2016 yılından beri Marmaris’te Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü olarak görev yapan Kaya; amatör olarak müzikle uğraşıyor, futbol oynuyor ve sahne sanatlarıyla ilgileniyor.
ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK
Ziraat Mühendisi olan Nejmettin Kaya işten fırsat buldukça sosyal faaliyetlere önem veriyor. Amatör olarak saz çalıp türkü söyleyen Kaya’nın sosyal medyada yaptığı paylaşımlar izlenme rekorları kırıyor. Sahne sanatlarıyla yakından ilgileniyor. Kendisini spor tutkunu ve futbol aşığı olarak tanımlayan Nejmettin Kaya’nın ‘stand-up’ gösterileri de yaptığı bilgisine ulaştık.
MESLEĞİMİ SEVİYORUM
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümünden mezun olan Kaya, sırasıyla Pülümür İlçe Tarım Müdürlüğü, İspir İlçe Tarım Müdürlüğü, Köprüköy İlçe Tarım Müdürlüğü, Erzurum Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü, Mülga Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Milas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve son olarak Marmaris’e tayin oldu. 2014 yılında Milas’ta çok başarılı olan organik zeytin projesi yaparak üreticilere katkı sağladı. Kaya, bu projeden dolayı en büyük faaliyet alanı olarak zeytinciliği benimsedi. Nejmettin Kaya; ‘“Çalışmanın da becerinin de bir mazereti yok. Bizler, yönlendirici, öğretici ve birleştirici olmalıyız. Kaldı ki bu yönlerimizi iş alanlarına da aksettirdiğimizde ve İşimizi severek yaptığımızda başarılı olmayacağımız bir alan yok” diye konuştu.
ÇOK DONANIMLI
Hollanda, Belçika ve Almanya’da tarımsal alanda incelemelerde bulunan Nejmettin Kaya, Avrupa’daki tarım uygulamaları ve hayvancılık konularında geniş bilgi sahibi oldu. Görev yaptığı her yerde proje lideri ve yardımcı araştırmacı olarak birçok projeye imza atan Kaya’nın 3 bilimsel makalesi ve 5 adette yayını bulunuyor.
ARICILIĞI ÖNEMSİYORUZ
Nejmettin Kaya; ‘Marmaris te kısıtlı alanlarda yapılan bir tarımsal üretim mevcut. 12 ay üretim yapmaya müsait iklim koşulları ve toprak yapısı aslında tarımsal üretim için çok önemli fırsat. Burada ön plana çıkacak en önemli tarımsal ürün Çam Balı. Bunun için de sürekli bir çalışmamız var. Bal üreticileri ile turizm sektörü arasında tampon vazifesi görüyoruz. İki sektörün de birbirine anlayış göstermesi gerekir. Türkiye nin toplam arıcıları içerisinde %10 arıcı Marmaris’tedir. Bu oran bir ilçe için oldukça büyük bir orandır. Marmaris bal konusunda bu orandan dolayı ve ilçeye özgü çam balından dolayı Türkiye’de söz sahibidir.’ dedi.
TÜR TESPİTİ YAPACAĞIZ
Kaya; ‘Marmaris’in en büyük değerlerinden birisi son yıllarda dünyada çokça üzerinde durulan ve bu konuda araştırmalar yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler. Özellikle bazı bölgelerde tıbbi ve aromatik bitkiler doğada kendiliğinden yetişmekte olup biz ilçe müdürlüğü olarak ileriki zamanlarda tür tespiti yaparak kültüre alma imkanlarını araştıracağız. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda vatandaşlarımızın en çok dikkat etmesi gereken konu özellikle yumrulu bitkilerin ehliyetsiz ve yetkisiz kişiler tarafından toplanmasına izin verilmemesidir. Çünkü bunlar bizim ülkemiz ve bölgemize has ürünler olduğu için türlerin yurt dışına çıkarılması riski vardır. Örneğin sahlep bitkisini kesinlikle toplayıp satmasınlar önemli bir bitkimizdir. Doğadan toplanması ve satılması kesinlikle yasaktır’ şeklinde konuştu.
YER FISTIĞI
Diğer önemli bir konu da ilçemizde yerel olarak ekilen yer fıstığıdır diyen Kaya, ‘Bu konu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Tarımsal üretimde Karaca mahallemizde üreticilerimize yönelik eğitimlerimiz çok sık olmaktadır. Çünkü en fazla üretim bu mahallemizdedir’dedi.
TAŞLICA’YA SU GELİRSE
Nejmettin Kaya; ‘Hayvancılık açısından baktığımızda ise çok ilginç bir sistem mevcut özellikle büyükbaş hayvanlar dağda serbest dolaşım şekilde yetiştirilmektedir. Özellikle aşılama ve küpeleme açısından yabanileşen bu hayvanların zaptı kolay değildir. İlçemizde mera alanları kısıtlı olduğu için hayvancılık çok fazla yapılmıyor olsa da özellikle kırsal kalkınma destekleriyle çiftlik projelerine teşvik etmek istiyoruz. Eğer Taşlıca mahallemizde su olursa emin olunuz ki hayvancılık kapasitemiz çok artacaktır’ ifadelerini kullandı.
YENİLİLİKLERE AÇIK OLUN
Nejmettin Kaya son olarak, ‘genç ziraat mühendisi arkadaşlara tavsiyem, mutlaka sahada olunmalı büroda fazla vakit geçirmesinler bir işin işçiliğinin nasıl olduğunu bilmeyen yaptığı işte başarılı olamaz. Teorik bilgilerini mutlaka sahada uygulamaları gerekir. Çok çalışmamız gerekiyor ülkemiz adına boşa geçirilecek bir dakikamız bile yok. Tarımsal teknikler yeniliklere açık bir sektör olduğu için mühendislerin kendilerini güncel tutması ve sahanın isteklerini dikkate alması gerekir’ dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.