CHP Marmaris ilçe Başkanı Zekican Balcı: "Evet biz Cumhuriyet Halk Partisi mensupları ve Marmaris yaşayanları olarak elbette kaçak yapılaşmaya karşıyız, bu nettir ancak Bölge halkımızın mağduriyetini de asla görmezden gelemeyiz. Sayın Bakan da bu kadar net bir şekilde ifade etmişken köylerimize gidip bu pandemi döneminde sizi sokağa atan, binanızı yıkan Mehmet Oktay'dır, CHP'dir demek yalandır, halkı kandırmaktır."
Başkan Balcı: “Saygıdeğer Marmaris yaşayanları ve değerli basın mensupları basın toplantımıza hoş geldiniz.
Öncelikle dün vefat eden çok değerli Ula Belediye Başkanımız Sayın İsmail Akkaya'ya Allahtan rahmet, ailesine, Ak Parti'ye, Ula ve Muğla halkına başsağlığı diliyorum.
Son günlercle Muğla ve Marmaris karmuoyunun yoğun günclemini oluşturan çok önemli bir konu var. Marmaris'in kırsal bölgelerinde bulunan bazı yapılar "Yapı Kayıt Belgelerinin" iptal edilmesinden dolayı Muğla'nın ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi yıkılmaktadır. Bu yıkım işlemlerinin hangi kurumların görev, yetki ve bilgisi dahilinde yapıldığı kamuoyunca tartışılmaktadır. Bu konuyla ilgili basın toplantısı düzenledik.
Şimdi bu konuları tek tek ele alalım.
1- Söğüt, Bozburun ve Selimiye Mahallelerimizde yıkıma komu olan yapılar, 2018 yılında yürürlüğe giren ve kamuoyunda "İMAR BARlŞI" kanunu olarak bilinen yasaya istinaden yapı kayıt belgesi alınan fakat daha sonra bu belgelerin iptal edilmesi ile yıkımına karar verilen yapılardır.
2- Vatandaşlarımızın, belirlenen süre kapsamımda yapı kayıt belgelerini almalarından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gerek CİMER şikayetleri gerek uydu fotoğrafları gerekse de Bakanlık müfettişleri ile belediye personellerinin birlikte yaptıkları çalışma neticesinde düzenledikleri saha tespit tutanakları ile 2017 sonrası inşa edilen yapıları tespit etti.
3-2017 sonrası yapılan yapıların yapı kayıt belgeleri tüm Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri nezdinde kurulan komisyonlarca İPTAL EDİLDİ.
4. İmar Karnunu'nun 32. Ve 42. Maddeleri kapsamında ruhsatsız ve kaçak yapıların imara ve/veya projesine uygun hale getirilmesi ilçe belediyelerinin görev ve yetkisindedir. Burada işleyiş şöyledir; Belediye tespit ettiği rıuhsatsız ve kaçak yapıyı mühürler ve devamında encümen kararı ile yıkar. Ancak söz konusu yapı kayıt belgelerinde durum biraz farklı. Biraz önce ifade ettiğim gibi Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri ilçe belediyelerine müzekkere yazarak yapı kayıt belgeleri iptal edilen yapıları LİSTELER HALİNDE bildirir ve İmar Kanun'nun 32. ve 42. Maddelerinin uygulanması hususunda gereğinin yapılmasını ister. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de aynen bu şekilde uygulama yaparak Marmaris Belediyesi'ne müzekkere yazıp yapı kayıt belgelerini iptal ettiği yapıların listesini bildirdi ve yıkılması için gereğinin ivedilikle yapılmasını istedi. {BELGE1) Aynı yazıda gerekli işlemleri yapmayanlar, göz yumanlar veya geciktirenler hakkında tüm yasal sürecin başlatılacağı ihtar edilmiş ve işlemlerin ilçe belediyelerince yapılmaması durumunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağı bildirilmiştir.
