• BIST 9610.88
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

KENYA VE İÇİNDEN NEHİR GEÇEN BAŞKENT NAİROBİ

KENYA VE İÇİNDEN NEHİR GEÇEN BAŞKENT NAİROBİ
Pekcan Türkeş

Kenya’nın başkenti Nairobi, Kenya’nın en büyük ve en çok nüfusa sahip şehridir. Adını şehrin içinden akan Nyrobi Nehri’nden almaktadır. Maa dilinde anlamı serin suyun olduğu yer demektir.

img-20240728-wa0016.jpg

ALL SAİNTS CATHEDRAL AİLE KİLİSESİ

 

All Saints Katedrali 1904 yılında Nairobi’nin merkezinde inşa edilmiştir.

Aynı isimde İstanbul Moda’da Barış Manço'nun evinin karşısında Whittall olarak da bilinen köşk All Saints Moda Kilisesi İstanbul Presbiteryen Kilisesi bulunmaktadır. Bu Kilise 1878 yılında İstanbul Moda'da yaşayan İngiliz tüccar Sir James William Whittal'in ailesinin ön ayak olması ve maddi desteği ile yaptırılmıştır.

img-20240728-wa0015.jpg

NAİROBİ CAMİİ

 

Hristiyanlık, İslam, Sihizm ve Hinduizm başta olmak üzere, birçok dini aynı coğrafya üzerinde buluşturan Kenya’nın başkentinde, camiiler de ayrı bir öneme sahip. Şehir merkezinde 1931 yılında hizmete sunulan Nairobi Camii, ihtişamlı mimarisi ve saflığı temsil eden beyaz kubbeleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

img-20240728-wa0013.jpg

BAŞKENTTEKİ ANITLAR

 

Tom Mboya Anıtı;Şehir merkezindeki Moi bulvarındadır. 1969 yılında suikasta uğramış eski Kenya Bakanı 2011 yılında Tom Mboya’yı onurlandırmak adına dikilmiştir

Ulusal Anıt : 12 Aralık 19ı63 yılı Kenya bayrağının dalgalandığı ilk noktadır. Anıt Langata caddesi Uhuru bahçesi içinde bulunmaktadır.

Dedan Kimathi Heykeli : Hilton otelin Kenya’nın bağımsızlığı için doğan Mau Mau direnişinin lideri Dedan Kimathi adına dikilmiştir. 

Jomo Kenyatta Heykeli : 1963-1964 yılları arasında Kenya’nın ilk başbakanının anıtı. Bu Heykel James Butler tarafından yapılmıştır.

img-20240728-wa0023.jpg

GİRAFFE CENTER ZÜRAFA MERKEZİ

 

Zürafa merkezinde giriş ücretleri ve hediyelik eşya dükkanından elde edilen gelirler ile zürafaların bakımları yapılıyor. Hayvanlar; geniş bir doğal park içinde serbest olarak dolaşıyor.

img-20240728-wa0024.jpg

ELEPHANT ORPHANAGE FİL YETİMHANESİ 

 

Yetimhanede filler bir bebekmiş gibi biberonla besleniyor. 1977 yılında kurulan Sheldrick Wildlife Trust Sheldrick Fil Yetimhanesinin amacı kaçak avcılık sonucu yetim kalan fillerin burada yetiştirilmesini amaçlayan rehabilitasyon merkezi olmasıdır. Her gün bir saat ziyaretçilerini kabul eden yetimhanede filleri besleyebilir, onlarla vakit geçirebilirsiniz. Hatta bununla da kalmayıp yıllık 100 $ vererek bir minik Filin yıllık bakım masraflarını karşılamış oluyorsunuz.

img-20240728-wa0022.jpg

NAİROBİ MİLLİ PARKI

 

Dünyanın belki de en heyecan verici safari turlarının düzenlendiği Nairobi’nin Milli Parkı’nda Yalnızca belgesellerde görebileceğiniz zürafaları, aslanları, gergedanları ve daha birçok hayvanı doğal ortamında gözlemleyebilirsiniz.

1946 Yılında kurulan Kenya’nın ilk milli parkı olarak bilinen bu Park şehir merkezinden uzaklığı 7 km’dir. Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Nairobi Milli Parkı, 117 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bu alan içerisinde aslan, zürafa, zebra ve gergedanlar bulunmaktadır. 

 

NAİROBİ DEMİRYOLU MÜZESİ 

 

Nairobi tren istasyonunun bitişiğinde yer alan Nairobi Demiryolu Müzesi, 1971 yılında Doğu Afrika Demir Yolları ve Limanları tarafından açılmıştır. Müzenin içerisinde birbirinden ilginç nostaljik trenler bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu müzeyi ziyaret etmek için randevu almaları gerekmektedir. Müzede yer alan lokomotiflerden bir tanesi 1985 yılında “Benim Afrikam” adlı bir filmde kullanılmıştır.

 

KAREN BLİXEN EVİ

 

Karen Blixen Müzesi;Danimarka Hükümeti tarafından 1964 yılında bağımsızlık hediyesi olarak Kenya’ya bağışlandı. 

Daminarkalı Karen; Baron Blixen ile evlenerek Nairobi şehrindeki Ngong tepesi eteklerinde kurdukları bu çiftlik evinde kabile çocuklar için okuma-yazma kursları da açmış.Karen Blixen; 7 dalda akademi ödülü olan “Out Of Africa” kitabının da yazarı.

 

14 WATERFALLS 14 ŞELALELER

 

Nairobi şehir merkezinden 65 km uzaklıktaki Thika kasabasında Fourteen Waterfalls /14 Şelaleler’i bulunuyor.

