• BIST 10047.12
  • Altın 3157.309
  • Dolar 35.6487
  • Euro 37.2186
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

Kırkağaç kavunu yılbaşı öncesi yok sattı

Kırkağaç kavunu yılbaşı öncesi yok sattı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Taşkın: "Kırkağaç'ın en büyük marka değeri Kırkağaç kavunu, yılbaşı öncesinde depolarda bitmek üzere

TURGAY DUYAR - Kırkağaç Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Melikşah Taşkın, ilçenin en büyük marka değeri Kırkağaç kavununun yılbaşı öncesinde depolarda bitmek üzere olduğunu söyledi.

Taşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada eylül ayında hasadı tamamlanan kavunun yılbaşı öncesinde İzmir, Bursa ve İstanbul'dan gelen halci ve manavlar tarafından satın alındığını ifade etti.

Kırkağaç'ta yetişen ve ilçenin önemli gelir kaynaklarından biri olan Kırkağaç kavununun son dönemde üreticisinin yüzünü güldürdüğünü anlatan Taşkın, geçmiş yıllara oranla bu yıl daha fazla talebin olduğunu belirtti.

Taşkın, ilçede yaklaşık 16 bin dekarlık alanda 600'e yakın üretici tarafından, yılda yaklaşık 50 bin ton kavun üretildiği bilgisini verdi.

Kırkağaç kavunu için Belediye Başkanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından ortaklaşa etiket yaptırıldığını hatırlatan Taşkın, üzerinde kavunun cinsi, tarla bilgileri, ekim ve hasat tarihi bulunan barkodlu etiketlere daha fazla rağbet olduğunu, tüketicinin etiketli ürünleri tercih ettiğini anlattı.

Eylül ayında hasadı tamamlanan kavunun daha uzun süre dayanması için üretici tarafından askı sistemi ile ev ya da depolarda asılarak muhafaza edildiğini söyleyen Taşkın, üreticiye destek olmak amacıyla 2011 yılında hayata geçen "Doğru Depo Yüksek Kazanç" adlı proje kapsamında 120 ton kapasiteli 12 modern iklimlendirme deposunun da üreticiye hizmet verdiğini vurguladı.

- Depolarda sadece 8 ton kavun kaldı

Yılbaşı öncesinde kavuna yoğun talep olduğuna işaret eden Taşkın, 120 ton kapasiteli depolarda yaklaşık 8 ton civarında kavun kaldığını ifade etti.

Taşkın , şöyle konuştu:

"Özellikle üretimin olmadığı ve yetiştirme sezonu dışındaki zamanda kavunlar, normal piyasa değerinin üstündeki fiyatlarda pazarlanarak üreticilerin daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Tescillenmiş ve patent almış yerel Kırkağaç kavunu, etiketlendirme ve diğer çalışmalarla değer kazandı, çok daha geniş ve kaliteli pazarlarda da kendine yer buldu. Kavun tüketicisi, yanlış depolamadan kaynaklanan yumuşamış, asit oranı artmış, tadı bozulmuş kavun yerine, doğru depolanma ile çeşit özelliklerini koruyan sağlıklı ve kaliteli, lezzetli kavunu modern depolar sayesinde bulabilmektedir. Depolarımızda saklanan kavunlar yılbaşı öncesinde İzmir, Bursa ve İstanbul'dan gelen halci ve manavlar tarafından satın alındı. Hasat döneminde kilogram fiyatı 0,50 lira olan kavunlar yılbaşı öncesi 2 ile 3 liradan satılıyor."

Melikşah Taşkın, modern teknolojik sistemli kontrollü muhafaza depolama sonrasında fire miktarının yüzde 10 ile 15 arasına kadar düştüğünü, bu sayede de üreticinin kavundan elde ettiği gelirin katlanarak arttığını vurguladı.

Muhabir: Turgay Duyar
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141