Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, 2013-2014 eğitim döneminin ilk ve orta öğretim kurumlarında bugün sona ermesi sebebiyle bir mesaj yayımladı. Züleyha Aldoğan, velilerden, karnesi nasıl olursa olsun çocuklarına koşulsuz saygı ve sevgi göstermesini istedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Aldoğan mesajında şu sözlere yer verdi: “Çocuk yetiştirmek en kutsal, en zor ve hayat boyu devam ettirilmesi gereken en önemli sanattır. Çünkü çocuk geleceğe bırakılan en büyük eser olacaktır. Bu nedenle çocukların sağlıklı bir yaşama adım atabilmeleri için psikososyal ve kişilik gelişimini doğru yönlendirmek anne babaların en büyük görevleri arasına girer. Elbette ki, çocuklar hata yapacaklardır. Onların mükemmel olmalarını beklemek çocukça bir istek olacaktır. Yaptıkları hatalardan dolayı çocuklarınızı sevgiden mahrum etmek onların kendilerini değersiz ve bu duyguyu hissettiren sizlerden uzaklaşmalarına neden olacaktır. Karne, öğrenci başarısını belirleyecek tek faktör değildir, olamaz da. Okul başarısı bir çok etkene göre değişiklik gösterir, zihinsel kapasite, öğrenme becerisi, okul ve öğretmenlerin bilgi ve tutumları, anne babanın beklenti ve tutumları gibi değişkenlerdir. Karnesi kötü olan çocuğu, cezalandırma yolu ile tatilini zehir etmenin bir anlamı yoktur. Bazı insanlarda “mantıksal zeka” vardır. Soyut düşünme, matematiksel işlemlerde başarılı olma daha fazlayken, bazı insanlarda “sosyal zeka” vardır. Arkadaşlık ilişkilerinde ve sosyal konularda başarılı olurlar. Bu farklılıklar öğrencinin derslerine mutlaka yansır ve kısacası bazı öğrenciler sayısal bazıları sosyal derslerde daha başarılı olurlar.
Anne-babalar çoğu zaman başarısız gördükleri çocukları ile kendilerini özdeşleştiriyorlar. Çocuklarının başarısızlığını kendilerine mal ediyorlar. Böylece problem daha çok artıyor. Bu tip durumlarda başarısızlık nedenlerini belirleyip, onların üzerine gitmek ve bu konuda okulla işbirliği içerisinde olmak fayda getirecektir.”
ÇOCUĞUNUZUN KARNESİ KÖTÜYSE ….
Züleyha Aldoğan, karnesi ‘kötü’ olan öğrencilerin velilerinin ve öğretmenlerinin nasıl davranması konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu:
“Çocuğunuzla başarısızlığın nedenini konuşun. Çocuğunuzun başarılı olduğu çalışma yöntemini birlikte keşfedin. Öğretmen(ler) ve okulla diyalogu arttırın.
Kötü karne nedeni ile ağır ders çalışma programı uygulamayın.
Çocuğunuzu başkalarının çocukları asla kıyaslamayın. Çocuğunuza güvendiğinizi hissettirin.
Sayın Anne-Babalar Unutmayın ki; Eğer bir çocuk; Kavga ve gürültü içinde yaşarsa, kavgacılığı öğrenir. Korku içinde yaşarsa, korkmayı öğrenir. Daima ona acıyan insanlarla birlikte yaşarsa, kendini zavallı hissetmeyi öğrenir. Kıskançlık içinde yaşarsa, nefret etmeyi öğrenir. Cesaret ve heyecana değer verilen bir çevrede yaşarsa, kendine güvenmeyi öğrenir. Övmeyi bilen insanlarla beraber yaşarsa, sevmeyi öğrenir. Kendisine değer veren bir çevrede yaşarsa, bir gayesi olduğunu öğrenir. Dürüst hareket eden insanlar içinde yaşarsa, adaletin ne olduğunu öğrenir. Sözlerine güvenilir insanlar içinde yaşarsa, hakikatin ne olduğunu öğrenir.
Açık kalpli, güler yüzlü ve anlayışlı insanların arasında yaşarsa, dünyanın gerçekten yaşamaya değer, güzel bir yer olduğunu öğrenir.
Çocuklarınıza koşulsuz saygı ve sevgi gösterin ve bunu ona hissettirin. Yapamayacağı kurallar koyup, yapamadığında haksız cezalar vermeyin. Onları dinleyin ama yargılamayın. Hatalı olduklarında gülüp alay etmeyin ve kimse ile kıyaslamayın. Gelişim düzeylerinin üstünde davranış beklemek, yanlış benlik algısı gelişimini sağlamakla birlikte sizleri de hayal kırıklığına uğratacaktır.
Karne alan tüm öğrencilerimize, güzel bir tatil dileğiyle…”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.