ALİ RIZA KARASU - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), 17 Mayıs'ta Çukurova Grubu'na ait bazı şirketlerle beraber yönetimini devraldığı BMC'de çarklar, mayına karşı koruma aracı "Kirpi" üretimiyle dönmeye başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri siparişi Kirpi'lerden 20'sini ay sonunda teslim etmeye hazırlanan TMSF, 320 yeni sipariş aldı.
Türk Metal Sendikası'nın İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BMC'de üretimin bir süre önce Kirpi ile başladığını söyledi. TMSF'nin BMC'yi devraldıktan sonra yeniden Türk ekonomisine kazandırmak için büyük gayret gösterdiğini belirten Tosun, 100 çalışanla üretilen 20 Kirpi'nin bu ayın sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edileceğini kaydetti.
TMSF'nin BMC'yi devraldıktan sonra öncelikle şirketin altyapısını incelediğini kendileri ve yan sanayi firmalarıyla görüşerek bir takvim belirlediğini anlatan Tosun, çalışmaların söz konusu takvim çerçevesinde sürdüğünü dile getirdi.
TMSF'nin BMC'ye el koyduğu dönemde fabrikada üretimin yaklaşık bir yıl önce durduğunu hatırlatan Halil İbrahim Tosun, "Bir yıl çalışmayan bir fabrikada üretime yeniden başlamak çok kolay değil. TMSF şirketi çalıştırma yönünde tavır sergiledi. Sendika temsilcileri ve fabrikanın yedek parça tedarik ettiği yan sanayi firmalarıyla görüşerek bir takvim belirledi. Çalışanlardan 100 kişiye işbaşı yaptırılarak fabrikada bakım başlatıldı. Ramazan Bayramı öncesinde işçilere alacaklarına mahsuben bir miktar ödeme yapıldı. İşçilerin ödemeleri halen belirlenen takvim çerçevesinde devam ediyor" dedi.
- Yeni Kirpi siparişi alındı
BMC'yi çalışır halde satma yönünde tavır sergileyen TMSF yönetimine teşekkür eden Tosun, çalışmayan bir fabrikanın satışının zor olduğunu vurguladı.
Tosun, BMC'nin TMSF'ye geçmeden önce almış olduğu sipariş kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 1 yıl içinde 287 Kirpi teslim etmesi gerektiğini hatırlatarak, bu teslimatın 20'sinin bu ayın sonunda yerine getirileceğini kaydetti. Teslimatın yanı sıra 320 yeni Kirpi siparişinin alındığına işaret eden Tosun, şöyle konuştu:
"BMC Türk sanayi için çok büyük önem ifade ediyor. 50 yıllık bir çınar. TMSF'nin fabrikaya el koyması biz çalışanlar için iyi oldu. Devletin fabrikayı yaşatma yönündeki gayretini takdirle karşılıyoruz. BMC'de üretim TMSF'ye geçmeden yaklaşık 1 yıl önce tamamen durmuştu. Çürümeye terk edilen bantlarda çarklar yeniden dönmeye başladı. Bin 650 çalışanın 100'ü işe başladı. Bizim için fabrikayı özelleştirmeden kimin alması önemli değil. Üretimi sürdürecek birinin almasını temenni ediyoruz."
- "Otobüs üretiminin de başlamasını bekliyoruz"
BMC'de işe çağrılan işçilerin Kirpi'nin dışında diğer üretim bantlarını da üretime hazır hale getirdiğini dile getiren Tosun, "Fabrikadaki tüm üretim bantları hazır. Kirpi'nin dışında kamyon, kamyonet ve otobüs bantları her an üretim yapılacakmış gibi hazır tutuluyor. TMSF'den önce alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs siparişleri yerine getirilemediği için ihale yasağı var. Belediyelerin siparişlerini almak için öncelikle bu yasağın kalkması gerekiyor. Kirpi ile dönen çarkın, belediyelerin vereceği otobüs siparişleriyle daha da hızlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.
- Özelleştirme takvimi
BMC'nin özelleştirme takviminin yıl sonuna kadar açıklanması bekleniyor. BMC'yi özelleştirmeden satın almak isteyenler arasında yerli ve yabancı firmaların adı geçiyor. İtalya merkezli kamyon, otobüs ve dizel motor üreticisi Iveco'nun yanısıra Ford Otomotiv'in de BMC ile yakından ilgilendiği belirtiliyor. Otomotiv dışında başka sektörlerde faaliyet gösteren güçlü grupların da BMC'nin özelleştirilmesiyle yakından ilgilendiği kaydediliyor.
- Kraliçe Elizabeth açmıştı
Türkiye'nin en büyük ticari araç üreticilerinden BMC, 1964 yılında kuruldu. Temel atma törenine İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in de katıldığı fabrika ilk yıllarda Austin ve Morris markalı ticari araçları üretti. Kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmeye başladığı 1966 yılından itibaren giderek büyüdü. 1976 yılında, Türkiye'de ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu gerçekleştirdi.
Motorlu araçların yanı sıra, Türk sanayinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel motorları, jeneratörleri, deniz motorlarını ve askeri amaçlı ürünleri de üretmeye başladı. Bu yıllarda, Leyland serisine ait ilk hafif ticari araç olan Leyland 30 kamyoneti piyasaya sundu. 1983 yılında Volvo Truck Corporation ile ortaklık kuran BMC, Türkiye'nin ilk turbo motorlu ticari araçları olan Yavuz serisini üretti. 1985 yılında anlaşma yaptığı Cummins Engine Company ile Cummins motorlu Fatih serisi kamyonları üretmeye başlayarak, dünyanın en güçlü üreticileri arasındaki yerini sağlamlaştırdı.
1989'da şirketin bütün hisseleri Çukurova Holding tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren BMC, tamamen yerli ve özgün bir tasarım için Pininfarina ile işbirliği yaptı. 120 milyon doları aşan yatırımın sonucunda, Haziran 1996'da sınai ve ticari mülkiyeti BMC'ye ait olan Profesyonel piyasaya sunuldu. Profesyonel serisi, BMC'nin uluslararası bir marka olmasını sağlayarak Türk otomotiv sektörüne dünya çapında itibar kazandırdı. 2004'te 40 milyon dolarlık ilave yatırımla Megastar'ı üreten BMC, 2009'da da Kirpi adındaki zırhlı araçları üretmeye başladı. TMSF, Çukurova Grubu'na ait bazı şirketlerle 17 Mayıs 2013 tarihinde BMC'ye el koydu.
Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.