• BIST 9997.85
  • Altın 3153.774
  • Dolar 35.7513
  • Euro 37.3509
  • Muğla 4 °C
  • İzmir 9 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C

Engellilerin yetenekleri ortaya çıkarılmalı

Engellilerin yetenekleri ortaya çıkarılmalı
BağlantıÜsküdar Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “Engelleri Kaldır, Yetenekleri Kutla” programına ev sahipliği yaptı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Engellerin başka bir yeteneği öne çıkarmak açısından değerlendirilmesi gerekir. Yani insanın hayatındaki engelleri o kişiye yeni yetenekler oluşturması açısından çok önemlidir. Engeli kabullenip başka yetenekleri, gizli potansiyellerini ortaya çıkarmak gerekiyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen “Engelleri Kaldır, Yetenekleri Kutla” programı ile engellilerin sorunlarına dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke’de düzenlenen programda; “Yaşamaya engellediğimiz dünyayı rehabilite edebilir miyiz?”, “Herkes İçin Erişebilirlik”, “Engel ve Yetenek”, “Türkiye’de Engelli Hizmetlerinde Kurumsal Bakım” gibi başlıklarda sunumlar yapılarak toplum tarafından engellerin kaldırılmasına yönelik mesajlar verildi.

Üsküdar Üniversitesi Konuşan Eller Kulübü İşaret Korosu tarafından verilen mini konser ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı Gösterisi ile devam eden program sonunda İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü basketbol oyuncuları tarafından gösteri maçı yapıldı.

 

“Toplumumuzda rehabilite körlüğü bulunuyor”

Programda konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Dünya Engelliler Günü’nün toplum bilincini artırmak amacıyla önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptığı konuşmada şunları belirtti;

“Dünya Engelliler Günü toplum bilinci açısından çok önemli bir gün. Çünkü toplumumuzda bir rehabilite körlüğü bulunuyor. Engelli kişiler kendilerini toplum içinde sürekli anlattıkları için bu durumdan rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü toplumda bir engelli ile karşılaşıldığında nasıl davranılacağını bilememe durumu maalesef çok yaygın. Bir engelli birey ile karşılaşınca hemen ilk soru olarak “ne zaman oldu, nasıl oldu” soruları soruluyor. Oysa ki engelli bireyler kendi engellerini anlatmadan önce sosyalleşmek istiyorlar. Sürekli bu cevapları açıklamaktan dolayı sıkılmış durumdalar. Bu nedenle toplumun engelli bireylere karşı daha bilinçli ve düşünceli yaklaşmak üzerine kendini geliştirmesi gerekiyor. Unutmamalı ki; bir kişi ile ilk karşılaştığınızda onun özrüne, özeline ve kutsalına dokunmamak gerekir. Bir insanla iletişim kurmak istiyorsanız onların kırılgan alanına gitmeyin, eğer engelli bireyin hikâyesini merak ediyorsanız bunu zamanla öğrenin. Önce pozitif yönler üzerinden iletişim kurulmalı”

 

“Psikolojik engelleri kaldırın”

Toplumda görülmeyen psikolojik engellilerin olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu engellerin de aşılması gerektiğinin altını çizdi. Tarhan; “Fiziksel engellerin dışında toplumda aslında bir de görülmeyen psikolojik engelliler vardır. Yani “ben başaramam ben yapamam” diye kendine engel koyanlar… Bu engelleri nasıl aşarız bunların da öğrenilmesi gerekmektedir.”

 

“Engellere varoluşsal olarak bakabilmeli”

Engelli bireylerin ruh sağlığı açısından motivasyon ihtiyacı olduğuna değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, fiziksel engelliler için motivasyonun önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Toplumda engelli kişinin engeline verdiğimiz anlam aslında bizim bakış açımızı şekillendirir. Evrene kuş bakışı baktığımızda engel yoktur aslında… Örneğin bir kartalın görme yeteneği kimsede yoktur. Kartal çok uzak mesafeden yerdeki küçük canlıları bile görüp tespit edebilir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde insan kartala göre görme engellidir. Engellerin başka bir yeteneği öne çıkarmak açısından değerlendirilmesi gerekir. Yani insanın hayatındaki engelleri o kişiye yeni yetenekler oluşturması açısından çok önemlidir. Engeli kabullenip başka yetenekleri, gizli potansiyellerini ortaya çıkarmak gerekiyor. Gelişmiş ülkeler engelli vatandaşların yeteneklerini ortaya çıkarmak için önemli çalışmalar yapıp onları topluma kazandırıyor. Bu çalışmalara bizlerin de ağırlık vermesi gerekiyor. Varoluşsal olarak engel dediğimiz şey aslında bizim hayat için verdiğimiz bir sınavdır. Bu günün önemini anlamak açısından farklı bakış açısına sahip olmamız gerekiyor. Biz Üsküdar Üniversitesi olarak “engelli bakım ve rehabilitasyon merkezini” açtık. Burada öğrencilerimizle beraber pek çok proje geliştirmek istiyoruz. Hayattaki bazı zorluklar keşiflerin sebep olur… İnsanı harekete geçiren ya dertler ya aşklardır… Herkes doğru sevgiyi seçerek doğru keşifler yapabiliriz…”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka da program çerçevesinde yaptığı konuşmada engelli bireylerin ekonomiye katkısına değindi. Prof. Dr. Mehmet Zelka konuyla ilgili olarak; “Engelliler ekonomiye ülkeye millete hizmet edecek ayrı nitelikleri olan kişilerdir. Bunun değerini bilmek onların ruh sağlığı ve toplum açısından çok önemlidir. Bu fayda için ise öncelikle engellilerin tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü engellilerin eğitimi ve istihdam imkânı hem toplum hem de ekonomi açısından çok önemlidir. İstatistiklere baktığımızda Türkiye’de tespit edilen engelli oranı % 0,55 bile değil. Bu çok düşük bir orandır. Engellilerin oranı nüfusun %12’sidir. Biz bu orana rağmen geçtiğimiz yıl 40 bin istihdam sağlamışız… Burada devlete, topluma, kurumlara ve üniversitelere önemli görevler düşüyor. Engelli bireyleri tespit edip, eğitim ile istihdam ederek, daha çok topluma dâhil etmemiz gerekiyor. Biz Üniversite olarak engellilerin engellerini kaldırmak amacıyla pek çok çalışma yürütüyoruz. Engelli bireyleri topluma kazandırmak amacıyla herkesi bu yönde çalışma yapmaya davet ediyoruz. ” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141