bir evin 4. katında oturuyoruz. Hasan'ı ablası haftada bir kez kucağında sokağa indiriyor ve akülü arabasıyla 1 saat dolaştırıyor. Apartmanda bir asansörümüz olsa iyi olurdu."
Hasan'ın takdir almasına da çok sevinen Irmak, "Oğluma çok güveniyorum ve onu daha iyi yerlerde göreceğime inanıyorum" dedi.
- İşlem yapmak istiyor
Hasan da zamanını evde kendisiyle geçiren öğretmenlerin başarıda çok büyük emeği olduğunu kaydetti. Hiç kimseden hiçbir şey talep etmediğini de söyleyen Hasan şöyle konuştu:
"Genetik mühendisi olmak istiyorum, sağlığım elverişli olmadığı için büyük ihtimalle olamayacağım. Yine de kimseden bir şey istemiyorum. Yine de benim durumumdaki öğrencilerin kendilerine güvenmesini istiyorum."
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavından matematik dışında 80 üzerinde notlar aldığını dile getiren Hasan, "Aslında daha güzel notlar alabilirdim ama matematik sınavlarında elimle kalem tutamadığım için işlem yapamadım, tek sorunum bu oldu" dedi.
- Muscular Distrofi nedir?
Sadece erkeklerde görülen genetik bir hastalık olan Muscular Distrofi ilerleyici bir kas hastalığı olarak biliniyor. Hastalık belirgin koordinasyon yokluğuyla kas zayıflığı, yürüme bozukluğu ile ilerliyor ve hareket yeteneğinin tamamen kaybedilmesi ile son buluyor. Genellikle beş yaşından önce başlayan hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmuyor.
Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.