5- Marmaris Belediyesi, il Müdürlüğünden gelen bu yazı neticesinde imar kanununun
32.Ve 42. Maddesi kapsamında iş ve işlemleri yaparak ilgili yapılar hakkında yıkım kararlarını almış ve yapı sahiplerine tebliğ etmiştir. Ancak Marmaris Belediyesi söz konusu ruhsatsız yapıların yıkılabilmesi için öncelikle yapı sahipleri tarafından baş vurulan hukuki sürecin sona ermesini beklediğini ve devamında ise yıkım için gerekli ödenek, işgücü ve araç-gereçten yoksun olduğu Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirmiştir (BELGE- 2).
6- Muğla Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü, 18.10.2019 tarihli yazısında “idare yargıda dava açılmayan yapılar" hakında yıkım iş ve işlemlerinin hangi tarihte yapılacağının ve yıkım iş ve işlemlerinin gerçekleştirilemeyecekse GEREKÇESi ile birlikte 22.10.201 Salı akşamı mesai bitimine kadar bildirilmesini istemiştir.(BELGE-3)
7- Bu yazı üzerine Marmaris Belediyesi, 22.10.2019 tarihli cevabı yazı ile dava açılmayan yapıların yıkılabilmesi için yeterli ekipman, ödenek, araç-gereç ve personele sahıp olmadığını belirtmiş ve bir önceki yazıda detaylı gerekçe istendiği için yıkımda kullanılması gereken araçların detaylarını bildirmiştir (BELGE-4).
8-İl Müdürlüğü bu yazılarında, yıkılacak binaları zabıta güçlerinin boşaltması gerektiğini dahi bildirmiş ve aynı müzekkereleri Marmaris Kaymakamlığı'na da göndererek gerekli önlemlerin alınmasını istemiştir.(BELGE-5)
9- Devamında Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tüm Muğla'yı kapsayacak şekilde yıkım ihalesi hazırlamış ve gerekli alt yapıyı oluşturmuştur.
10- Marmaris Belediyesi 26.06.2020 tarihinde Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne göndermiş olduğu dilekçede riskli yapıların yıkımının pandemiden dolayı ertelenip ertelenemeyeceği hususunu sormuş, müdürlük cevap yazısında yürütmeyi durdurma kararı olmaması durumunda yıkımların ivedilikle yapılması talimatı vermiştir (Belge- 6)
11- Her ne kadar imara aykırılıkların giderilmesinde yetki ve sorumluluk ilçe belediyelerinde olsa ve bu yetki kapsamında İmar Kanunu'nun 32. Ve 42. Maddelerini uygulayarak yapıların yıkım işlemlerini belediyeler gerçekleştirmiş olsa da kırsal mahallelerimizde yapılan bu yıkımlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün talimatı ile ilçe belediyeleri ile koordineli şekilde yapılmaktadır. Bu yapılar hakkındaki yıkım kararları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün komisyonlarınca alınan"yapı kayıt belgelerinin İPTALİ (BELGE - 7)" kararı ile gerçekleşmektedir dolayısıyla aslında bu yapılar ile ilgili yıkım kararını Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü almış olmaktadır. Devamında Belediye encümenlerinin İmar Kanunu 32. Maddeye göre aldıkları yıkım kararlarının dayanağı müdürlüğün yapı kayıt belgesini iptal kararıdır. Dolayısıyla "Yıkımların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hiçbir ilgisi yoktur, tek yetkili ve sorumlu belediyedir ve bakanlık sadece ekipman sağlamaktadır" şeklindeki ifadeler tamamen gerçeğe ve mevzuata aykırıdır. Tüm yıkımlar bakanlık işlemleri, talimatları ve koordinesinde gerçekleştirilmektedir. (VİDEO)
12- Evet biz Cumhuriyet Halk Partisi mensupları ve Marmaris yaşayanları olarak elbette kaçak yapılaşmaya karşıyız, bu nettir ancak Bölge halkımızın mağduriyetini de asla görmezden gelemeyiz. Sayın Bakan da bu kadar net bir şekilde ifade etmişken köylerimize gidip bu pandemi döneminde sizi sokağa atan, binanızı yıkan Mehmet Oktay'dır, CHP'dir demek yalandır, halkı kandırmaktır.
