Türk Sağlık Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, çocuk felci aşı kampanyasının Türkiye geneline yayılması gerektiğini söyledi.
Doğruyol, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, dünyada 1840-1950 yılları arasında salgınlara neden olan çocuk felcinin Türkiye'de en son 1998 yılında tespit edildiğini anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü'nce (DSÖ) 2002 yılında sürdürülen mücadeleyle, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 51 ülkeyi kapsayan bölgeden çocuk felcinin tamamen temizlendiğinin açıklandığını hatırlatan Doğruyol, insani endişelerle tedbir alınmadan Suriyelilere kapıların açıldığını, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde çocuk felcinin görülmesiyle Türkiye'de 18-24 Kasım tarihleri arasında çocuk felci aşısı kampanyası düzenlendiğini ifade etti.
Doğruyol, şöyle konuştu:
"Sağlık Personelleri Suriyelilere ulaştığında, korktukları, kapıyı açmadıkları, dil sorunu olduğu, yaşama koşullarının çok kötü olduğu sağlık personellerimiz tarafından ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın genelgesiyle başlatılan aşı kampanyasında her zaman olduğu gibi asıl eziyeti, çileyi yine sağlık personeli çekmektedir. Emniyet kayıtlarına göre İzmir Konak ilçesinde 98 Suriyeli hane varken, sağlık personellerimiz kapı kapı dolaşarak Konak'ta yaklaşık bin çocuğa çocuk felci aşısı yapmıştır. Yani devletin kayıtlarından çok daha fazla Suriyeli şu anda hem ilimizde hem de ülkemizde bulunmaktadır. Bu gün itibarıyla İzmir'de en az 150 bin civarında Suriyelinin olduğu tahmin edilmektedir. Konunun sevindirici yönü, resmi kayıtlara göre bu güne kadar ilimizde çocuk felci vakasının görülmemesi, üzücü yönü ise resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen ülkemizde yaklaşık 30 civarında çocuk felci vakasının görüldüğü iddiasıdır. Türkiye genelinde bir aşılama kampanyasına ihtiyaç olabileceğini düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın tedbirli olması açısından, kulaktan kulağa yayılan bu bilginin Sayın Sağlık Bakanımız tarafından varsa doğrulanması, yoksa yalanlanmasına ihtiyaç vardır."
Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye girişi sırasında gerekli tedbirlerin alınmadığını savunan Doğruyol, Türkiye'nin çocuk felci salgınıyla karşı karşıya kalmaması için İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın çalışma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Zeynep Özbay
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.