• BIST 10035.5
  • Altın 3119.263
  • Dolar 35.6246
  • Euro 36.9282
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Dökme zeytinyağına ihracat yasağına tepki!

Dökme zeytinyağına ihracat yasağına tepki!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirilmesinin

 

 

 

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirilmesinin çiftçileri ve zeytinyağı ihracatçılarını zor duruma soktuğunu söyleyen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Zeytinyağı rekoltesinin yüzde 50’sinin kutulu, yüzde 50’sinin ise dökme ve varilli zeytinyağı olarak ihraç edilmesi çiftçilerimizin, ihracatçılarımızın lehine bir uygulama olacaktır.” diye konuştu.

 

Tarım ve Orman Bakanlığının talebiyle Ticaret Bakanlığı, artan yağ talebi gerekçesiyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına 31 Ekim 2021 tarihine kadar yasak getirdi. Çiftçi, meslek odaları, kooperatifler, birlik ve diğer sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan getirilen ihracat yasağı, serbest piyasada zeytinyağı fiyatlarının bir anda düşmesine ayrıca tepkilere neden oldu.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, dökme ve varilli zeytinyağına getirilen ihracat yasağıyla ilgili çiftçilerin taleplerini ve yasak kararının yarattığı olumsuzlukları rapor haline getirerek, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne ilettiklerini söyledi.

Dökme ve varilli zeytinyağına getirilen ihracat yasağını değerlendiren Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türk zeytinyağı sektöründe, 20 yıl önce de dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirildiğini hatırlatarak, “Bundan yaklaşık 20 yıl öncede dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı yasaklanmış olup bu durum sonucunda iç piyasadaki fiyatlar çökmüş, ihracat tıkanmış ve ürünü para etmeyen çiftçilerimiz zeytin hasadı yapamamış, ağaçlarına bakmamış, tarım dışı alanlarda iş aramış kırsal mahalle ve köyler boşalmıştı.” diyerek, ihracat yasağının yine aynı sorunları beraberinde getireceğini ifade etti ve uyarılarda bulundu.

“ZEYTİNLER DALINDA KALABİLİR!”

Milas özelinde ve bölgede zeytinyağı üretiminin çoğunlukla aile işletmeleri olarak tabir edilen küçük ölçekli üretim yapan üreticiler tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Başkan Atıcı, “Bölgemizdeki memecik türü zeytinyağına hem yurt içi hem de Avrupa Birliği Coğrafi İşaret aldıktan sonra fiyatlarda çiftçimizin lehine bir fiyat artışı olmuş; üreticilerimizin girdileri artmış olmasına rağmen para kazanmaya başlamışlardır. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle ilçemizde zeytin ağacı varlığı kayıtlı, kayıtsız toplam 13 milyona çıkmıştır. Milas Ziraat Odası önderliğinde Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimizin ortak projeleriyle budama, gübreleme, ilaçlama konusunda yapılan eğitim çalışmalarıyla zeytinin zeytinyağına ve yağlı zeytine kaliteli ve kayıpsız yolculuğunda önemli bir ilerleme kaydedilmişti. İlçemiz yağlı zeytininin ve zeytinyağının coğrafi işaret almasından sonra markalaşma hızla artmıştır. Kırsal kesimdeki üreticilerimiz de kaliteli sofralık zeytin ve zeytinyağı elde etme konusunda bilinçlenmiştir.

İlçemizdeki coğrafi şartlar çoğunlukla sarp dağlarda zorlu hasat ve bakım şartları, çalışan iş gücü kalmaması nedeniyle zeytinlerimizin taşınması, tesislerde yağ haline dönüştürülmesinde gecikme ve zorluklar yaşanmasından dolayı her türlü zeytinyağını markalı, paketli ambalajlı ve kutulu olarak elde etmek mümkün değildir. Zeytinyağımızın yüzde 50’sinin dökme zeytinyağı olarak ihraç edilmesi zorunluluğu vardır.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ ÜRETEMEZSE, İHRACATÇININ ÖNÜ TIKANIR”

“Tabi ki bütün paydaşlar olarak ana hedefimiz markalı, kutulu, kaliteli zeytinyağının dış ülkelere ihraç edilmesidir. Bu hedefi şu anda tümüyle tutturmak mümkün değildir. Şu anda küçük üreticilerimizin elde ettiği değişik kalitelerdeki zeytinyağının satışını yasaklarsanız küçük aile işletmelerini ve küçük üreticilerimizi yok edersiniz.” diye konuşan Başkan Atıcı, ihracat yasağının zeytinyağı fiyatlarını düşüreceğini ve dökme zeytinyağı ihraç eden ihracatçıların da önünün tıkanacağını söyledi.

Başkan Atıcı, Türk zeytinyağı rekoltesinin yüzde 50’sinin kutulu, yüzde 50’sinin ise dökme ve varilli zeytinyağı olarak ihraç edilmesinin çiftçilerin ve ihracatçıların lehine bir uygulama olacağını belirterek şunları kaydetti:

 “Denenmişi bir kez daha denemeye gerek yoktur, bu yasak kararından sonra Milas piyasasında zeytinyağı alım satımı durmuş veya çok düşük fiyatlara gerilemeye başlamıştır. Üstelik 2021-2022 yılında ilçemiz zeytinde önemli bir rekolte beklentisine girmişken ülke içindeki stok zeytinyağımızı ihraç edemezsek yeni sezonda fiyatlar çok düşük seyredeceğinden üreticilerimiz yüksek maliyetlerle üretmek zorunda kaldığı zeytinlerini hasat etmeden dalında bırakabilir. Çünkü hasat da ciddi bir maliyet gerektiriyor.

Sonuç olarak dökme zeytinyağının Bakanlık kararıyla ihracının yasaklanması kararının geri çekilerek serbest piyasa koşullarında zeytinyağının işlem görmesini talep ediyoruz. Ülkemizdeki zeytinyağı rekoltesinin yüzde 50’si kutulu, yüzde 50’si ise dökme ve varilli zeytinyağı olarak ihraç edilmesi çiftçilerimizin lehine bir uygulama olacaktır.

Bakanlığımızın dökme-varilli zeytinyağına getirilen ihracat yasağının kaldırılması hususunda gerekli girişimlerde bulunmasını acilen bekliyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141