• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 11 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C

Diziyi seyreden terziye koşuyor

Diziyi seyreden terziye koşuyor

Diziyi seyreden terziye koşuyor

- Üretimin artması, internetten alışverişin yaygınlaşması gibi nedenlerle bir dönem işleri kesata uğrayan terzilerin kapısını bugünlerde dizi karakterlerinin taşıdığı elbiselerin benzerini giymek isteyen kadınlar çalıyor.

- Kemeraltı terzisi Yılmaz: "Hakime Hanım'ın biyeli ceketini diktirmek için geliyorlar. Biz de mecburen dizi izlemeye başladık"

- İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Turun: "Aradığını mağazada bulamayan kadınlar, dizilerden esinlenerek terzilere gidiyor, kişiye özel tasarıma kavuşuyor"

(Fotoğraflı - Görüntülü)

İZMİR - EFSUN YILMAZ- Hazır giyimin ucuz olması, internetten alışverişin yaygınlaşması gibi nedenlerle cirosu düşen terzilerin kapısını bu aralar dizi karakterlerinin taşıdığı elbiselerin benzerini giymek isteyen kadınlar çalmaya başladı.

Kemeraltı'nda yaklaşık 15 yıldır terzilik yapan Cemil Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, usta ellerden çıkan elbiselerin mağazada satılanlara göre daha özenli olduğunu belirtti.

Terzilerin hazırladığı elbiselerin kişinin üzerine tam oturduğunu aktaran Yılmaz, "Herkesin omuz, bel ölçüsü aynı değil, vücut ölçüleri birbirini tutmaz. Hazır giyim ürünler ise tek ölçüye göre yapılıyor" dedi.

Giyim ürünlerinin ucuzlaması ve internetteki alışveriş sitelerinin yaygınlaşması sonucu insanların terzilere eskisi kadar sık gitmediğini hatırlatan Yılmaz, hazır giyime büyük talep olduğunu aktardı.

- Bergüzar Korel'in elbiseleri revaçta

Kısaltma ve daraltma, fermuar yaptırma, sökük diktirme, tamirat gibi küçük işlerin yanı sıra vatandaşların terziye artık yeni bir taleple gelmeye başladığını belirten Cemil Yılmaz, dizilerdeki elbiseleri görüp beğenen kadınların yetenekli terzi aradığını anlattı.

Özellikle 1950'li yıllardan sonra Türk modasını yansıtan dizileri kadınların takip ettiğini anlatan Terzi Yılmaz, şöyle konuştu:

"Evde dizileri izleyen kadınlar, elbiseleri görüp bize geliyor ve aynısını diktirmek istiyor. Eskiden evlerde dikiş makineleri bulunurdu, annelerimiz, teyzelerimiz elbiselerini evlerinde dikiyordu. Şimdi evlerde dikiş makinesi de kalmadı, dikiş bilen de çok yok. Bize gelenler, 40-45 yaş üstü kadınlar. Kloş etekler, biyeli ceketler istiyorlar. Özellikle Karadayı dizisinde Hakime Hanım'ı canlandıran Bergüzar Korel'in kıyafetlerine büyük ilgi var. Biz de mecburen dizi izlemeye başladık."

Terzide elbise diktirmenin pahalı olduğuna dair yanlış bir düşüncenin hakim olduğunu da ifade eden Cemil Yılmaz, müşterinin isteği üzerine ölçülerine uygun 150 liralık bir elbiseyi bir günde hazırlayabileceğini kaydetti.

Terzi Yılmaz, Kemeraltı 2. Beyler'deki mütevazı dükkanına haftada 2-3 kadının sadece dizilerde gördüğü elbiseyi diktirmek üzere geldiğini ifade etti.

- Turun: "Hanım Ağa ve Muhteşem Yüzyıl'dan da etkilenen oldu"

İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mevlüt Turun ise çarşılarda istediğini bulamayanların usta terzi aradığını aktardı.

Karadayı dizisinin yanı sıra Hanım Ağa ve Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerden etkilenen kadınların da olduğunu belirten Turun, "Ellerinde fotoğraflarla terzilerimize gelen kadınlar piyasada bulamadığı elbiselere ulaşmak istiyor, kişiye özel tasarıma kavuşuyor" dedi.

Terzilerin sadece geçmişe özlem duyan kadınlara değil, erkeklere de hizmet verdiğini söyleyen Mevlüt Turun, "Bülent Ecevit'in 1970'li yıllarda uzun süre giydiği 3 düğmeli ceketten diktirmek isteyenler de oluyor. Demode diye bir şey yok. 20 sene önceki kıyafetler yeniden moda olabiliyor" diye konuştu.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Sabri Çelebioğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141