• BIST 10006.15
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Muğla 6 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 8 °C

Ege ve Akdeniz'deki depremler

Ege ve Akdeniz'deki depremler
Muğla'nın Marmaris ilçesi Bozburun açıklarında son bir yılda küçüklü büyüklü 700 deprem meydana geldiği bildirildi- SDÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin:- "Son zamanlarda ülkemiz ve çevresinde oluşan depremlerin büyük çoğunluğu Batı Anadol

DURMUŞ GENÇ - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, Akdeniz ve Güney Ege'de son dönemde meydana gelen depremlere ilişkin, "Son zamanlarda ülkemiz ve çevresinde oluşan depremlerin büyük çoğunluğu Batı Anadolu ve Ege Denizi'nde meydana gelmektedir. Bu aktiviteler Ege Denizi'ndeki bazı fayların kırılması şeklinde birkaç yıl daha devam edecektir" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'nın Marmaris ilçesi Bozburun açıklarında son bir yılda küçüklü büyüklü 700 deprem meydana geldiğini söyledi.

Bölgede son bir ay içerisinde ise Bozburun açıklarında meydana gelen deprem sayısının sadece 1 olduğunu bildiren Şahin, bunun bölgedeki sismik fırtınaların yer değiştirdiğini gösterdiğini kaydetti.

Şahin, bölgede 1 Ekim'den bu yana gerçekleşen deprem sayısı ve merkezleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Akdeniz'de 14, Aydın Akköy açıklarında 7, Bozburun açıklarında 1, Datça'da 6, Ege Denizi'nde 60, Gökova Körfezi'nde 37, İzmir Körfezi'nde 11, Köyceğizde 6, Marmaris'te 12, Milas'ta 50, Ölüdeniz açıklarında 4, Oniki Adalar'da 11, Rodos Adası'nda 3, Ula'da 15, Girit Adası'nda 13, Yunanistan'da 36 deprem meydana geldi. Diğer taraftan 2005 yılında Ege'de başlayan aktiviteler, Ege yitim kuşağındaki durumu göstermektedir. Bu durum gelecekte Türkiye'nin batı-güneybatısında yeni sismik fırtınaların olacağını ve fay boylarına göre daha büyük bir deprem olasılığını ifade etmektedir."

Haziran ayında Girit Adası'nın güney kıyılarından itibaren yaklaşık 100 kilometrelik K-G doğrultulu kırık boyunca 6 büyüklüğündeki ana şoktan sonra 160 civarında deprem meydana geldiğini hatırlatan Şahin, aktivitenin halen devam ettiğini, son bir ay içerisinde 13 deprem oluştuğunu anlattı.

- Son dönemdeki depremler Batı Anadolu ve Ege Denizi'nde oluştu

Kırık bölgesinin Ege yitim kuşağının en uç noktası olduğunu ve Ege kabuk hareketinin yönünün güneybatı doğrultusunda geliştiğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Ege bloğunun hareketi, son bir ayda Yunanistan kıyılarına yakın bölgelerde 30'un üzerinde deprem meydana gelmesine neden olmuştur. Son zamanlarda ülkemiz ve çevresinde oluşan depremlerin büyük çoğunluğu Batı Anadolu ve Ege Denizi'nde meydana gelmektedir. Bu aktiviteler Ege Denizi'ndeki bazı fayların kırılması şeklinde birkaç yıl daha devam edecektir. Bu da Anadolu blokunun batıya doğru hareket ettiğini ve Ege Denizi'ni sıkıştırdığını göstermektedir."

- Doğu Anadolu fayında depremlerin artması bekleniyor

Doğu Anadolu fayı boyunca da deprem aktivitesinin artması beklendiğini anlatan Şahin, "2005'ten bu yana oluşan sismik fırtınalar, bu sıkışmanın sonucunda meydana gelmektedir ancak Ege ve Akdeniz'deki depremler burada enerji açığa çıkmasına ve Anadolu blokunun önünün açılmasına yol açmaktadır. Batıdaki sismik aktiviteye bağlı olarak bundan sonraki süreçte özellikle Doğu Anadolu fayı boyunca deprem aktivitesinin artması beklenmelidir" diye konuştu.

Muhabir: Durmuş Genç
Yayınlayan: Hızır Hacısalihoğlu

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141