• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 12 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C

GİRGİN: KÖYCEĞİZ’DEKİ SIĞLA AĞAÇLARI RANTA KURBAN GİTMESİN!

GİRGİN: KÖYCEĞİZ’DEKİ SIĞLA AĞAÇLARI RANTA KURBAN GİTMESİN!
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, sadece Türkiye için değil Dünya için de genetik miras olan Köyceğiz ilçesindeki sığla ağaçlarının bulunduğu alanların Milli Park ya da Tabiat Parkı olması gerekliliğini TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 

 

 

 

Girgin şunları söyledi:

SIĞLA YAĞI İNSANLIĞA ŞİFADIR!

Anadolu Sığlası dünyada doğal orman alanı olarak sadece Fethiye, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde yaşamını sürdürmekte ancak iklim, insan baskısı ve tarımsal üretime yer açma gibi sebeplerden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bir bitki türüdür. Anadolu Sığlası ormanları, üçüncül dönemden beri terkedilmiş bir miras olarak yaşamıştır ve yalnızca Türkiye için değil, dünya için de önemli bir genetik mirastır.

Sığla yağı olarak bilinen bu balsam, tıbbi açıdan özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılırken parfümeri sektöründe koku sabitleyici olarak kullanılmaktadır. Kleopatra'nın İksiri olarak da bilinen sığla yağı antik dönemlerde Kaunos Limanından ihraç edilmekteydi. Üretimi günümüzde de geleneksel yöntemlerle yapılan sığla yağı halen insanlığa şifa kaynağı olmaya devam etmektedir.

ÖZEL MÜLKİYETE KONU OLAN SIĞLA AĞAÇLARI ORMAN TAHDİT SINIRLARI İÇİNDEDİR

Muğla ilimiz Köyceğiz ilçesi Gülpınar Mahallesi’ndeki günlük ormanı vasfındaki taşınmaz ile Yangı Mahallesi günlük ormanı vasfındaki taşınmaz özel mülkiyete konu olup orman tahdit sınırları içerisindedir. Köyceğiz 1/1000 ölçekli uygulama imar planının içerisinde kalan ancak orman bitişiğinde ve orman muhafaza karakteri taşıyan, ayrıca içerisinde günlük ormanının devamı olarak günlük ağaçları bulunan özel mülkiyete konu taşınmazlardır.

Bilindiği üzere günlük ağaçları endemik bir tür olarak dünyada çok az bölgede bulunan ve yöremizde yetişen bir türdür. Günlük ağaçları doğal sit statüsünde ve günlük ormanları ise kesin korunacak alanlar kapsamındadır.

GÜNLÜK ORMANLARI YERLEŞİM ALANLARI İÇİNDE KALDI

Ancak Köyceğiz ilçesinde özel niteliği korunacak alan kapsamında olan günlük ormanlarımız artan nüfus ve yapılaşmanın etkisi ile yerleşim alanları içerisinde kalmış bu sebeple rant peşinde koşan müteahhit firmaların hedefi haline gelmiştir. Özel mülkiyete konu olan ve kesin korunması gereken ormanların yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kalması bölge halkının en büyük endişesidir.

Bir kısmı imar alanında kalan bir kısmı ise özel orman statüsünde olan ve yapılaşma riski ile karşı karşıya olan ormanlarımızın korunması ve gelecek nesillere teslimini sağlamak en temel amacımız olmalıdır.

GÜNLÜK AĞAÇLARININ OLDUĞU ALANLAR MİLLİ PARK VEYA TABİAT PARKI İLAN EDİLSİN

Girgin; Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları sordu:

1-Ada ve parsel numaralarını sunmuş olduğumuz ve içerisinde özel korumaya tabi günlük ağaçları bulunan parseller ve özel mülkiyete tabi ormanlarla ile ilgili olarak bu alanların Milli Park veya Tabiat Parkı olması yönünde bir çalışma var mıdır?

2-Bölgede faaliyetlerinin engellenmesi ve ağaçların kesilmesini önlemek için ne gibi tedbirler alınmaktadır?

 

KESİM İÇİN İŞARETLENDİ, HALK TEDİRGİN

Köyceğiz ilçe başkanlığı ziyareti sırasında CHP İlçe başkanı Hüseyin Erol’dan konu hakkında bilgi aldığını belirten Girgin “Gülpınar Günlük Ormanı ve bitişiğinde bulunan günlük ağaçlarının bir kısmının kesilmek üzere işaretlendiği bilgisi kamuoyunda endişe yaratmıştır” dedi.

Girgin son olarak şunları söyledi:

“Köyceğiz ilçemiz gölü, dağları, ormanları, ve doğası, yaşayan birçok canlı türü ile tabiatın cennet köşelerinden biridir. Konunun takipçisi olacağız”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141