• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 13 °C

GİRGİN: TAŞERON YİNE TAŞERON! HANİ KADRO ?

GİRGİN: TAŞERON YİNE TAŞERON! HANİ KADRO ?
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 24 Aralık 2017 tarihinde çıkarılan 696 sayılı KHK ile yıllardır kadro bekleyen Belediye işçilerinin hüsrana uğratıldığını, AKP’nin kadro aldatmacasının tüm boyutları ile çöktüğünü söyledi.

Girgin “Taşeron yine taşeron, hani kadro?” dedi. Bu konuda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir yazılı soru önergesi veren Girgin, 696 Sayılı KHK’nın Anayasa’ya aykırılıklar barındırdığını vurguladı.

 

İKİNCİ SINIF KAMU İŞÇİLİĞİNE HAYIR !

Girgin “Aynı işi yapan işçilerin aynı statüde aynı haklara sahip olmaları ve aynı ücreti almaları çalışma yaşamına dair evrensel bir ilkedir. Oysa hiçbir demokratik mekanizma işletilmeden bir gece yayınlanan 696 Sayılı KHK ile  ikinci sınıf kamu işçiliği yaratılmıştır. Her ne kadar AKP bu kararname ile taşeron işçiliğin bittiğini ilan etse de, gerçekte olan işçilere kadro yerine belediye şirketlerine geçiş hakkı tanınmasıdır” dedi.

 

NE KADROSU! EKONOMİK VE DEMOKRATİK HAKLAR DAHA DA TIRPANLANDI!

696 Sayılı KHK’ya “Yalancı Kadro Kararnamesi” diyen Girgin şöyle devam etti: “Yalancı Kadro Kararnamesi ile işçilerin sahip olduğu birçok ekonomik ve demokratik hak elinden alınmıştır. KHK kapsamındaki işçilerin Toplu İş Sözleşmesi hakları 2 yıl boyunca ellerinden alınmış, Yüksek Hakem Kurulu’nun belirlediği yüzde 4+4 zamma mahkum edilmişlerdir. Bu düzenleme açıkça, toplu sözleşme hakkının ihlalidir.”

 

SADECE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI DEĞİL, ÇALIŞMA HAKKI DA İHLAL EDİLDİ!

“Sadece toplu sözleşme hakkı değil, çalışma hakkının da ihlal edildiğini söyleyen Girgin, 696 sayılı KHK ile emeklilik prim günü tamamlanmış işçilerin çalışma hakkı da engellenmiştir. Böylece yoksulluk ve geçim zorluğu nedeniyle taşeron şirketlerde çalışan emekli olabilecek işçiler işsiz bırakılmış, kayıtdışı çalışmaya itilmiştir. Oysa işçi, emeklilik aylığı almak istemiyorsa ve çalışmaya devam ediyorsa çalışma hakkı elinden alınamaz. Bu Anayasamızın çalışma hakkı ilkesinin ihlalidir.”

 

52 GÜNLÜK TEDİYEYE EL KOYDULAR!

Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bir diğer önemli husus ise 4/7/1956 tarihli ve 6772 sayılı Kanun kapsamında Kamuda işçi statüsünde çalışan her işçiye 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Ancak 696 Sayılı KHK kapsamındaki işçiler bu haktan mahrum bırakılmışlardır. El koydukları 52 günlük tediye kamu işçisinin kazanılmış hakkıdır.

Yalancı Kadro Kararnamesi tam bir emek düşmanlığı vesikasıdır.”

 

GİRGİN AİLE ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK’A SORDU:

Girgin’in verdiği yazılı soru önergesinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu sorular soruldu:

  1. Anayasamızın çalışma hakkı ilkesine açıkça aykırı olan, emeklilik prim günü tamamlanmış işçilerin zorla emekli edilmesine yönelik düzenleme iptal edilecek midir? Bu nedenle mağduriyete uğrayan işçilerin mağduriyetleri tazmin edilecek midir?
  2. KHK kapsamındaki işçilere 52 günlük tediye verilmesi için herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141