Bu kitapta Dr. Doğan Birgül; Orta Anadolu’nun koşullarının son 60 yılda nasıl değiştiği ve bu olumsuz koşullardan nasıl bugünlere geldiğini anlatıyor.
Nevşehir Lisesi Orta Okulundan arkadaşım Dr. Doğan Birgül’ün çocukluk ve gençlik yılları İmran köyü, Kozaklı, Boğazlıyan ve Nevşehir’de geçti. İstanbul Tıp Fakültesini bitirdikten sonra ihtisasını dahiliye bölümünde tamamlayarak İstanbul’da serbest doktorluk yapmaya başladı. Bu gün İstanbul’un en büyük hastanelerinden birininsahibi.
Son derece başarılı bir doktor ve başarılı bir işadamı olan Dr. Doğan Birgül, geçmişten bu günlere gelinceye kadar yaşadıklarını ve gördüklerini bu kitapta topladı.
Orta Anadolu’da yokluk ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bir dönemde dünyaya gözlerini açan Dr. Doğan Birgül’ün o günlerden bu günlere uzanan zorlu yolculuğunun hikayesi, inanıyorum ki bir çoğumuzun hayatına dokunacak, geleceğine ışık tutacaktır.
Bu kitap bir anı kitabı olmanın yanı sıra aynı zamanda tarihe de tanıklık eden, unutulmaya yüz tutmuş Anadolu kültürünü bu günlere taşıyan önemli bir eserdir.
Doğan Birgül,”Anadolu insanı uzun uzun anlatacağı bir şeyi, bir özlü sözle,bir atasözüyle ifade ederdi” başlıklı bölümde çeşitli örnekler vermiş:
“El’den vefa,zehirden şifa olmaz”,”Yaptığın hayır,ürküttüğün kurbağaya değmeli”,”Ehlikeyfe keyf verir kahvenin kaynaması, boz eşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması”, “Aç bırakma hırsız edersin, çok söyleme arsız edersin”, “Ördek değil Kaz değilsin,topuğunu aşan suda ne işin var?”, “Ben hadımım diyorum,sen kaç çocuğun var diyorsun”.
Refika'nın Mutfağı'nın kurucusu, yemek kitabı/gazete yazarı ve TV programcısı Refika Birgül; İsmet ve Doğan çiftinin kızları oluyor.
Sırası gelmişken söyleyeyim: Aslen Kıbrıs’lı olan Dr.İsmet Birgül; 1974 Kıbrıs Barış Harekatı öncesi Kıbrıs Türklerinin Rumlar tarafından uğradıkları zulüm, katliam ve işkenceleri anlatan “Kıbrıs Mücahidesi Fatma Kadın” isimli oyunumun Doğan Hastanesi sponsorluğunda yayınlanmasına vesile oldu.
Kadim Dostum "Geçmiş Zaman Olur Ki Hayali Cihan Değer" adlı Kitapta benden de söz ediyor:
“….Herkesin yakından tanıdığı namıdiğer Yusuf Yusuf Usta, Tiyatrocu Pekcan Türkeş’le de aynı lisede okuduk. Pekcan Türkeş’le ortaokul yıllarında beraberdik. Aradan yıllar geçmişti ve bu süre içinde hiç görüşmemiştik. Bir hafta sonu eşimle Beyoğlu’nda tiyatroya gitmiştik. Oyunu seyrederken Pekcan dikkatimi çekti. Pekcan çok değişmişti ama yine de tanıdım. Eşime Pekcan’ı işaret ederek “Bu oyuncu Nevşehir Lisesinden arkadaşım” dedim. Eşim inanamadı. Oyun sonrası kendisiyle biraz sohbet ettik. Pekcan, Hukuk Fakültesini bitirmiş ve iyi bir avukat olmuş.Bu arada tiyatroya gönül vermiş ve avukatlıktan arta kalan zamanını hep tiyatroyla geçirmiş. Herkesin yakından tanıdığı Levent Kırca’nın “Olacak O Kadar” televizyondaki Yusuf Yusuf Usta.Pekcan’ın iyi bir tiyatrocu olacağı okul yıllarından belliydi.Pekcan’ın on parmağında on marifet var.Profesyonel turist rehberi ve yazar.Yayınlanmış on beş kitabı var.Kendisiyle zaman zaman bir araya geliriz.”
Pekcan Türkeş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.