• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Muğla 4 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C

Balinanın iskeleti bilime hizmet edecek

Balinanın iskeleti bilime hizmet edecek
Muğla'da 2009 yılında karaya vuran ve sahile gömülen 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeletinin bilimsel çalışmalarda kullanılmak amacıyla çıkarılmasının ardından parçalarının birleştirilmesi işlemi sürüyor- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünler

DURMUŞ GENÇ - Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme sahilinde, 2009 yılında ölü olarak sahile vuran 5 metre uzunluğundaki balinanın iskeleti, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde bilimsel çalışmalarda kullanılacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taçnur Baygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılının Şubat ayında karaya vuran ölü balinanın iskeletini çıkarmak üzere Arkeoloji ve Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanlarından bir ekiple çalışma yürüttüklerini söyledi.

Bilime hizmet edecek balinanın o tarihte gömüldüğünü belirten Baygar, "Bilimsel ekibimiz çalışmaları yürütüyor. Balinanın müzemize kazandırılması amacıyla hızlı bir şekilde öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimizle çalışmalara başladık" dedi.

Bulunduğu yerden çıkarılarak üniversiteye getirilen balina iskeletinden elde edilen parçalara numara verdiklerini bildiren Baygar, kemiklerin bazı kimyasallar kullanarak beyazlatılıp parlatılması ve birleştirilmesi çalışmasının sürdüğünü kaydetti.

Türkiye'de az sayıda bulunan balina iskeletini üniversitenin balık müzesine kazandırmayı amaçladıklarına işaret eden Baygar, şöyle devam etti:

"Balinanın iskeletinde 100 civarında parça bulunuyor. Bu parçaları 2 ay içerisinde tek parça haline getireceğiz. Bu arada hem öğretim elemanlarımız hem de öğrencilerimiz bununla ilgili bilimsel araştırma yapıyor. Öğrencilerimiz belki de hayatlarında ilk kez böyle bir balinayı görme şansını yakalamanın sevinci ile inceleme yapıyor. Bu şekilde balinanın bilime hizmet etmesinden dolayı mutluyuz."

Baygar, çalışma tamamlandığında balina iskeletinin müzede sergileneceğini, öğrenci ve vatandaşların balina iskeletini ve yapısını görmelerini sağlayacaklarını dile getirdi.

- Balinanın balık olmadığını anlatacaklar

Su Ürünleri Fakültesi Balık Müzesi'nden sorumlu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökcen Bilgi ise balina iskeletinin balık müzesinde sergilenmesiyle öğrenci ve vatandaşların bu tür memelilerin balık olmadığını anlayacaklarını söyledi.

Halk arasında balina ve yunusların balık gibi bilindiğini ve avlanmaya çalışıldığına dikkati çeken Bilgi, "Bu türlerin aslında balık olmadıklarını, bizlere çok yakın olduklarını bu sayede insanlara anlatma fırsatı bulacağız. Ekolojik açıdan ne kadar önemli olduklarını göstermek açısından da iskeletin sergilenmesi çok önemli. Bu konuda bazı öğrencilerimiz de çalışma yürütecek" diye konuştu.

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141