Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde hava yolunda görev yapan uçuş mürettebatına alkol ve psikoaktif madde kullanımı konusunda denetim yapıldığını, Türkiye'de de bazı hava yolu şirketlerinin kendi uçuş ekibine bu maddelerle ilgili test uyguladığını söyledi.
Hava yolu ve balon uçuşlarında görevli mürettebatın, alkol ve psikoaktif madde kullanıp kullanmadığı konusunda sivil otorite olarak bu yıl denetimlere başlayacaklarını ifada eden Ekşi, "Şu anda denetimlerde kullanmak üzere malzemeleri satın alıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğünün trafikte kullandığı üflemeli cihazlardan satın alıyoruz. Alkol ve uyuşturucu kullanımına yönelik. Öncelikle alkol denetimine başlayacağız, çünkü alkol denetimi daha kolay. Daha sonra psikoaktif dediğimiz uyuşturucu madde denetimlerine başlayacağız" diye konuştu.
- "Biz alkolü yasaklamıyoruz"
Konuyla ilgili talimatın şubat sonunda yayınlanacağını bildiren Ekşi, şunları kaydetti:
"Sivil otorite olarak bütün hava yolu şirketleri ile balon uçuşlarında görev yapan pilot ve hosteslere yönelik denetimlere, yaz döneminden önce başlayacağız. Biz sivil otorite olarak denetimleri rastgele, bazen ihbar üzerine gerçekleştireceğiz. Bunu yaparken, uçuş ekibinde çalışan hiçbir personelin alkol kullanmayacağını, kurallara uygun hareket ettiklerini biliyoruz. Uçuş esnasında kurallara aykırı alkol kullanımı tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de yasak. Biz uçuş sırasında alkol ya da uyuşturucu kullanılıp kullanılmadığını denetleyeceğiz. Buradan yanlış mesaj çıkmasın, biz alkolü yasaklamıyoruz."
- "4 havalimanında denetim ekibi bulunacak"
Ekşi, Türkiye'de hizmet veren tüm uçakların indiği İstanbul'daki Atatürk ve Sabiha Gökçen, Ankara'daki Esenboğa ve Antalya havalimanları ile Nevşehir'deki balon uçuşlarında görev alan uçuş ekiplerinin denetleneceğini ifade etti.
Denetime itiraz eden personelin alkollü kabul edileceğini vurgulayan Ekşi, denetimlerin yolcuların görmeyeceği şekilde yapılacağını anlattı. Uçuş esnasında kurallara aykırı alkollü olduğu tespit edilen pilot veya kabin çalışanlarına, İdari Para Cezaları Yönetmeliğine göre ilk olarak 5 bin lira para cezası uygulanacağını bildiren Ekşi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün para cezası, idari yaptırım, belli süre uçuştan men, lisans iptali gibi cezalar verme yetkisine sahip olduğunu belirtti.
Ekşi, denetim yapacak ekiplere söz konusu cihazların kullanımını öğrenmeleri için verilen eğitimlerin devam ettiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.