• BIST 9652
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • Muğla 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 2 °C

Ebolayı takip ve kontrol yazılımı geliştirildi

Ebolayı takip ve kontrol yazılımı geliştirildi
Xerox, salgın hastalıkların yönetiminde kullanılacak Maven adlı bir yazılım çözümü geliştirdi.

Geliştirilen Xerox Maven yazılım çözümü; Ebola virüsünü takip etmek ve hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla, A.B.D’deki 12 Ebola vaka bölgesinde ve Avustralya’nın iki eyaletinde kullanılmaya başlandı.

Ebola salgınının dünya çapında yayılmaya devam etmesi tıp dünyasının yanı sıra teknoloji şirketlerini de harekete geçirdi. Xerox’un geliştirdiği Maven adlı salgın hastalık yönetim yazılımı, Ebola ile mücadelede kullanılmaya başlandı. Xerox Maven, Ebola ile  ilgili her türlü veriyi kaydedip analiz ederek hastalığın takibini ve yetkililerin vakalara daha hızlı müdahale etmesini sağlamaya çalışıyor.

Afrika’da ortaya çıkıp dünya çapında yayılma eğilimi gösteren Ebola’ya karşı tıp dünyası, ilaç ve teknoloji şirketleri hummalı bir çalışma içinde. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün verilerine göre Ebola’dan bugüne kadar yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti. Henüz tedavi edici bir yöntem bulunamamış olması sebebiyle, hastalığı takip etmek ve yayılmasını önlemek için yapılacak temas izleme çalışmaları hayati bir önem arz ediyor.

Dünyanın herhangi bir bölgesinde görülen her bir Ebola vakası ile ilgili bilgi ve verinin girilerek, analiz edilmesini sağlayan Xerox Maven yazılımı, hali hazırda A.B.D’deki 12 vaka bölgesinde ve Avustralya’nın iki eyaletinde kullanılmaya başlandı.

Maven nasıl çalışıyor?

Ebola teşhisi veya şüphesiyle gelen vaka bilgilerinin belli parametreler altında Maven’e girilmesiyle sistem çalışmaya başlıyor. Maven ile virüse maruz kalmış kişilerin, bu kişilerle temas kuran insanların ve vakaların görüldüğü alanların kaydı tutuluyor. Maven yazılım sistemi üzerinde sanal karantina bölgeleri oluşturuluyor. An be an coğrafi olarak Ebola virüsünün yayılımı takip ediliyor. Ayrıca, hastalık bulaşan kişilerin sağlık kuruluşlarında bulunan eski kayıtları, Maven salgın yönetim sistemine aktarılıyor. Virüs taşıyan kişilerin yaşadıkları bölgeler, son aylarda yapmış oldukları seyahetler, kalmış oldukları yerler ve kimlerle temas kurdukları Maven sistemine giriliyor. Böylece virüsün kimlere bulaşmış olabileceği ve nasıl bir yayılma izlediği saptanmaya çalışılıyor.

Yeni vakalar meydana geldikçe Maven verileri güncelleniyor; yazılım, gelen her veriyi analiz ederek izleme algoritmaları oluşturuyor, salgının gelişimi ile ilgili çeşitli raporlama ve değerlendirme sonuçları ortaya koyuyor. İstatistiki veriler ışığında yaptığı saptamalarla, sağlık görevlilerinin, Ebola’yı bütüncül bir perspektifle ele almasını ve salgını yönetmesini sağlıyor.

Mavel ayrıca topladığı bilgilerle salgının seyrine göre özelleştirilebilen ve hastalığın yayılmasını önleyici nitelikte kılavuzlar oluşturuyor. Bu kılavuzlar, izlenmesi gereken prosedürler, vakaların görüldüğü yerlerdeki hasthaneler, yerel otoriteler, emniyet güçleri, okullarla, ilgili kamu ve özel kuruluşlarla paylaşılıyor. 

Xerox Maven Salgın Yönetim Yazılımı, dünyanın herhangi bir bölgesinde her türlü teknolojik altyapıyla kolayca kullanılabilecek şekilde tasarlanan bir yazılım. Xerox Maven yazılımı, salgınla sistematik şekilde mücadele etmek ve salgını kendi topraklarından uzakta tutmak isteyen her ülkenin ve sağlık kuruluşunun kapsamlı bir teknik servis desteği ile kullanabileceği bir çözüm. Gelişitirilen Maven salgın yönetim yazılımı, gelecekte ortaya çıkabilecek başka virüs salgınlarında da kullanılabilme, yerel ve küresel sağlık kuruluşları arasında bilgi paylaşımı ve koordinasyonu sağlama özellikleri ile kritik önemde bir yazılım olarak değerlendiriliyor.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141