İzmir'de "kürtaj yasağına ilişkin düzenlemelere" tepki eyleminde, kendilerini gözaltına almak isteyen polislere karşı koydukları iddiasıyla haklarında dava açılan 7 kadının yargılanmasına devam edildi.
İzmir 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 1 ile 3 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanıklar Aycan T, Gizem C, Hande İpek Y, Uğur Pelin O, avukatları ile müşteki polis memurları katıldı.
Haziran ayında yapılan ilk celseye katılmayan sanıkların kimlik tespitlerinin yapıldığı duruşmada mahkeme hakimi Hasan Çelik, sanıklardan birinin daha önce AB Bakanı Egemen Bağış'a yumurta attığı için yargılanmasına gönderme yaparak, "yumurta getirmediniz değil mi?" demesi gülüşmelere neden oldu.
Kimlik tespitinin ardından, olay sonrasında tutulan tutanakta imzası bulunan emniyet mensupları tanık olarak dinlendi.
Sanıkların avukatı Şule Arslan Hızal'ın soruları üzerine tanık Hasan Erişik, tutanakta belirtilen hususların doğru olduğunu, bunların görüntülerde de bulunduğunu, eylemin kanunsuz olduğu bildirilerek eylemcilerin dağılması yönünde sözlü uyarı yapıldığını belirtti.
Tanıklar Emre Çınar ve Ali Seyfi de, sanık avukatlarının kadın polislerin zor kullanıp kullanmadığını sorması üzerine, uyarıları dikkate almayan sanıkların kendilerine direndiklerini, bu yüzden zor kullanıldığını ifade etti.
Diğer tanık polis memurları da benzer yönde ifade verdi.
Avukat Hızal, müvekkillerinin kürtaj düzenlemesine dair demokratik ve anayasal haklarını kullanarak bir gösteri yaptıklarını, yasaya aykırı bir toplantı olmadığını, olayda pasif bir direnmenin söz konusu olduğunu, kamera kayıtlarının hukuka aykırı şekilde elde edildiğini, tanıkların ve ilk celsede ifade veren müşteki polis memurlarının ifadelerinin çelişkili olduğunu savundu.
Hakim Hasan Çelik, gelmeyen sanıkların ifadesinin alınmasına karar vererek duruşmayı nisan ayına erteledi.
-Duruşma öncesi basın açıklaması
Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan İzmir Kadın Platformu üyesi bir grup adına açıklama yapan Evrim Çakır, kadınların, ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkıp eylem yaparak kürtajın yasaklanmasına dair hazırlanan yasa tasarısının çıkmasını engellediklerini söyledi.
Kürtajla ilgili tartışmaların başladığından bu yana düşüncelerini aktarmaya çalıştıklarını belirter Çakır, "Kadın bedeni üzerinde kurulmaya çalışılan tahakküme karşı, 'benim bedenim, benim kararım' diyerek yaşam haklarımızı savunuyoruz. Bizler, kadınların kendi hayatında söz ve karar sahibi olma mücadelesini vermeye devma edeceğiz" dedi.
"Halkevci Kadınlar" ve "Üniversiteli Kadın Kolektifi" oluşumu üyesi bir grup kadın, geçtiğimiz yıl mayıs ayında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü önünde "Kürtaj haktır, Uludere katliamdır" pankartıyla eylem yapmış, gözaltına alınmalarına karşı direndikleri gerekçesiyle 7 kadın hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Kadınlar hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Muhabir: Gülcan Kaplan
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.