"Dernekler Bilgi Sistemi Semineri"
- İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar'da düzenlenen "Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) Semineri" 81 ilin Dernekler Müdürleri ve şeflerinin katılımıyla başladı
(Fotoğraflı)
AFYONKARAHİSAR (AA)- İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından Afyonkarahisar'da düzenlenen "Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) Semineri" 81 ilin Dernekler Müdürleri ve şeflerinin katılımıyla başladı.
Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, bir termal otelde gerçekleştirilen seminerde yaptığı konuşmada, ülkenin demokratik yönetimine, sivil toplum örgütlerinin de katıldığını ülkenin daha ileri gitmesi için bu unsurun olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
Çağdaş ülkelerde yardımlarının bir çoğunun sivil toplum kuruluşları tarafından yerine getirildiğini ifade eden Yardımcı, şunları kaydetti:
"Çünkü sivil toplum örgütleri kimsenin dili, dini ve ırkını gözetmeksizin yardımda bulunuyor. Amaç yardımların ihtiyaç sahibine ulaşmasıdır. Devletlerde bu fikirde olsalar bile bu durumu suistimal etmek isteyen ve farklı yönlere çekenler olabiliyor. ABD, Almanya ve Japonya dahil olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde söz konusu işlemler sivil toplum örgütleri eliyle yürütülüyor. Bu anlamda Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın önemi günden güne artmaktadır. Bu nedenle hizmet kalitemizi artırmak, işlevselliğimizi daha etkin hale getirmek ve personelimizin bilgi ve becerisini artırmak için bu ve bunun gibi çalışmalar yapıyoruz."
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da geçmişte derneklerin asayiş sorunu olarak algılandığını, derneklerin kuruluşundan itibaren her türlü iş ve işlemlerinin emniyet mensupları tarafından takip edildiğini anımsattı.
Emniyet Genel Müdürlüğünde ve illerde de dernekler için ayrı bir birimler olduğunu hatırlatan Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
"Hatta 2000'li yıllarda dernekler kaymakamlıklara devredilince bir bocalama dönemi oldu ve derneklerden sorumlu emniyet mensupları kaymakamlıkta görev yapmak zorunda kaldılar. Şimdi artık ayakları üzerinde duran, atılım yapan, kendini geliştiren ve ciddi bir kurumsal kimlik kazanan kuruluşu karşımızda görmenin onur ve gururunu yaşıyoruz. Tabi bir çok reformlarda yapılıyor, basından takip ettiğiniz üzere, pasaport işlemleri de sivil idare tarafından yürütülecek. Trafiğinde araç tescil ve ehliyetle ilgili işlemlerinin de sivilleştirilmesi söz konusu ve çokta yerinde bir karar. Malum dernekler ve vakıflar sivil toplum olarak adlandırılır. Tabi bunların merkezi, şubeleri, temsilcilikleri vardır ve görev alanları belirlenmiştir. Bizler İslam medeniyeti olarak bunlara yabancı değiliz. Çok eskiden beri hayır ve hasenat yapmak için yardımlar vakıflara verilir. Bugün değişen ve gelişen teknoloji ile en az 7 kişinin kazanç elde etmenin dışında bir amaç için güçlerini bir araya getirmeleri dernek kurmaları için yeterli."
Seminerin ilk oturumana, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile İl Jandarma Komutanı Kıdemli AlbayYusuf Kenan Topçu ve diğer protokol üyeleri katıldı.
Seminerin, 16-19 Aralık tarihleri arasında devam edeceği öğrenildi.
Muhabir: Mustafa Güngör
Yayınlayan: Mürsel Çetin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.