• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Kıdem tazminatının kaldırılması yaklaşımı kabul edilemez

Kıdem tazminatının kaldırılması yaklaşımı kabul edilemez
İŞKUR'un 7. Genel Kurulu'nda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz" dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz" dedi.

Arslan, İŞKUR'un 7. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, İŞKUR’u kilit bir kurum olarak gördüklerini ve çok önemsediklerini söyledi.

İŞKUR’un faaliyet alanına giren konularda çalışmalarını artan bir başarı ivmesiyle gerçekleştirmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Arslan, özellikle kadınların, gençlerin ve dezavantajlı kesimlerin İŞKUR çalışmalarından yararlanmasındaki artışı olumlu değerlendirdiklerini dile getirdi.

Arslan, son yıllarda iş piyasası açısından son derece önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirterek, "Diğer taraftan ülkemiz küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ve son dönemdeki küresel ekonomik belirsizlikten en az etkilenen ülkelerden biridir. Ancak bu olumlu gelişmelerin iş gücü piyasamıza etkileri beklenen düzeyde değil" dedi.

Türkiye'nin yüzde 9-10'lar seviyesinde sabitlenmiş gibi duran işsizlik oranına sahip olduğunu, genç işsizlik oranının düşme eğiliminde göstermesine rağmen hala yüksek seyrettiğini ifade eden Arslan, Türkiye'nin kadınların istihdam ve iş gücüne katılım oranlarında uluslararası piyasalara göre en alt seviyelerinde yer aldığını kaydetti.

Arslan, ekonomik hedeflerle sosyal hedefleri örtüştürerek işsizlik oranının yüzde 5 seviyesine inmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Bugün ülkemizde yaklaşık 800 bin işçi güvencesiz koşullarda taşeron işçi olarak çalışmakta. Kölelik sistemiyle eş değer bir hale gelen ve kabul edilemez bulduğumuz alt işverenlik uygulamasını teşvik eden politikaların terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Alt işveren işçilerinin ücret alacakları, sendikal örgütlenme, senelik izinlerinin hak edilmesi ve kullanılması, kıdem tazminatı ile işverenlerin değiştiği durumlarda yaşanan mağduriyetlere ilişkin İş Kanunu’nda yer alan düzenlemeler güçlendirilmelidir. Taşeron işçilerinin durumunun düzeltilmesi anlamında 94 sayılı İLO Sözleşmesi önemlidir. Hak-İş olarak, kamudaki asli görev ve süreklilik arz eden işlerin kamu işçileri eliyle görülmesini, taşeron çalıştırılmamasını ve kamudaki geçici işçilere kadro verilmesini talep ediyoruz."

Kıdem tazminatı konusunda da haklarımızın garanti edilmesinden yana olduklarını dile getiren Arslan, "Kıdem tazminatının kaldırılması, yok edilmesi, düşürülmesi gibi bir yaklaşımı asla kabul etmeyiz. Hak-İş olarak, kıdem tazminatının alınması konusunda yaşanan sorunları ortadan kaldıracak, 30 gün üzerinden kıdem tazminatını istisnasız her çalışan için güvence altına alacak, haksızlıkların, adaletsizliklerin olmadığı, uygulanabilir, sürdürülebilir güçlü bir sistemin kurulmasından yanayız" diye konuştu.

Gündoğdu:"Memurların İŞKUR yönetiminde olmaması eksiklik"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da Türkiye'de genç işsizliğin yüzde 17’lerde olduğunu belirterek, bunun ülkenin geleceği adına risk ve tehdit oluşturduğunu söyledi.İŞKUR’un son yıllarda hayata geçirdiği proje ve uygulamalarla işsizleri işle buluşturduğunu dile getiren Gündoğdu, şunları kaydetti:

"İhtiyacımız olan çalışanlar, ihtiyacı karşılayacak sayıda işsiz var. İş dünyasının istediği kalifiye elemanın yeterli derecede olmadığı gibi bir tablo söz konusu. Dolayısıyla, 'ne iş olsa yaparım' diyen yüz binler yerine 'şu işi yaparım' diyen on binler yetiştireceği bir sorun alanı var. Bunun için buradan önerim, şura yapılması. Son 18. Milli Eğitim Şurası kararlarının da hayata geçtiği önemli bir şuradır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da ulusal istihdam politikalarının geliştirileceği bir şura yapmasını öneriyoruz. Bu şuraya ihtiyaç var."

