Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'de her şeyin şeffaf ortamda gerçekleştirildiğini, hukuk ve kanunlar gözetilerek görevlerin yapıldığını söyleyerek, bundan kimsenin kuşkusunun olmamasını istedi.
Yazıcı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) "Başarılı Sanayi Kuruluşları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, iş hacimleriyle, yatırımlarıyla, Ar-Ge çalışmalarıyla İzmir'i, bölgeyi ve ülkemizin ekonomisini güçlendiren, güç katan iş adamlarına ve iş kadınlarına ödül vermekten mutlu olduğunu belirtti.
"Hiç kaygılanmanıza gerek yok. Türkiye'de herşey şeffaf ortamda gerçekleşiyor" diyen Yazıcı, en üst varlığın insan, hukuk ve adalet olduğunu söyledi. Türkiye'de insanların görevini yaparken hukuku ve kanunu gözettiğini belirten Yazıcı, "Siz 'adaleti gerçekleştireceğim' derken o süreçlerde kişi haklarına, başka hak ihlallerine yol açacak uygulamalara girme lüksünüz yok. Amaç kadar araçlar da önemli. Böyle bakacaksınız. Suç işleyen varsa suç hiçbir zaman gizlenmez. Onu ayıklamak başka bir şey. Onu yaparken camcı dükkanına giriş gibi davranmak ayrı bir şey. Her şey yerine oturur. Gizli saklı hiç bir şey kalmaz" diye konuştu.
Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu kaydeden Yazıcı, hukukun üstünlüğünün egemen olduğuna dikkat çekerek, "Eksikliklerimiz var ama bunları da süreçle tamamlamak mümkün" ifadesini kullandı.
Türk Ticaret Kanunu başta olmak üzere iş dünyasının önündeki düzenlemeleri değiştirdiklerini belirten Yazıcı, şirketlerin genel kurullarının ilk kez elektronik ortamda yapılmasını sağladıklarını, bu önemli uygulamanın lansmanının ocak ayında İstanbul'da gerçekleştirileceğini bildirdi.
Perakende Yasası'nda 20 maddeden oluşan "Çerçeve Kanun Tasarısını" çalışmalar tamamlanınca Bakanlar Kurulu'na sunulacağını belirten Yazıcı, tasarıyı siyasi partilerle paylaşacaklarını dile getirdi.
"İktisadi veriler; dünya ticaretinin bir kez daha Doğuya yani Asya'ya yöneldiğine işaret etmektedir. Asya ve Avrupa'nın büyüme performansları ile dünya üretim paylarındaki doğu-batı kıyaslaması dünya ekonomisindeki değişen dengeleri ortaya koymaktadır" diyen Yazıcı, Avrupa Birliği ülkelerinin 1980-1990 yılları arasında ortalama yüzde 2,2, 1990-2000 yılları arasında ortalama yüzde 2,3 büyüdüğünü, 2000'li yıllardan bugüne kadar ise yüzde 1,3'e gerilediğini ifade etti.
Asya ekonomilerinde 1990-2000 yılları arasında ortalama yüzde 7,4 olan büyümenin, 2000'li yıllardan günümüze ise yüzde 8,2'e yükseldiğini dikkati çeken Yazıcı, küresel krizle birlikte Avrupa ekonomilerinin ortalama yüzde 0,2 daralma yaşadığını, Asya ekonomilerinin yüzde 8 oranında büyüdüğünü kaydetti.
Küresel ekonomik krizin etkilerinin tüm dünyayı sardığı 2008 yılında 16 trilyon dolar olan dünya toplam ihracatının 2012'de yüzde 13 artarak 18 trilyon 100 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Yazıcı, bu dönemde Asya ülkelerinin toplam ihracatının yüzde 28 artarak 7 trilyon 200 milyar dolara ulaştığını, Avrupa ülkelerinin ise yüzde 1 azalarak 6 trilyon 800 milyar dolara gerilediğini ifade etti.
Yazıcı, "2008 yılında Asya ülkeleri toplam dünya ihracatının yüzde 35,2'sini; Avrupa ülkeleri ise dünya toplam dünya ihracatının yüzde 42,6'sını gerçekleştirmekteydi. 2012'de Asya ülkelerinin toplam dünya ihracatı içerisindeki payı yüzde 40,1'e ulaştı. Avrupa ülkelerinin dünya ihracatı içerisindeki payı ise yüzde 37,5'e geriledi. Ticaretin batıdan doğuya kayması ithalatta da göstermektedir."
