ALİ KORKMAZ - İzmir'de Karşıyaka'dan sonra kurulan ikinci kulüp olan Altay, yarın kuruluşunun 100. yılını kutlayacak.
İttihat ve Terakki Fırkası'nın etkisiyle, Celal Bayar ve Vali Rahmi Bey'in teşvikleriyle 16 Ocak 1914 yılında kurulan Altay'ın kuruluşunda eski başbakanlardan Şükrü Saraçoğlu'nun da katkısı bulunuyor. İlk olarak Vasıf Çınar'ın başkanlığında kırmızı beyaz renklerle kurulan Altay, daha sonra rengini siyah beyaz olarak değiştirdi.
Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in bir dönem kaleci olarak forma giydiği Altay, kuruluşundan bu yana futbolun dışında ampute futbol, atletizm, bisiklet, basketbol, bilardo, buz hokeyi, briç, cimnastik, güreş, halter, hentbol, judo, kick boks, masa tenisi, satranç, su altı sporları, tekvando, tenis, voleybol ve yüzme branşlarında da faaliyet gösterdi.
Eski Futbol Federasyonu Başkanlarından Mahmut Zorlu ve Mahmut Özgener'in de başkanlık yaptığı Altay, son dönemde özellikle yönetimsel anlamda yakalayamadığı istikrar nedeniyle en başarılı olduğu futbolda da istediği yerde yer alamadı. 2002-2003 sezonunda Süper Lig'e veda eden siyah beyazlı ekip, uzun süre 1. Lig'de yer aldıktan sonra Spor Toto 2. Lig'e kadar düştü.
- Süper Lig'de en çok yer alan kulüpler arasında
Süper Lig tarihinde 41 kez mücadele eden Altay, ligde 56. sezonlarını geçiren Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın dışında 49 kez mücadele eden Ankaragücü, 45. defa yer alan Bursaspor ve 42. yılındaki Gençlerbirliği'nin ardından ligde en çok yer alan 7. ekip oldu.
Siyah beyazlı ekibi bu sezon ligde 40. sezonunu geçiren Trabzonspor takip ediyor. Süper Lig'e veda ettiği 2002-2003'ten sonra bir daha lige dönemeyen siyah beyazlı ekip Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadelesini sürdürüyor.
Süper Lig'e veda ettiği 2002-2003'ten bu yana 4 kez play-off oynamasına rağmen Süper Lig'e çıkamayan Altay, 2005-2006'da finalde Sakaryaspor'a, 2006-2007'de de yine finalde Kasımpaşa'ya yenilen Altay, 2008-2009'da da play-off ilk maçında Kasımpaşa'ya 2009-2010'da ise Yükselme Grubu maçlarında, son maçta Konyaspor'la berabere kalarak Süper Lig biletini kaçırmıştı.
Müzesinde 2 Türkiye Kupası bulunan, daha önce Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık kupalarında final oynayan siyah beyazlı ekip, Galatasaray'dan sonra bu kupayı kazanan ilk takım olmuş, ilk adı Fuar Şehirleri Kupası olarak geçen UEFA Kupası'nda Türkiye'yi temsil eden ilk Türk takımı olarak dikkati çekti. Halen Azerbaycan Topaz Premier Lig takımlarından Hazar Lenkeran'ı çalıştıran Mustafa Denizli, 1979-1980 sezonunda Bursasporlu Bahtiyar Yorulmaz'la ligde gol krallığına ulaşmıştı.
- 100. yılını geride bırakanlar
Türk spor tarihinde üç büyük kulüp Beşiktaş (1903), Galatasaray (1905) ve Fenerbahçe (1907) gibi 100. yaşını kutlayan camialar arasına giren Altay'ın dışında İzmir'in diğer temsilcisi Karşıyaka (1912), Ankaragücü (1910), Vefa (1908), Süleymaniye (1911), Anadolu Üsküdar (1908), Beykoz (1908), Anadoluhisarı İdmanyurdu (1913), Beylerbeyi (1911), İstanbul Hilal (1912) gibi kulüpler de 100. yıllarını kutladılar.
Kuruluşu 1900'lü yılların başında olmasına rağmen rağmen halen faaliyetlerini sürdürmeyen Gürbüzler ve Altınordu İstanbul Progress (1909) kulüpleri gibi bazı üniversite ve amatör kulüpleri asırlık kulüpler olarak dikkati çekiyor. Bu yıl Altay'ın dışında resmi kuruluş tarihleri 1914 olarak gözüken Beyoğluspor, Nişantaşı ve Darüşşafaka kulüpleri de 100. yıl coşkusunu yaşayacak.
- 100. yıl kutlama programı
Altay'ın 100. yıl kutlama programı yarın saat 12.30'da Cumhuriyet Meydanı'daki Atatürk Anıtı'na çelenk konuşmasıyla başlayacak. 100. kuruluş yıl dönümü nedeniyle bastırılan ve PTT'nin 2014 resmi pul emisyonuna dahil olan Altay pulları ulusal ve uluslararası tüm kataloglarında yer alacak. 100. yıl dolayısıyla yarın akşam yapılacak baloda 100. yıl formaları da tanıtılacak. Ayrıca kulüp tarafında Fehim Kuruloğlu'nun Altay tarihi üzerine yazdığı tez çalışması, Orhan Adalı'nın bilimsel desteği ile kitap haline getirilecek.
- Orhan Berent'ten farklı bir Altay tarihi
Öte yandan daha önce Altay kongre üyeliğinden istifa eden Orhan Berent'in hazırladığı başka bir Altay tarihini anlatan kitap da nisan ayı içinde çıkarılacak. Orhan Berent, yaptığı açıklamada, Altay tarihini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirdiği kitap için uzun süredir çalıştığını, bu süreçte aralarında Göztepeli ve Karşıyakalı olan arkadaşlarından destek aldığını söyledi. Daha önce Çetin Esen Kaftan'ın yazdığı kitabın daha çok kronolojik veriler içerdiğini kaydeden Berent, kendi kitabında Altay'ın kuruluşundan bugüne kadar olan süreci değerlendirdiğini kaydetti.
Muhabir: Ali Korkmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.