Memurlar olarak birçok kurul ve kurumun yönetiminde olduklarını ama İŞKUR, Ulusal Mesleki Yeterlilik Kurumunun yönetiminde olmadıklarını dile getirerek, bunları eksiklik olarak gördüklerini vurguladı.

Kavlak: “Temel amaç, üretim maliyetlerini düşürmek”

Türk-İş Genel Sekreteri Pervul Kavlak ise çalışma hayatındaki esneklik arayışlarının, esas itibariyle sermayenin ihtiyaçlarından kaynaklandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Burada temel amaç, üretim maliyetlerini düşürmektedir. Gündemdeki 'ödünç iş ilişkisi', 'çağrı üzerine çalışma', 'tele çalışma' gibi ucube istihdam biçimleri de hep bu amaca yöneliktir. Standart iş ilişkisinden pek çok yönüyle ayrılan yeni çalışma biçimlerinin türleri artmakta, uygulama alanı genişletilmek istenmektedir. Sonuç olarak, çalışanların iş ve satın alma güçlerini koruma kaygıları gittikçe derinleşmektedir. Bu da bize göstermektedir ki  işçinin korunması ihtiyacı, her zamankinden daha fazladır."

Konuşmasında İşsizlik Sigortası Fonu’na da değinen ve Fon'un gerçek sahibinin işçi olduğunu belirten Kavlak, "İşsizlik Sigortası Fonu’nda birikmiş para işsizin güvencesidir. Fon'daki nema gelirlerinin, amacı dışında kullanılması kabul edilemez niteliktedir ve güveni sarsmaktadır. Bugün, İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığı 68 milyar liraya ulaşmıştır. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken tutarın amacı dışında kullanılması, genel bütçeye para aktarılması, işçilerin haklarına saldırı niteliği taşımaktadır" diye konuştu.

Beko: "İŞKUR ile kurumsal ilişkiyi geliştirmek istiyoruz"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da günümüzde insanların çalışma hakkının bir ticaret unsuru haline getirildiğini ve emeklerini satma haklarının bile ticarileştirildiği iddiasında bulunarak, bu gelişmeler karşısında kamunun emekçilere kamusal bir sorumlulukla hizmet vermesi gerektiğini savundu.

İŞKUR'un evrensel normlarda emekçilere ve işsizlere hizmet eden bir kurum haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Beko, şöyle konuştu:

"Hükümetlerin stratejileri ne olursa olsun İŞKUR'un sorumluluğu insan onuruna yakışır iş ekseninde ele alınmalıdır. Konfederasyonumuz, İŞKUR ile bugüne kadar sürdürdüğü kurumsal ilişkiyi geliştirmek istemektedir. Özellikle güvencesiz, kayıtdışı çalışmayla mücadeleye ve dezavantajlı kesimlerin çalışma yaşamına insan onuruna yakışır biçimde dahil olmasına, sendikal hakların alanını genişletmeye katkı vermeye hazırız. Bu bağlamda İŞKUR'un son dönemde yürüttüğü ya da üstlendiği bazı fonksiyonların maalesef son derece olumsuz sonuçlarının olduğunu düşünüyoruz. İŞKUR giderek piyasa odaklı çalışan ticari bir kuruma dönüştürüldü. iş ve işçiyi korumak yerine işletmeyi korumaya odaklandığını kaygıyla izliyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141