Thüringen Eyalet Meclisi’ndeki NSU Araştırma Komisyonu’na ifade veren Heiligenstadt Emniyet Müdürü Marko Grosa, 2003 yılında Uwe Böhnhardt'ı gören bir tanığın ifadesinin ardından inceleme başlatmak istediğini ancak o dönem Eyalet Suç Dairesi (LKA) Müdür Yardımcısı olan Werner Jakstat'ın talebiyle konunun üzerine gidilemediğini söyledi.
Grosa, siyasi suçlar şubesinin yöneticiliğini yaptığı bu dönemde kendisini telefonla arayan amiri Jakstat'ın talebi doğrultusunda sadece "göstermelik bir inceleme" yaptıklarını anlattı.
Jakstat’ın polislerin söz konusu yere gitmelerini istediğini ancak ardından bu olaydan bir şey çıkarmamaları anlamına gelen sözler sarf ettiğini belirten Grosa, bunun üzerine yakın mesai arkadaşlarını çağırarak müdürün bu talimatını ilettiğini kaydetti.
Eyalet İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine yaklaşık bir ay önce aralarında Jekstat’ın da bulunduğu dokuz meslektaşıyla yazılı ifade veren Grosa, söz konusu tanık ile ilgili pek bir şey hatırlamadığını belirtmiş ve "NSU üyeleriyle ilgili bir soruşturma yapılmışsa bu uzun süreli olmadı veya büyük ölçüde değildi" ifadesini kullanmıştı.
Meclis'teki soruşturma komisyonu oturumunda, daha önce vermiş olduğu yazılı ifadenin anımsatılması üzerine Grosa, komisyon önünde açıklama yapma konusunda yalnızca birkaç gün önce karar verdiğini kaydetti ve amiriyle ilgili suçlamalarını yineledi.
Emniyet müdürü Grosa’nın suçladığı, halen Thüringen Eyalet Asayiş Dairesi Müdürlüğü görevini yürüten Werner Jakstat ise Meclis Komisyonu’na verdiği ifadede suçlamaları kabul etmedi.
Grosa’nın iddia ettiği şekilde aralarında bir telefon görüşmesinin geçmediğini öne süren Jakstat, söz konusu olan gün tüm birim müdürleriyle telekonferans yapıldığını, söz konusu talimatın verilmediğini ileri sürdü.
Komisyonun dinlediği diğer polis memurları, o dönem Jakstat tarafından verilmiş böyle bir talimatı hatırlamadıklarını kaydettiler.
- 13 yıl boyunca yakalanamadılar
Neonazi zanlılar Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zchaepe, 1998 yılında patlayıcı yapma şüphesiyle Jena kentinde haklarında başlatılan soruşturma üzerine izlerini kaybettirmiş, bu tarihten sonra polisten kaçarak sahte kimliklerle yaşamaya başlamıştı.
Zanlıların NSU terör örgütünü kurdukları ve 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürdükleri, 2011 yılı Kasım ayında ortaya çıkarılabilmişti.
NSU üyeleri Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, bir banka soygunu sonrasında polis takibine takılmalarının ardından kaçtıkları karavanda ölü bulunmuş, zanlıların intihar ettikleri açıklanmıştı. Aynı gün Zwickau kentinde NSU’nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe tarafından havaya uçurulan hücre evinde bulunan belgeler, terör hücresinin ve eylemlerinin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamıştı.
Üç kişilik NSU terör hücresinin hayattaki tek üyesi olan, Münih’te devam eden davanın bir numaralı sanığı Beate Zschaepe, suçlamalar hakkında herhangi bir açıklama yapmıyor, yakalandığı günden bu yana "susma hakkını" kullanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.