Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Tetik, kalp krizinin üst karın, sırt ve sağ kol ağrısıyla ortaya çıkabileceğine dikkati çekerek, bu yönde şikayeti bulunanların uzman kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.
Tetik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağrıların vücuttaki bazı olumsuzlukların habercisi olabileceğini bildirdi.
Kalp hastalığına bağlı görünen ağrının, kalbin oksijen ihtiyacı ile sunumu arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını ifade eden Tetik, oksijen ihtiyacı sunulan kan miktarından fazla olması halinde ağrının oluştuğunu söyledi. Tetik, "Bu klasik ağrı göğüste sol çene, sol kola yayılan baskılayıcı sıkışma tarzında olan ağrı biçimidir. Bazen bundan farklı şekilde ortaya çıkan ağrılar da kalp krizinin habercisi olabilir. Örneğin üst karın, sırt veya sağ kol ağrıları da kalp krizinin habercisi olabilir" dedi.
Tanıda gecikme olduğunda, hastayı kaybetme riski ile karşı karşıya kalındığını ifade eden Prof.Dr. Ömer Tetik, bu nedenle ağrı şikayeti bulunan kişilerde kalp damar rahatsızlığı olma ihtimalinin de göz önünde bulundurularak inceleme yapılması gerektiğini ifade etti.
- "Mide ve yemek borusu şikayetleriyle karıştırılabiliyor"
Üst karın ağrısı şikayetlerinin, bazen mide ve yemek borusu rahatsızlıklarıyla karıştırılabildiğini, hastanın yanlış yere başvurarak zaman kaybettiğini vurgulayan Tetik, "Bunun ayırımı çok önemli. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler kalp damar hastalıklarıyla ilgili kontrollerini yaptırmalı. Kalp dokusu canlı iken yapılan tedavide hastanın ömrü uzatılacaktır. Önemli olan kalp krizi geçirmeden tedavi altına alınmaktır" diye konuştu.
Muhabir: Salih Eren
Yayınlayan: Serdar Yılmaz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.