• BIST 9365.61
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C

CHP’li Özcan, “Orman yangınları nedeniyle Muğla’nın yüzde 68 olan orman varlığı 2 yıl içinde yüzde 60’a düştü”

CHP’li Özcan, “Orman yangınları nedeniyle Muğla’nın yüzde 68 olan orman varlığı 2 yıl içinde yüzde 60’a düştü”
-CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Türkiye’de, özellikle de Muğla’da son yıllarda büyük bir felaket halini alan orman yangınları ile ilgili TBMM’de basın açıklamasında bulundu.



-Özcan, “Muğla’da 2021 ve 2022 yıllarında meydana gelen orman yangınlarında yaklaşık 60 bin hektar orman alan (yaklaşık 84 bin futbol sahası) zarar gördü” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Muğla’da son yıllarda büyük bir felaket halini alan orman yangınları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın açıklamasında bulundu. Bu kapsamda Özcan, Muğla’da 2021 ve 2022 yıllarında meydana gelen yangınlarda yaklaşık 60 bin hektar alanın (84 bin futbol sahası) orman yangınlarında zarar gördüğünü belirtti.
“Muğla’nın yüzde 68 olan orman varlığı 2 yıl içinde yüzde 60’a düştü”
Geçen 2 yılda büyük yangın felaketlerinin yaşandığını ifade eden Özcan, Muğla’nın son 2 yılda yüzde 68 olan orman varlığının yüzde 60’a düştüğünü vurguladı. Özcan, “İçimiz yanarak, kimi zaman ellerimizle taşıdığımız su bidonlarıyla ateşi söndürüp doğamıza sahip çıkmak için mücadele ederken gördük ki yangınlara hazırlıklı değildik. Bütün mücadelemiz, yaşananlardan ders çıkararak, bu yıl bu acıları yaşamamamız içindir” dedi.
“İktidar ormanların korunmasına yönelik yeterli bütçe ayırmamaktadır”
Yaşadıkları çağın yangınlar çağı olduğunu vurgulayan Özcan, Türkiye gibi risk altında bulunan bir ülkenin yangınla mücadele stratejilerinin zayıf olmasının, ülkenin çölleşmesine, ekonominin küçülmesine, doğal yaşamın yoksullaşmasına ve sağlığın kötüleşmesine sebebiyet verdiğini ifade etti. Dünya’nın ekolojik bir felakete sürüklenmekte olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: “Uzmanlar küresel ısınmanın özellikle Akdeniz havzasında
uzun süre etkili olacağını ifade ediyorlar. Hal böyleyken; iktidar ormanların korunmasına yönelik yeterli bütçe ayırmamaktadır. Orman Genel Müdürlüğü 2022 yılında orman yangınları ile mücadelede 12 milyar 384 milyon TL harcamasına rağmen 2023 yılı performans programında orman yangınlarıyla mücadele için 10 milyar 224 milyon bütçe ayırmıştır. Bu düşüşün yangınla mücadele etme imkânlarını kısıtlayacağı açıktır.” 

“Ülkemiz kendine ait bir filo kurmamış, kuramamıştır”
Türkiye’nin bulunduğu iklim kuşağına benzer koşullarda yaşayan İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin hepsinin yangına müdahale için kendi ulusal havadan müdahale filolarını kurduklarını söyleyen Özcan, ancak Türkiye’nin kendine ait böyle bir filo kurmadığını ve kuramadığını ifade etti. Özcan, “Eğer Bakanlık yine yangın döneminde alelacele açılan ihalelerle yangına etkin müdahale yapılabileceğini düşünüyorsa, yanılıyor! Kaldı ki
Rusya’dan kiralanan uçaklar engebeli coğrafyamız için uygun değildir. Türk Hava Kurumu’muzun elindeki uçaklar ise uygundur. O dönem Bakanlık “Türk Hava Kurumu’nun uçakları 60lı yıllardan kalma” demişti. Şimdi soruyoruz 60lı yıllarda bu ülke uçak alabiliyorken şimdi neden almıyor, alamıyor?” dedi.

“OGM, kar odaklı, merkezi yönetime kaynak aktarması gereken bir kurum
haline dönüştürüldü”
184 yıllık geçmişi olan Orman Genel Müdürlüğü’nün kuruluş amaçlarına ters bir şekilde kar
odaklı, merkezi yönetime kaynak aktarması gereken bir kurum haline dönüştürüldüğünü ifade eden Özcan, OGM’nin AKP öncesi ormancılık hafızası siyasi saiklerle, sendikal baskılarla ve liyakatsiz atamalarla yok edildiğini vurguladı. Özcan, şunları ifade etti; “Bakın, OGM Antalya ve İzmir’de iki yangın eğitim merkezi açmıştı. İzmir kapatıldı, neden? Bu merkezler kapatılırsa, yangınla mücadele etmesi gereken personeli nasıl eğiteceksiniz? Yarınları kurgulamadan, bugünü etkin yönetemeyiz. Doğamız yarınlara bırakacağımız bir miras,
öncelikle onu koruyan politikalar hayata geçirmeliyiz. Mutlaka ama mutlaka, orman yangınlarıyla etkin, yerinde bir mücadele stratejisi kurmalıyız.”
“Orman yangınlarıyla mücadele eden işçiler mevsimlik işçi statüsünden
çıkarılmalı, kurumun kadrolu işçi işçileri olmalıdır”
Orman yangın arazözlerinin 5 + 1 kişilik ekiple çalışması gerekirken çoğu yerde bu araçların 2-3 kişi ile çalıştığının bilindiğini hatırlatan Özcan, orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin mevsimlik işçi statüsünden çıkartılıp, kurumun kadrolu işçisi olmaları gerektiğini söyledi. Özcan, “Yangınla mücadele için acilen 10 bin personel alınmalıdır. Orman
köylülerine öncelik verilmelidir. Orman köylülerine yangın eğitimi verilmelidir. Yangınlara anında müdahale için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kapasitesinden yararlanılmalıdır. Enerji nakil hatlarının bakımsızlığı önemli bir yangın nedenidir. İktidarın koruması altında olan enerji şirketlerinin “maliyeti yüksek” gerekçesi ile enerji hatlarına bakım yapmadığını biliyoruz. Orman Genel Müdürlüğü şirketleri denetlemeli ve gerekli yaptırımları uygulamalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141