- Dünya ticaretinde Türkiye'nin yeri
Türkiye'nin dünya ticaretindeki yerinin de her geçen gün arttığına işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, 152 milyar dolar ile toplam dünya ihracatından Türkiye'nin geçen yıl binde 8 pay aldığını, 2023 hedefinde bu payı yüzde 1,5 olduğunu belirterek, kolay yapılmasını sağlamanın ticareti arttıracağına inandıklarını söyledi.
Türkiye'nin ve İzmir'in iktisadi hayattaki başarısının öncelikle iş adamlarının başarısı olduğunu kaydeden Yazıcı, "İş adamları bir ülkeye gittiği zaman kendini güçlü hissetmeli, 'devlet benim arkamda' demeli. Devlet olarak imkan sağlamak sizin yolunuzu açmak, zaten bizim doğal görevimiz. Bugün ülkemizle, ekonomimizin geldiği noktayla çok şükür gurur duyuyoruz. Geldiğimiz nokta artık dünyada büyük bir başarı olarak kabul edilmiştir" dedi.
İzmir'in, Türkiye'nin Asya ile Avrupa'yı, Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayan coğrafyası üzerinde, özel bir konumda bulunduğunu anlatan Bakan Hayati Yazıcı, jeopolitik konumu bakımından Akdeniz-Karadeniz geçişi üzerinde yer alan; Balkanlara, Avrupa'ya ve Anadolu üzerinden Ortadoğu'ya açılma imkanına sahip olan İzmir, lojistik açısından önemli avantajlara sahip olduğunu vurguladı.
- Diğer konuşmacılar
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hükümetten organize sanayi bölgelerine teşvik, İzmir Alsancak Limanı'nda ÇED sorununun çözülmesi ve İnciraltı'na sağlık kampüsü konusunda destek istedi.
Kocaoğlu, "Türkiye üreterek büyüyecek. Komşu illerimiz ile İzmir'deki organize sanayi bölgeleri arasındaki teşvik farkından dolayı az yatırım alıyoruz. OSB'ler doluncaya kadar komşu illerle teşviklerimizin eşitlenmesinde büyük fayda var" dedi.
-"Siyaset, ekonominin önüne geçmemeli"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, başta Türk Ticaret Kanunu, gümrüklerde işlerin kolaylaşması, lisanslı depoculuk, BALO, gümrük kapıları, MERSİS gibi konularla ilgili Bakan Yazıcı'ya teşekkür etti.
2013 yılının Türkiye'nin barışa, kardeşliğe ve hoşgörüye ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten Yorgancılar "İstikrar, iş dünyası için her zaman son derece önemlidir. Son olaylar da göstermiştir ki; siyasi kaos önümüzdeki dönemde en önemli risktir ve ekonominin geri planda kalmasını sağlayacaktır. 2014'de Türkiye'yi bekleyen seçimler, bu kaosu daha da ateşleyecek niteliktedir. Mali disiplinin bozulmaması, siyasetin ekonominin önüne geçmemesi ve gündemdeki yerinin korunması anlamında yürütülecek politikalar, alınacak kararlar çok önemli. Herkesin üzerine düşen hassasiyeti göstermesi en büyük temennimizdir" dedi.
- "Ekonomi şakaya gelmiyor"
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, kırılganlığın ve değişkenliğin yaşandığı ortamda başta Merkez Bankası olmak üzere kurumların hataya yer vermemelerini istedi.
Esen, şunları söyledi:
"Ekonomi şakaya gelmiyor. Biz sanayiciler olarak siyasi istikrarın sağlandığı, belirsizliklerin ortadan kalktığı, ekonominin hak ettiği yeri aldığı bir ortamda çalışıp dünya ile rekabet etmek istiyoruz. Son yaşanan olaylar ne yazık ki ülkemiz üzerinde ciddi travma yaratmıştır. Buna son verilmeli, hukuk ne istiyorsa gereği yapılmalı. Kamuoyu morali gerçekler ile pekiştirilmeli" dedi.
İzmir Valisi Mustafa Toprak, verilen ödüllerin İzmir ve Türkiye için önemli olduğuna işaret ederek, "Türkiye son yıllarda her alanda göstermiş olduğu kalkınma hamlesiyle takdiri hak ediyor. İzmir ticaret, ekonomi ve sanayide Türkiye'nin önde gelen şehirlerden biri. 'arım üretiminin yanı sıra sanayi ürünlerinde de İzmir'in adından söz ettiriyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından, üretim, yatırım, ihracat, vergi, istihdam, Ar-Ge ve inovasyon ile marka alanında başarı sağlayan EBSO üyelerine ödülleri verildi.
Oda üyeliğinde 25 ve 50 yılını dolduran firmaların da ödüllendirildiği törende EBSO'nun Çevre Ödülleri de sahiplerini buldu.
Muhabir: Ali Riza Karasu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.