Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu İtalya'da, mevkidaşı Giorgio Napolitano ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ve İtalya arasındaki işbirliği olanaklarına işaret eden Gül, "Türk ekonomisinin dinamizmi, Avrupalı iş adamları ve sanayiciler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Dolayısıyla yarın yapacağımız İş Forumu'nda da çok daha geniş bir şekilde anlatarak, daha çok beraber iş yapmanın altını çizip, dikkat çekmeye çalışacağım" diye konuştu.
Türkiye ve İtalya'nın siyasi konularda da çok yakın çalıştığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
"İtalya, AB'nin önemli, lider ülkelerinden birisidir. 2014 yılının ikinci yarısında da dönem başkanlığını yapacaktır. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde İtalya daima Türkiye'yi desteklemiştir. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde, İtalya halkına ve bütün İtalya hükümetlerine de teşekkür etmek istiyorum. Bu desteğinizin güçlü bir şekilde devam edeceğine de inanıyorum."
"Müzakerelerin ivmesi hızlandırılmalı"
Türkiye'nin AB sürecindeki öncelikli hedefinin müzakereleri tamamlamak olduğunun altını çizen Gül, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin birinci hedefi müzakereleri başarıyla tamamlamaktır. Müzakereleri başarıyla tamamladıktan sonra tam üyelik konusu muhakkak ki o zaman konuşulacak bir konudur. Ama öncelikle müzakerelerin ivmesinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Şu bir gerçek, artık saklanamaz bir gerçek ki, çeşitli sebeplerle müzakere sürecimizde çeşitli blokajlar vardır. Bunlar aslında siyasi müzakerenin teknik vasfına da aykırıdır. O bakımdan bütün bu engellerin kaldırılması, ümit ediyorum ki, hem Türkiye hem AB için çok iyi bir işbirliği örneği olacaktır."
Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de AB sürecini kapsamlı şekilde konuştuklarını aktaran Gül, "Onlarda da bir politika değişikliğinin olduğunu herkes bilmektedir, müspet anlamda" ifadesini kullandı.
İtalyan Cumhurbaşkanı Napolitano ile yaptıkları baş başa görüşmede ve heyetler arası temaslarda da bu konuları konuştuklarını belirten Gül, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesinin de gündeme geldiğini, adada barışın sağlanmasıyla ilgili Türk kanaatlerini mevkidaşıyla paylaşma fırsatı bulduğunu kaydetti.
"Siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını destekliyoruz"
Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde Suriye'deki gelişmelerin de değerlendirildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Sadece bölgemizin değil, dünyanın önemli konularından birisi bildiğiniz gibi Suriye'de yaşanan büyük dram, trajedi ve acılardır. Bunun bir an önce neticeye ermesi, sonuçlanmasıyla ilgili Cenevre'de yapılan görüşmelere İtalya ve Türkiye güçlü destek vermektedir.
Orada yaptırım kabiliyeti olan bir siyasi geçiş hükümetinin kurulmasını beraber destekliyoruz ama toplantıların nasıl neticeleneceğiyle ilgili tabii ki bir şey söylemek biraz şu anda zor ama beklentimiz, arzumuz ve çalışmalarımız bu yöndedir."
Muhabir:Duygu Özbay-Murat Ünlü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.