TOLGA ALBAY - Ege Bölgesi'ndeki verimli ovalarda üretilen tütün, zeytinyağı, meyve ve sebzeler başta olmak tüm tarım ürünlerinde yakalanan verim ihracata da yansıdı. Bölgeden yapılan tarım ürünü ihracatı 5 yılda 1 milyar dolar arttı.
AA muhabirinin Ege İhracatçı Birlikleri rakamlarından derlediği bilgiye göre 2010 yılında 3 milyar 126 milyon dolar olan bölgenin tarım ürünleri ihracatı, 2013'ü 4 milyar 274 milyon dolarla kapattı. 5 yılda 1 milyar doları geçen artış yakalayan sektör, 2012 yılına göre ise küresel krize rağmen yüzde 15 artış sağladı.
Bölgenin tarım ürünleri ihracatında aslan payını kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı gibi ürünlerin yer aldığı kuru meyve sektörü ile tütün ve tütün mamulleri sektörü aldı. 2013 yılında kuru meyvede yüzde 1, tütünde ise yüzde 7 ihracat artışı gözlenirken asıl artış, var yılını yaşayan zeytin ve zeytinyağı sektöründen geldi. Zeytin ve zeytinyağı ihracatı yılı, 2012'ye göre yüzde 140 artışla kapattı.
Yaş meyve sebze sektörü yılı yüzde 10'luk artışla kapatırken hububat sektörü yüzde 29, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü de yüzde 15 ihracat artışı sağladı.
Tarımda geleneksel pazarlar olan Avrupa Birliği, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına yapılan ihracatta artış devam ederken kuru meyvede Çin, zeytinyağında ABD ve Japonya ile tütünde İran pazarındaki hareketlilik dikkati çekti.
Rakamlardaki artışı değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, tarımda istikrarlı bir büyüme sürecinde olan bölgede verimlilik artışlarının dikkati çektiğini, pazar koşullarının da tarım sektörünün lehine olması sonucu artışın yaşandığını belirtti.
Tarım sektörünün ihracat artışının ithal ikameye dayalı olmaması ve yüksek istihdam sağlaması nedeniyle en sağlıklı büyüme olduğuna ifade eden Türkmenoğlu, sektörün son yıllarda geleneksel ürün ve pazarlarını korurken yeni ürün ve pazarları geliştirmeye de odaklandığını söyledi.
Türkmenoğlu, "Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının aktif olarak kullanıldığı bölgedeki üretim kalitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Toplam üretim içinde uluslararası standartların üzerindeki kalitede üretilen tarım ürünlerinin payı hızla artıyor. Bu durum, pazar gücümüzü de artıyor. Ayrıca jeotermal kapasitenin kullanıldığı seralardaki üretimle 12 aya yayılan bir ihracat grafiği oluştu.
Bölgemiz, çevre coğrafyanın en verimli tarım arazilerine sahip. Dünyada tarım ürünlerinin stratejik önemi giderek artıyor. Potansiyelimizi kullanarak gelecek dönemde ülke ihracatından daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyoruz. 2014 yılında Ege Bölgesi'nden tarım ürünleri ihracatının 5 milyar dolara ulaşmasını amaçlıyoruz. Döviz kurlarında aşırı bir dalgalanma yaşanmadığı takdirde bu hedefin tutturulacağına inanıyorum."
Tarımsal üretimde yenilikçi ürünlerin payının artırılması amacıyla üniversiteler, araştırma merkezleri ve enstitülerin katılımıyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği düzenlediklerini, gıda alanında çalışan bilim insanlarının yenilikçi ürün ve üretim teknikleri geliştirmeye başladığını da kaydeden Türkmenoğlu, 2023 hedeflerinin yakalanmasında yenilikçi ürünlerin önemli katkısının olacağını düşündüklerini ifade etti.
Muhabir: Tolga Albay
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.