26 Temmuz 1522 tarihinde Rodos Seferi nedeni ile karadan 100.000 kişilik bir ordu, denizden 400 savaş gemisi 300 ikmal teknesi toplam 700 parçalık donanma ile tarihte bugün Marmaris’e gelen Cihan İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman’ın aklına günümüzde onu benden başkasının hatırlamayacağı gelir miydi?
Gelmezdi tabii, çünkü o fethetmek için doğmuştu.
26 Temmuz 1522 günü Osmanlı Ordusu Marmaris Beldibi’nden Marmaris’e inmeye devam ederken, Kanuni Sultan Süleyman’da kale önüne ve sahile yakın yerde kurdurduğu otağında seferle ilgili hazırlıkları görüşmektedir. Sultanı adaya götürmek için bekleyen Kara Mahmud Reis’in kadırgası ve birkaç gemi ise Marmaris Limanı’nda beklemektedir.
(“Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı Ordusu Marmaris’te” adlı minyatür. Ömür KOÇ arşivi )
Hele hele Rodos Seferinin 500. Yıldönümünde, Marmaris E. Belediye Başkanı İsmet Karadinç tarafından anısına yapılan heykelin onartarak yeniden inşa ettirdiği Marmaris Kalesi’nde yer almayışının komşuya ayıp olur düşüncesi ile Marmaris Belediyesinin araç parkına atıldığını, daha sonra yapılan Dışişlerinden yapılan baskılara rağmen Beldibi E. Belediye Başkanı İdris İspirli tarafından tartışmalı bir şekilde Beldibi Belediyesi Parkına, önündeki plakete “ … .seferine çıkan” ibaresi ile konmasına tabii ki akıl sır erdiremezdi.
Bugün için Marmaris Kalesinde kendisinden bir iz bulunmamasını, Kale yolunda yaptırdığı Hafsa Sultan Kervansarayı’nın yıllarca çamaşırhane olarak kullanılıp bugün için harap halde olmasını, bir kararname ile Milli Park Statüsünü değiştiren, koyları ormanları imara açan, istediği yeri kamulaştıran Merkezi Yönetimin, bıraktığı kültür mirasını yıllardır kamulaştırarak kültür varlıklarımıza katamamasını Kanuni Sultan Süleyman tabii ki aklına hayaline sığdıramazdı.
Bu arada, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kanuni Yolu Projesi, TR32/15/DFD/0048 proje numarasıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı GEKA’dan DFD mali desteği alarak 18/01/2016 tarihinde faaliyete başladı.
GEKA’dan 97.997,50 TL mali destek sağlanan proje ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ve Menteşe Derneği’nin de proje paydaşı olarak yer aldığı proje halen amaçladığı sonuca ulaşmış değil.
Düşmez kalkmaz bir Allah.
Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen “Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi” sözünün kısaca anlamı; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır.
Ve bu nedenlerden dolayı “O” nu bu özel günde hatırlamak bana düştü dostlar.
Sadece hatırlamakla kalmayıp, bir de Kalimerhaba Derneği tarafından projelendirilen 01 – 21 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleşecek “Savaştan Barışa 500 Yıl” etkinliklerini hayata geçirmeyi planladık.
Etkinliğin amacı; tarihi gerçekleri gözler önüne sererken , geleceği Barışa giden kültür ve sanat yolu ile inşa etmek, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyet Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sloganını başata komşu kıyı halkı olmak üzere dünyaya duyurmaktır.
Hoşça kalın, dostça kalın, sağlıkla kalın barış içinde yaşayın.
Umur Özlüer
Kalimerhaba Derneği Projeler Koordinatörü
Not: Etkinliklerimize katılmak, katkı koymak için;
İletişim tel: 0(532)3148838 Mail: [email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.