• BIST 9643.4
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C

EGELİ BELEDİYELERE KAYYUM ŞOKU

EGELİ BELEDİYELERE KAYYUM ŞOKU
2016 yılında Güneydoğu’da PKK ve FETÖ'ye lojistik destek sağlayan 28 belediyeye kayyum atanmış, 24 HDP'li belediyeye kayyum atanacağının ilk sinyalini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vermişti. Benzer sinyaller Ege’li belediyeler içinde geliyor.

2016 yılında Güneydoğu’da PKK ve FETÖ'ye lojistik destek sağlayan 28 belediyeye kayyum atanmış, 24 HDP'li belediyeye kayyum atanacağının ilk sinyalini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vermişti. Benzer sinyaller Ege’li belediyeler içinde geliyor.

Edinilen bilgiye göre 24 Haziran Genel Seçimlerinin hemen ardından Ege Bölgesi’nde de bir çok belediyeye kayyum atanacağı bilgisi geldi.

USULSÜZLÜK VE İHALEYE FESAT

Alınan duyuma göre, Ege Bölgesi’nde bir çok belediyenin yetkiyi kötüye kullanma, usulsüzlük ve ihale kanununa fesat karıştırma, usulsüz ihale verme ve bazı şirketleri haksız olarak kayırma gibi fiilleri işlediklerini belirterek, belediyeler ile iş yapan belediyeye yakın firmalara da kayyum atanması konusunun gündeme gelebileceğini belirtiliyor.

CEVAP ARAYAN SORULAR?

Genel seçimlerin ardından kayyum atanması beklenen belediyelerde ne gibi yolsuzluk ve usulsüzlükler yapıldı?

* İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAK

* İHALE KANUNUNA MUHALEFET

* YAKINLARINI MENFİ OLARAK KAYIRMA

* KENDİNE YAKIN ŞİRKETLERE MENFAAT SAĞLAMAK

* İMARA AYKIRI RUHSAT VERMEK

* İMAR KANUNUNA MUHALEFET

* KAMU KAYNAKLARI KENDİ YARARINA KULLANMAK

* ÇIKAR VE KAR SAĞLAMAK

* RÜŞVET-YOLLUK TALEP ETMEK

* USULSÜZ KADROLAŞMAK

 

KAYYUM NEDİR?
‘Kayyum’ kelimesi hukuki anlamda "Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" demektir. Kayyum, genellikle usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.
KAYYUM NASIL ATANIR?
Kayyum, usulsüzlük yapıldığı belirlenen özel kurumlara ve şirketlere devlet el koyduktan sonra atanan yöneticidir. Kayyum, mahkeme tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kişiler, makamlarının kendilerine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışmalarını yapar.

KAYYUMUN GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR?
Atanan kayyumun görevleri mahkeme tarafından belirlenir. Kayyumun görev yetkileri geçicidir. Kayyumun yetkileri atanmasına neden olan durumlarla sınırlıdır. Eğer kayyum atanması belli bir işin için istenirse, kayyumun görevi, yetkisi ve kalacağı süre, bu işe göre belirlenir. Kayyumun görevi, şirket ya da kuruluşun suç unsuru mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da söz konusu kuruluş, suçlamalardan aklanana kadar bulunduğu şirketi ve kurumu yönetmektir. Kayyum olan kişi, bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamaya geçirmek, yeni yönetimi belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmakla görevlidir.
Kayyum ataması 3 çeşit yapılır
Kayyum atamaları üç çeşit yapılır. Ergin kişilerin isteği üzerine kayyum ataması olabilir. Buna ‘İstek Üzerine Kayyımlık’ denir. Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine de kayyım atayabilir. Buna da ‘Temsil Kayyımlığı’ denir. Son olarak da vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar. Buna da ‘Yönetim Kayyımlığı’ adı verilir.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141