 

TANA REHNİNDE RAFTİNG

 

700 km uzunluğu ile Kenya’nın en uzun nehri Tana Nehrinde bembeyaz köpükler arasında rafting heyecanı yaşayabilirsiniz.

 

GÖÇEBE HAYAT VE MASAİ YERLİLERİ

 

Masai yerlilerinin 800 yıllık geçmişlerine ve geleneksel yaşamlarına tanıklık edebileceğiniz Masai Mara Koruma Alanı, ülkenin en popüler ziyaret adreslerinden biri. Doğu Afrika’nın dünyaca ünlü Büyük Göç olayının bitiş noktası olan Masai Mara’da, ormanlar ve sulak arazilerin ortasında devam eden vahşi yaşama ve kabilelerin gizemli dünyasına dair ilginç şeyler öğrenebilirsiniz.

Vahşi yaşam denilince akla ilk gelen şehirlerden bir tanesi olan Masai, genellikle turistler tarafından safari yapmak için tercih ediliyor.

Bölgede yaşayan Masai kabilesiyle nesli tükenme tehlikesi altında olan Masai aslanı, şehri özel kılıyor.

Masai’de gezilecek pek fazla yer yok fakat, Masai Mara Ulusal Parkı, insana hayatında bir kez erişebileceği olaylara tanıklık etmesini sağladığı için başka bir yer görme ihtiyacı olmuyor.

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen Büyük Göç içinde binlerce insan bölgeye akın ediyor. Dünyanın en büyük doğa olayları arasında yer alan bu göçte binlerce zebra, Thomson ceylanı ve Afrika antilobu yer değiştiriyor. Büyük beşli adıyla anılan dünyanın en nadir vahşi hayvan türleri olan aslan, leopar, siyah gergedan, buffalo ve Afrika fili de Masai’de yaşıyor.

 

HELL’S GATE CEHENNEM KAPISI MİLLİ PARKI 

 

Nairobi‘nin kuzeybatısında Naivasha Gölü‘nün güneyinde bulunan Hell’s Gate Ulusal Parkı, zebra, antilop, inek, babun ve Thomson ceylanı gibi hayvanların yanı sıra kartal, akbaba, şahin gibi 100’ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

 

KENYA MUTFAĞI

 

 İrio:kabaklı yumurta

Ugali: Mısır, süt ve suyun dibi tutturulmadan katı bir kıvama gelene dek pişirilmesinden oluşan yemek

Sukumi wiki: ıspanak, kızarmış soğan, domates ve biberin karıştırılarak sotelenmesi yoluyla elde edilen bir yemek.

 Nyama choma : Rostolanmış ya da ızgarada pişirilen kırmızı et veya balık etinden oluşan bir et yemeğidir.

Weetabix: Kepekli ekmek, 

Mkate:Kek, 

Mandazi: Kızartılmış hamur,Pişi. 

Mayayi:Kızarmış yumurta 

Kenya’nın bölge bölge değişen iklim koşullarının bir getirisi olarak ananas, papaya, karpuz, mango, portakal, guava, muz, hindistancevizi ve Türkçe’ye “çarkıfelek meyvesi” olarak çevrilen “passion fruit”.

Maziwa lala:fındık, fıstık, şeker, krem peynir ve yoğurt birleşiminden oluşan, serinletici, geleneksel yoğurt tatlısı.

Coupe Mount Kenya: Taze meyvelerden, dondurma, krema ve şekerden oluşan dondurma.

Sokak yemeği Githeri :mısırlı fasulye yemeği

Mandazi:tatlı, yassı, kızarmış çörek.

Samosas :Baharatlı, ince kıyılmış etin hamurun içine hapsedilip kızartılmasıyla oluşan, üçgen şekilli bir çeşit muska böreği

Mkate mayai :yumurtalı ekmek.

 Nairobi ‘de Tayland, Etiyopya, Alman, Çin, İtalyan, Fransız ve Japon mutfağından örnekler sunan çok sayıda restoran bulmak mümkün.

img-20240728-wa0012.jpg

KENYA VE NAİROBİ’NİN ANIMSATTIKLARI

 

????Kenya; 1963 Yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.????Kenya’nın en büyük ikinci şehri olan Mombasa,denize kıyısı olmasından dolayı ülkenin ticaret merkezi sayılıyor.

????Resmi dilleri: Svahili, İngilizce. Bantu, Cushitic, Nilotic gibi etnik diller de konuşulur. Sen ???? Kenya, safari denilince akla ilk gelen ülke.Hayvan çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunan Kenya’da aynı zamanda en eski insan fosilleri bulunmuş.

???? Plastik poşet kullanmanın ve açık havada sigara içmenin yasak olduğu doğa dostu bir Afrika ülkesidir.????Kenya, ürettiği kahvenin lezzeti ve kalitesi ile dünya çapında bir üne sahip.

????Kenya,Çin’e eşek ihraç ediyor

???? Okyanus kıyısında çok iyi turizm tesisizlerine sahip olan ve başta İsrailliler olmak üzere bir çok zengin ülkenin turist gönderdiği ülke.

????Kenya’nın ilk first lady’si Margaretta Kenyatta 2004 yılında 42 km ile Londra Maratonunun kazananı olmuştur.

????Kenya; aşk büyüsünün yapıldığı yerdir.

????Kenya;Obama’nın babasının memleketi.

???? Türkiye'ye en fazla öğrenci gönderen ülke.???? Kenya; " Dünya bize atalarımızdan kalan bir miras değildir, o sadece, geri verilmek üzere, çocuklarımızdan ödünç aldığımızdır “ diyen bilge insanların ülkesi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141