ÇOK KONUŞULACAK RAPOR
Marmaris Körfezi Su Kalitesi ve Biyolojik Araştırma Sonuç Raporu’na göre; Marmaris Körfezinde tehlike çanları çalmaya başladı. Proje Lideri Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ve ekibinin Marmaris Çevrecileri Derneği ile beraber yürüttüğü ve 1,5 yıl süren çalışmaların raporu tüyler ürpertti.
“SİZDEN RAPOR İSTEYEN OLDU MU” DEDİLER
1 yıldan bu yana Başbakanlık ve tüm ilgili bakanlıklara raporlar sunulmasına karşın halen Marmaris Belediyesi’nin bu raporlara karşılık herhangi bir iletişime geçmediğini belirten Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin; “Bize ‘Sizden rapor isteyen oldu mu?’ dediler” açıklamasında bulundu…
CHP MECLİS ÜYESİ ÖNER, HATALARINI KABUL ETTİ…
Bir televizyon kanalında konuşan Marmaris Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi İsmet Kamil Öner yaptığı bir açıklamada özeleştiri yaptı. “Marmaris’te sel tehlikesinin yapılan yeni su kanallarıyla giderildiğine sevinirken; beraberinde erozyon taşıyan suyun kolayca körfeze ulaştığı gerçeği ile yüz yüzeyiz” açıklamasında bulundu.
YAPILAŞMANIN HIZLI ARTMASI, DERE YATAKLARININ BETONA BOĞULMASI GELEN SUYU SELE DÖNÜŞTÜRÜYOR.
Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, körfezdeki renk değişimine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Özdemir, çamurun deniz için çok önemli tehlike olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Sular çok yoğun biçimde sedimantasyon taşıdığından dolayı dip yapısını ve derinliği azaltarak ileriki yıllarda Marmaris Körfezi için bir tehlike oluşturur. Denizin dolmasıyla birlikte alttaki su sirkülasyonu azalacağından dolayı bunlar dip yapıda birikerek kalıcı olacaktır. Bu sürekli yaşanacağından da zamanla derinlik azalacaktır. En kısa zamanda bilimsel olarak analiz yapmak lazım. Gelen selin debisi ne, hangi hızla geliyor? Bu Marmaris’in kaderi haline geldi. Yapılaşmanın hızlı artması, dere yataklarının betona boğulması gelen suyu sele dönüştürüyor."
MARMARİS KÖRFEZİ BATAKLIĞA DÖNÜŞÜYOR
Özellikle yoğun yapılaşma nedeni ile yeşilin hemen hemen hiç kalmadığı Marmaris’te, kısa süreli bir yağmur yağdığında bile caddelerin sular altında kalabildiğini fotoğraflar adeta kanıtlıyor. Uzmanlar, “yağan yağmuru çekecek toprak parçası binaların altında yok olduğundan, yağan yağmurun toprak tarafından emilimi azami seviyelere düşmüş durumda” yorumunu yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.