Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifiyle ilgili "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Adalet Bakanlığı'na bağlanması hukuk devleti açısından, anayasamız bakımından kabul edilemez bir durumdur" dedi.
Manisa'da bir dizi programa katılan Kamalak, gazetecilerin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin sorularını yanıtladı.
Kamalak, şöyle konuştu:
"Kabul edilemez bir durumdur. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Adalet Bakanlığı'na bağlanması hukuk devleti açısından, anayasamız bakımından kabul edilemez bir durumdur. Çünkü anayasanın hemen başlangıç maddesine göre yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrıdır. Bunlara hukukta kuvvetler ayrılığı ilkesi diyoruz. Şimdi bakıyoruz, yasamanın başı TBMM başkanıdır. Hükümetin başı Başbakan'dır. Peki yargının başı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu idi. Şimdi getiriyorlar Adalet Bakanlığı'na bağlanıyor. Zaten ülkemizde yasama ile yürütme birleşmiş durumda. Gerçekten bugün Meclis'in, Başbakan'ın iradesine uymayan kanun çıkarması mümkün mü? Başbakan'ın uygun görmediği bir kişinin Meclis Başkanı seçilmesi mümkün mü? Değil, yani yasama ve yürütme fiilen birleşmiş durumda. Kısmen ayrı olan yargı idi. Şimdi onu da getirip Adalet Bakanlığı'na bağladığınız takdirde Adalet Bakanını zaten Başbakan atıyor. Yasama, yürütme ve yargıyı getirip Adalet Bakanı'na bağlamış olursunuz. Kanaatim odur ki, Anayasa Mahkemesi'nden döner. O zamana kadar da atı alan Üsküdar'ı geçer, o da ayrı bir konu."
Muhabir: Sedat Şimşek
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.