• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 6 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 7 °C
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara 1 °C

FARKINDAMISINIZ SOSYAL FELAKET KAPIYI ARALADI ARALIYOR

Gökten Ulugergerli

 

Böyle başlıkları attığım sayılıdır. Hiç felaket tellalığı yapmayı sevmem ama bu kez kapıyı aralayan sosyal felaket “domuzlar işğalidir”.
Domozlar ne yapsın, domuz bile denemeyecek insanlar, yerlerini yurtlarını yaktılar, domuzlar aç ve bi ilaç kaldılar, kontenyerlere, kedi köpeklere konulan yiyeceklere muhtaç bıraktılar, ölüm pahasına canlarını doyurmaya bakıyorlar.Aç domuzlar bunula da yetinmiyor, bağ bahçelere,yeşil alanlara çocuk parklarına ve daha kötüsü mezarlara saldırıyor yiyecek arıyorlar.
Her marmaris yaşayanı mutlaka bu domuzları görüyor, bazıları beslemeye bazıları da ölümcül kazalarda ayakta kalmaya çalışıyorlar.
Uyanın uyanmalıyız, bu musibetin bir an önce tedbirlerini hayata gecirmeliyiz. Elbette onlarda bir canlı onlarında yaşamak hakları, buna kimsenin itirazı yok ama öncelikli tedbir almak ve düşünülmesi gereken çocuklar ve ölülerimiz nasıl koruyabileceğimizdir..
Domuzların ölü yedikleri ve coranadan daha tehlikeli olarak mikrop saçtıklarını biliyor musunuz?
Gündüzleri çocuklarımızın oyun oynadığı, geceleri ise domuzların kararğah kurduğu oyun parkları ve yeşillik alanlarının ölümcül mikroplarla dolu olabileceğini düşünebiliyor musunuz?
Ben sen bilmiyor ama bu konudaki başta veterinerler olmak üzere, bilim insanlarımız yazdıkaları raporda bu durumu açık ve net bir şekilde rapor ediyorlar. Bakın rapor ne diyor;
“....
Daha önceki yıllarda sokak aralarında tek tük gördüğümüz domuzlar şu anda sürüler halinde gezmektedir. Bu hayvanların sayısının kontrol altına alınması da kedi köpek gibi kısırlaştırılarak yapılamayacağı için kontrolsüz çoğalma devam etmektedir. Bir dişi domuz daha bir yaşına gelmeden doğurmaya başlar ve senede en az iki defa doğum yapar. Her batında da çok sayıda yavru meydana getirir. Herhangi bir hayvan senede iki defa doğurursa ve her batında 6 yavru meydana getirirse ve bu yavruların yarısı dişi yarı erkek olduğu düşünülürse ve bu dişilerin hiç birisi kısırlaştırılmazsa 6 yıl sonra 67. 000 sayısına ulaşılmaktadır. Sanırım bu sayılar olayın ciddiyetini ortaya koymaktadır. Şu anda binlerce sayıda olan bu populasyon önlem alınmadığı takdirde yüz binlere ulaşabilecektir. Bu sayının yanında asıl önemli olan şey bu domuzların insanların yaşam alanlarına gelmesi, parkları, bahçeleri kazması ve buralara idrar, salya, dışkı gibi atıklarını bırakmaları sonucunda bunlardan evcil hayvanlara, orada oynayan çocuklara ve insanlara bir sürü hastalık bulaştıracaktır. Şu anda bile bazılarımızda bu hastalıkların olması muhtemeldir. Bu hayvanların hiç birisi aşılanmadığı ve parazit ilacı verilmediği için dışkılarında, salyalarında, idrarlarında bulunan parazitler parklarda veya dolaştığı yerlerde kedi, köpek veya insanlara bulaşmayı beklemektedir. Bu hayvanlar kuduz virüsünün taşıyıcısıdırlar. Kuduz olan bir tane domuzun şehirde ölmesi veya salyasından ısırığından bu virüsü bulaştırması sonucunda insanlar ve hayvanlar ölebilir. Sizden bir kaç dakika önce parktan geçmiş olan bir domuzun oradaki bir banka veya otlara bulaşmış kuduz virüsü içeren salyası sizin veya gezdirmekte olduğunuz köpeğinizin kudurmasına sebep olabilir. Olay bu kadar ciddi. Dışkılarında bulunan ve etrafa yayılan tenyalarının larvaları parklarda bol miktarda mevcut şu anda ve son konakçısı insanları bekliyor. Bu larvalar akciğer, karaciğer ve beyin gibi dokulara yerleşerek burada yumrular oluşturmaktadırlar. Bu larvaların insan