• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

BİLAL N. ŞİMŞİR

Zeki SARIHAN

Arşivler üzerinden durup dinlenmeden çalışan, tarihçiliğimize tuğla gibi pek çok kitaplar armağan etmiş olan Bilal N. Şimşir aramızdan ayrılmış! Yeri doldurulabilir mi?

Bu dışişleri mensubu görevle bulunduğu Londra yıllarında İngiliz arşivlerine girmiş, Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’le ilgili pek çok belgenin fotokopilerini alarak kitaplaştırmıştı. Konu ile ilgilenenlerin sayısı çok olmadığından kitapları çok satan listelerine girmemiş olabilir ama Türkiye’nin yakın tarihte yaşamış olduğu sorunlarla ilgilenmiş olanlardan onun kitaplarını kaynak göstermemiş olan herhalde bulunmaz. İlk okuduğum ve yararlandığım kitapları 1972’de yayımlanmış Sakarya’dan İzmir’e ve Malta Sürgünleri idi. İngiliz Belgelerinde Atatürk, Atatürk ve Yabancı Devlet Başkanları, Atatürk’le Yazışmalar, benim kaynakçama giren kitaplarıdır.

Onunla birkaç kez aynı ortamlarda bulunabildim. Öğretmen Dünyası’nda da iki konferans verdi. Konferans bittikten sonra konuşmacı ile bir süre daha sohbet ederdik.

Birinde sordum:

“Bu kadar çok kitabı yazmak için İngiliz arşivlerinden çıkmadığınız anlaşılıyor. Siz büyükelçilik mi yaptınız, zamanınızı arşivlerde mi geçirdiniz?”

Dedi ki:

“Çalışma saatleri içinde arşivlerde bir dakikam bile geçmemiştir. Bunların tümünü mesai saatleri dışında araştırdım!”

Kitaplarındaki son derece değerli bilgilerden başka Bilal N. Şimşir’den bende kalan en önemli iz bu yanıttır.

Yakın tarihin olayları hakkında farklı yorumlarımız olduğunun farkındayım. Fakat bu durum, onun Türk okura sunduğu değerli belgeler yanında önemsizdir. Kendisi zaten sunduğu belgeler hakkında yorum yapmazdı. İnsanlık için bir değer yaratmış herkes gibi Bilal N. Şimşir yalnız tarihçilerin değil, yalnız tarih okurlarının değil bütün toplumun saygısını hakkıyla kazanmıştır.

Tarih diye belgesiz bilgisiz tevatüre dayanan kitapların yerini, belgelere dayanan metinler aldıkça tarihimiz de ayakları üzerine oturacaktır. Bilal N. Şimşir bu konuya emek vermiş insanların başında gelir.

Ölümü karşısında çok üzgünüm.

HAYATI VE ESERLERİ

Vikipedi’nin verdiği bilgilere göre: 1933’te doğdu. 1957’de Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi Tarihi Bölümünden mezun oldu. 160’te Dışişleri Bakanlığına geçti. Paris Şam, Londra elçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak çalıştı. Dışişlerinde şube müdürlüğü, daire başkanlığı, genel müdürlüğü yaptı. Tiran, Pekin, Avustralya, Güney Pasifik ülkelerinde büyükelçilik yaptı, 1998’de emekli oldu.

52 kitabından yazıda andıklarımız dışında bazıları şunlardır: Bulgaristan Türkleri, Osmanlı Ermenileri, Ankara… Ankara, Doğunun Kahramanı Atatürk, Dış Basında Laik Cumhuriyetin Doğuşu, Şehit Diplomatlarımız, AB, AKP ve Kıbrıs, Türk-Irak İlişkilerinde Türkmenler, Ermeni Meselesi, Kürtçülük, Türk Yahudileri, Azerbaycan, Rumeli’de Türk Göçleri, Türk Harf Devrimi, Balkan Savaşlarında Rumeli Türkleri… (21 Kasım 2023)

zekisarihan.com

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141