MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'nin Tavas ilçesinde süs eşyası yapımı için evinin bahçesinde su kabağı yetiştirmeye başlayan Ahmet Yanbaş, bu alandaki artan taleple hobisi işe dönüştürdü.
Kızılcabölük beldesinde emekli olduktan sonra tarımsal üretime yönelen Yanbaş, 3 yıl önce küçük çapta su kabağı üreterek başladığı işte talebin artması üzerine üretimi artırdı ve bu yıl 80 tona yakın su kabağı yetiştirdi.
Yanbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merakla başladığı işte ilkin bahçesine birkaç su kabağı diktiğini anlattı.
Yetişen kabakların üzerine motifler çıkardığını, şekiller yaptığını dile getiren Yanbaş, şöyle konuştu:
"Bunlara talep gelmeye başladı. Dedim 'Ben nasıl olsa emekliyim ama köyümüzdeki gençlere örnek olsun, bir iş imkanı doğsun' şeklinde iki yıldır biraz daha çoğaltırken bu sene daha da çoğalttık. Şu an talepler oluyor dışarıdan, ham madde olarak veriyorum Bodrum Antalya, İzmir, İstanbul gibi yerlere. Genç bayanlardan da meraklı olanlar oluyor. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da geliştirmiş olarak kabak işine devam edeceğiz. "
Bu yıl 14 dekar alanda 70 ile 80 ton arasında su kabağı yetiştirdiğini kaydeden Yanbaş, "Kuruması 1 yılı buluyor, kasım ayında hasat ediyoruz. Yaz aylarında anca kurumaya başlıyor. 1 yıl sonra da temizleniyor. Kullanmaya alıyoruz bunu. Bu siyahlaşacak, kuruyacak, siyahlaştığı zaman bunun kuruduğunun belirtisidir. Daha sonra bunları zımpara ile temizliyoruz. Motif çizerek üzerine, ama resim olarak ama abajur, ama aydınlatma türlerinden değişik süs eşyaları yapıyoruz bunlarla" dedi.
Su kabağının Kızılcabölük toprağını sevdiğini, etinin iyi olduğunu dile getiren Yanbaş, şunları söyledi:
"Bizim burası da su kabağını sevdi. İnşallah daha da sevecek, çoğaltacağız. Yetiştirilen kabakları, hobi olarak çevreden bunu yapanlar alıyor. Aynı zamanda işlenmiş olarak mamul orlarak da pazarlıyoruz, sipariş üzerine de yapıyoruz. Genellikle süs eşyası olarak kullanılıyor. Plastik kaplar ortaya çıkmadan önce kabak, çerez, tuz, pekmez gibi her türlü ürünü saklamak için kap olarak kullanılıyordu. Aslında sağlıklı bir saklama kabı. Çerez, tuz gibi maddelerin rutubet yapmadan durmasını sağlar. Bu tür yerlerde kullanılabilir. Yani kullanım alanı geniş."
- İlçe ekonomisine katkı
Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, belediye olarak Tavas ovasının sulu tarıma açılmasının ardından birtakım alternatif projelerle tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve belli ürünler üzerinde de odaklanılması konusunda çalışmalar yaptıklarına dikkati çekerek, "Bu çalışmalarımızın dışında müteşebbis vatandaşlarımızdan da farklı ürünler üzerinde çalışmalar oldu. Ahmet Bey gibi bu konuda çalışan arkadaşlarımıza da her zaman destek olmaya çalıştık. Çünkü netice itibarıyla bu gelişmeleri doğru olarak değerlendirebilirsek yöre ekonomisine katkıda bulunacağından bu tarz girişimcilere her zaman destek olmaya çalıştık, su kabağı da bu ürünlerden biri. İnşallah önümüzdeki yıllarda burası bir kaynak noktası haline gelecektir" diye konuştu.
Su kabağının gıda, ilaç ve mutfak eşyası ve müzik aleti yapımı gibi geniş bir alanda kullanıldığını vurgulayan Uslu, bu girişimin özellikle evlerde kadınlara iş imkanı yarattığını kaydetti.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.