• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 5 °C

GIDA ATIKLARI PATİLERE MAMA OLACAK

GIDA ATIKLARI PATİLERE MAMA OLACAK
Marmaris Belediyesi, sıfır atık ve geri dönüşüm projelerine bir yenisini daha ekledi.

 

 

 



Belediye ev, lokanta, fabrika ve benzeri alanlardan toplanan gıda atıklarını kedi ve köpekler için mamaya dönüştürecek projeyi İçmeler’de hayata geçirdi.

mama-atolyesi-2.JPG


Marmaris Belediyesi tarafından Geçici Hayvan Bakımevi, sokaklar ve mücavir alan içerisinde yaşayan patili dostların daha sağlıklı beslenebilmesi adına artık yemeklerden kedi-köpek maması üretilmesi için bir üretim atölyesi kuruldu. Kedi-Köpek Maması Üretim Atölyesi’nde yemek yapımı esnasında çıkan malzemeler ve artan yemeklerden günlük 600-800 kilogram
arasında mama üretilecek. Diğer ilçelerden farklı olarak tek makineyle mama üretim işleminin yapılacağı sistem Türkiye’de ilk olacak. Aynı alan içinde bulunan soğuk hava deposunda mamalar 6 aya kadar saklanabilecek. Tesise yemek artığı getiren vatandaşlarsa ücretsiz mama alabilecek.

mama-atolyesi-4.JPG
TÜRKİYE’DE İLK TEK MAKİNALI SİSTEM
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, projenin uygulandığı tesise yaptığı ziyarette uygulamayla ilgili proje koordinatörü Umut Odabaşı’ndan teknik bilgi aldı. Başka belediyelerde yemek toplama, kırma, kurutma, paketleme gibi farklı farklı makinelerle çalışan sistemin ilk kez Marmaris’te tek makine olarak hayata geçirildiğinin altını çizen Başkan Oktay, “Can dostlarımız için çok anlamlı ve Türkiye’de ilk olan bir çalışma başlattık”
dedi.

mama-atolyesi-1.JPG
BELEDİYE BÜTÇESİNE KATKI
Göreve gelir gelmez yenilenmeye ihtiyacı olan Geçici Hayvan Bakımevi’ni de tadilattan geçirdiklerini belirten Oktay, “Can dostlarımızı oldukça fazla önemsiyoruz. Her ne kadar bunu suistimal etmeye kalkanlar olsa da biz ne yaptığımızı biliyoruz. Tamamen iş, üretim ve hedef odaklı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sıfır atık kapsamında tamamen evsel atıklarla, restoran ve otellerin yemek artıkları ile can dostlarımızın mamalarını kendimiz üretiyoruz.
Önceki yıllarda bunu ihale yoluyla alıyorduk. Örneğin 2022 yılında 1 milyon 100 bin lira civarında bir maliyet oldu. 2023 yılında aşağı yukarı 2 milyon lirayı aşan sadece mama maliyeti öngörüldü. Bu çalışma ekonomik anlamda da belediyemize çok olumlu katkı sağlayacak” diye konuştu.

mama-atolyesi-6.JPG
HEDEF YENİ BİR BAKIMEVİ
Marmaris’in farklı bölgesinde 200'e yakın besleme ünitelerinin sayısını da çoğaltma şansı olacağını söyleyen Oktay, “Hedeflerimizden biri de yeni bir bakımevi. Farklı bir bölgede Bakanlıktan yerle ilgili tahsisi aldık. Proje çalışmalarımız devam ediyor. İşin finans kısmını da çözdükten sonra Marmaris'e gerçek anlamda yakışacak, Türkiye'ye örnek olacak hayvan bakımevini de hayata geçireceğiz” diyerek açıklamasını tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141