vücudundaki kuluçka süresi 15-20 yıldır. Yani bugün bulaşacak olan bu larvanın yapacağı etkiyi yıllar sonra fark edeceğiz ve iş işten geçmiş olacak. Bunun yanında hepimizin yıllardır yaşadığı domuz gribi vakalarının kaynağının domuzlar olduğunu unutmayalım. Belki son zamanlarda domuz gribi vakaları azaldı ama hala insanlara bulaşma riski var. Sadece domuzlarda görülen ve Aujesky adı verilen yalancı kuduz virüsü de şimdilik sadece domuzlarda gözüküyor insanlara bulaşmıyor. Fakat bu virüsün bir gün insanlara da bulaşmayacağını hiç kimse garanti edemez. Ormanda yaşaması gereken bir yaban hayvanının insanların içinde yaşamasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Tüm bu bilgilerin ışığı altında Marmaris halkı tarafından yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir;
*Çöp konteynerleri dışına kedi köpek maması ve gıda artığı konulmasının yaban domuzlarını buralara çekeceği unutulmamalıdır.
* Yaban domuzlarının; Kuduz, domuz gribi, domuz tenyasına bağlı olarak gelişen karaciğer, akciğer ve beyinde kistik hastalıklar gibi zoonoz hastalıkların yayılımına neden olduğu unutulmamalıdır. Bu hastalıkların hem insanlar hem de kedi ve köpekler için tehlike arz ettiği, bir kuduz vakasına rastlanması sonucunda oluşacak karantina durumunda şehre giriş çıkışların kapatılacağı, tüm uçuşların iptal edileceği ve bundan Marmaris'in çok zarar göreceği unutulmamalıdır.
* Yaban domuzlarının çok hızlı üredikleri, doğal avcılarının da azalması ve hazır beslemeyle üreme hızlarının arttığı, kendi doğal beslenme alışkanlıklarına ve yaşam alanlarına dönmeleri gerektiği unutulmamalıdır.
* Tüm dünyada olduğu gibi orman yangınlarından etkilenen tüm hayvanlar gibi yaban domuzlarının da diğer yanmamış orman bölgelerine göç edeceklerinin, duruma adapte olacaklarının ve aç kalmayacaklarının bilinmesi gerekmektedir. Adaptasyon esnasında doğal hayatlarında yaptıkları gibi besin arama esnasında toprağı karıştırarak orman gelişimine katkı sunacaklardır
* Yaban domuzlarının insanların yerleşim yerlerine daha çok inmelerinin asıl nedeninin orman kalmadığı için değil, kolay ve hazır gıdaya ulaşabildikleri içindir.
*Domuzlar tarafından yaralanmış ev hayvanı sayısı her geçen gün artmaktadır. Veteriner kliniklerinde bunlara müdahale edilmekte fakat bazen bu yaralı hayvanlar hayatını kaybetmektedir. Daha geçenlerde elinde pide torbası taşıyan bir kadının domuzların saldırısından son anda kurtulduğu ve bunun her birimizin başına gelebileceği unutulmamalıdır.
* Yaban domuzunun çöp, gıda artığı ölü hayvan gibi her türlü gıdayı tükettiği, bir gün sarhoş ya da güçsüz veya yaralı bir insanın domuz saldırısına maruz kalabileceği unutulmamalıdır. Çiftleşme zamanlarında veya yanında yavrusu olduğu zaman bu hayvanın her an saldırıya geçebileceği gerçeği akılda tutulmalıdır.
YABAN DOMUZLARININ YERLEŞİM ALANLARINDAN UZAKLAŞMASI HEM ONLARIN DOĞAL YAŞAMA DÖNMESİ AÇISINDAN HEM DE BİZLERİN VE EV HAYVANLARIMIZIN SAĞLIĞI AÇISINDAN ŞARTTIR. BU HAYVANLARIN ŞEHİR İÇERİSİNDE GIDA BULABİLECEKLERİ ORTAMLARIN ORTADAN KALDIRILMASI ZORUNLUDUR. BUNUN İÇİN DE HİÇ KİMSENİN BUNLARA YİYECEK MADDESİ VERMEMESİ GEREKMEKTEDİR. GEREK ORMAN KENARLARINDA GEREKSE ŞEHİR İÇERİSİNDE HİÇ BİR ŞEKİLDE YABAN DOMUZLARININ YİYECEĞİ GIDANIN VE GIDA ARTIKLARININ AÇIK ALANA BIRAKILMAMASI GEREKMEKTEDİR.”
KAMUOYUNA SAYGILARIMIZLA
MARMARİS KLİNİSYEN VETERİNER HEKİMLERİ
An itibarıyla bile durmak zaman kaybıdır. Kapı aralığından içeri girmesi mümkün olan bu mücadele sizlerle bizlerle özetle Marmaris yaşayanların gösterebileceği mücadeleye bağlı olduğu umutulmamalıdır. Yarın geç olabilir.
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141