13- Asıl vatandaşını düşünmeyenler sizlersiniz. "Özel Çevre Koruma Alanı" olan Bozburun yarımadasının imar planlarını yapmayarak köylümüzü mağdur eden de sizsiniz, Okluk Koyunda 40.000 ağacı kesip, Karacasöğüt'teki vatandaşlarımızın ata mirası topraklarını yok pahasına kamulaştırıp kahırdan ölmelerine sebep olup yazlık saray yapan da sizsiniz. Okluk Koyunda mütevazi Cumhurbaşkanlığı köşkünün bulunduğu alanın SİT derecesini düşürüp çevresindeki yerleşim alanlarında en fazla 2 kat yapılaşma hakkı varken 20 hektarlık alanı imara açarak 40.000 m2 ve 4 katlı bina yüksekliğinde inşaat yapma hakkını veren de sizsiniz. Bu yetmedi ilave 65 hektar daha "kamu hizmet alanı" planladınız. Bu da yetmedi, 27,4 hektarlık ilave "kamu hizmet alanı" amaçlı 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğini onayladınız. Böylece toplamda 112,4 hektarlık bir alanı yazlık sarayın kullanımına verdiniz. Bu da yetmedi "iskele ve kıyı düzenlemesi" amaçlı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planları yaptınız. Ama konu Bozburun Yarımadasının imar planlarına gelince topu taca attınız. Sade vatandaşın sıkıntısını gidermek için yapılması gereken imar planlarının belediyelerin yetkisinde olup bakanlığın sadece onaylama makamı olduğunu ve CHP'li belediyelerin bu planları yapmadığını belirterek yine halka yanlış ve eksik bilgi veriyorsunuz.
14- Size tek tek, madde madde açıklıyorum; 19.10.1989 tarihli ve 383 sayılı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Kurulmasına Dair KHK'nın 1. Ve 12. Maddeleri gereğince, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesinin 1. Fıkrasının c bendi gereğince (BELGE - 8), 2863 sayılı Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3194 sayılı imar Kanunu gereğince ÖÇK bölgelerinde 1/25.000'lik çevre düzeni planını yapma yetkisi Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nde, 1/SOOO'lik nazım imar planını ve 1/lOOO'lik uygulama imar planını yapma yetkisi ise hem Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nde hem de belediyelerdedir. Planları onama yetkisi ise Bakanlıktadır. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü 2014 yılında Bozburun Yarımadasının 1/2SOOO'lik planını yapmıştır ancak bu bölge için yeterli değildir. Mevcut kıyı kanununa göre Söğüt ve Selimiye için nazım imar planlarını ve uygulama imar planlarını belediyelerin yapmaları ve uygulamaları mümkün değildir. Bunun için birçok mevzuat değişikliği ve kaynak gerekmektedir. Bu gerçekleri sizler de çok iyi bildiğiniz halde vatandaşın önüne CHP'li belediyeleri atarak sorumluluktan kaçıyorsunuz ya da bilgi eksikliğiniz var. Ama bizler vatandaşlarımıza sıkılmadan yorulmadan gerçekleri anlatmaya ve çözüm önerilerimizi kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.
15- Biz Cumhuriyet Halk Partisi Marmaris ilçe örgütü olarak, Pandemi döneminde canla başla çalışarak en iyi hizmet veren belediye başkanları sıralamasına giren, gecesini gündüzüne katan, her daim halkının içinde olan ve Marmaris'in menfaati için çalışan Marmaris Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Oktay'ın ve ekibinin yanındayız." dedi.
Videoları Tem Tv Youtube kanalımızda izleyebilirsiniz.
Basın Mensuplarından sorular.. (3. Bölüm)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.