• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C

İşte Başbakan'a sunulan çözüm önerileri

İşte Başbakana sunulan çözüm önerileri
Mehmet Baysal, adeta turizmcinin sesi oldu.. Hem yaptığı konuşma, hem de sunduğu dosya aracılığıyla Başbakan Yıldırım’a Türk turizmi adına çözüm önerilerinde bulundu

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı "9.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası"nda yaptığı konuşmada, Türk turizminin, küresel güçlerin  uyguladığı karalama kampanyalarından, ötürü zor günler geçirdiğine vurgu yaptı.  2016'yı hasarlı şekilde atlatan turizmcinin, 2017 rezervasyonlarının da 'yok' denecek düzeyde olması

nedeniyle iflas eşiğine geldiğini kaydeden Mehmet Baysal, Başbakan’a hitaben yaptığı konuşmada 'Muğla'daki odaların sözcüsü' sıfatıyla çözüm önerilerinde bulundu.

"9.Türkiye Ticaret Ve Sanayi Şurası" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Merkezi'nde gerçekleşti. TOBB Konferans Salonu'nda yepılan Şura'ya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yönetim kurulu üyeleri ile aralarında Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mehmet Baysal'ın da bulunduğu Türkiye'deki 365 oda ve borsanın başkanları katıldı. Muğla adına, bölgenin sorun ve çözümlerinden oluşan konuşmayı ildeki odaların sözcüsü olarak seçilen MTO Başkanı Mehmet Baysal yaptı.

“Sayın Başbakanım, 65. Hükümet olarak biz müteşebbislere vermiş olduğunuz desteklerden dolayı teşekkür eder, şahsım ve Muğla odaları olarak saygılarımı sunarım” diyerek başlayan konuşmasına başlayan Mehmet Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

oneri-001.jpg

“Türkiye Cumhuriyeti'nin gelirlerinin vazgeçilmezi olan turizm sektörü son iki yıldır terör ve bölgesel savaşlar yüzünden can çekişir bir hal almıştır.

Artık iş turizm boyutunu aşmış küresel güçlerin bölgesel savaşına dönüşmüştür. Küresel güçler, Türkiye Cumhuriyeti'ne ekonomik ambargo uygulamasını, turizm üzerinden uygulama yoluna gitmektedir. Bu nedenle turizmci iflasın eşiğindedir.

Sayın Başbakanım, 2016 krizi hasarlı şekilde atlatıldı. Ancak acil eylem olarak Avrupa'da ülkemiz turizmi için yapılan karalama kampanyalarının önüne geçmek adına bir an önce ülkemizde güven ortamının bulunduğu anlatılmalı ve profesyonel kadrolar ile doğru tanıtıma ağırlık verilmelidir.

2017 için küresel güçlere karşı tur operatörlerinin elini güçlendirecek tüm sezonu içerecek teşvikler ve destekler geç kalınmadan bugünden açıklanmalıdır.

Kruvaziyer turizmindeki iptal ve düşüşler ile ilgili de, en büyük sorununun güvenlik sorunu olduğu, bu konu ile ilgili acentalara ülkemizin güvenli ülke olduğu konusunda gerekli bilgilendirilmenin yapılmasını, ayrıca ülkemize homeport çıkışlı kruvaziyer gemileri için havayoluyla gelen misafirlerimizden vize ücreti alınmamasını rica ederim.

Bir başka sorun olan turizm alanındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için, ilgili kurumların ortak çalışmalar yaparak bölgenin imar planlarını bir an önce hayata geçirmelidir.

Muğla ticaretinin yüzde 60'ı turizm sektörü üzerinden gerçekleşmektedir. 2016 sezonunun dibe vurması,  ayrıca, 2017 rezervasyonlarının da şu an itibariyle yok denecek düzeyde olması bölgemiz ticaret erbabının durumunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

Öncelikle devlet bankalarıyla uzun süreli, sıfır faizli veya çok düşük faizli kredi teminine gidilmeli ve mevcut kredi borçları yeniden yapılandırılarak işletmelerin iflasının veya kapanmasının önüne geçilmelidir.

Turizm bölgesinde kışın açık işletmelerin personelinin  SGK ödemeleri devlet tarafından süspanse edilip istihdam kaybı önlenmelidir.

Kamu kurumlarındaki uygulamada ise turizm alanlarındaki mal müdürlüklerince yüksek uygulanan ecrimisil değerlerinin belirlenmesinde, odalardan görüş alınmalı, alındı ise ecrimisil bedelleri bu görüş çerçevesinde belirlenmelidir.

Vergi dairesi tarafından işletmelere geçmiş dönem borçları nedeniyle e-haciz uygulaması uygulanmaktadır.  Bu dönemde, bu uygulamaların ertelenmesi ve işletmelere nefes aldırılması sağlanmalıdır.

Tarım sektöründe Muğla ticaret borsasının üretim ve üretici sorunları olarak ise girdilerin yüksek oluşu, ürün arzında oluşan dengesizlikler ile fiyatların düşmesi bilinçsiz kimyasal kullanımı, pazarlama sorunları.

Çözüm olarak ise İsrail tarım sistemi 'kibutz' sisteminin kendi ülkemizde uyarlanarak kullanılmasını temin etmek.”

Başkan Baysal, konuşmasının sonrasında Muğla'nın ve Marmaris'in sorunları ile çözüm önerilerinden oluşan dosyayı Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar'a takdim etti.  (Marmaris GÜNDEM)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141